Basset Artésien Normand

De Basset Artésien Normand (ook wel Franse Basset) vindt zijn oorsprong in Frankrijk (regio's Normandië en Artois). Van origine is hij een meutehond. Hierdoor heeft hij het talent om goed met andere honden om te kunnen gaan. Hij heeft een zeer sociale instelling. Een echte allemansvriend. De Franse Basset is voortgekomen uit de Basset d’Artois, een eeuwenoud ras, ingezet voor de jacht op klein wild. Met zijn korte benen is hij niet snel en daardoor geschikt voor de jacht te voet.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Een verschijning met allure; alsof hij zo uit een schilderij is gestapt. Hij heeft een prachtig adellijk hoofd, gesierd met lange soepel vallende oren. Zijn sprekende ogen en vriendelijke blik geven hem een zachte uitstraling. Een lage, stevige hond met een gestrekte bouw. Glanzende, kortharige vacht, meestal  driekleur. Zijn schofthoogte ligt tussen de 30 en 36 cm. Een volwassen Basset weegt circa 18 kilo. Hij wordt gemiddeld 13 jaar oud, maar 15 jaar is geen uitzondering.

 

 

Karakter

De Franse Basset is van oorsprong een meutehond. Dat geeft hem een vriendelijk, vrolijk en sociaal karakter. Hij is een echte gezinshond, zeer aanhankelijk, dol op kinderen, een allemansvriend. Thuis is hij een rustige kameraad, buiten is hij levendig. Hij heeft geen spoor van nervositeit in zich. Door zijn talent om zelfstandig als ‘lopende hond’ te werken, kan hij wat eigenzinnig zijn. Dat is ook één van zijn charmes. Een consequente en vriendelijke opvoeding in combinatie met zijn grote genegenheid voor zijn baas maken hem tot een gehoorzame huisgenoot. Hij is schrander en leert spelenderwijs. Echter, slaafse gehoorzaamheid past niet bij hem. Een strenge aanpak zal zijn fierheid krenken. Dagelijks een flinke wandeling vindt hij heerlijk.

 

Verzorging

De Basset Artésien Normand heeft een gladde, korte vacht. Af en toe een rubberen borstel is voldoende. Zijn oren en oorschelp zijn aan de binnenkant kaal, waardoor voldoende geventileerd. Op gezette tijden met een cleaner de binnenkant van het oor reinigen. Verder geregeld nagels knippen.

  

Gezondheid

De Basset Artésien Normand Club Nederland heeft een verenigingsfokreglement opgezet. Zij stellen in het VFR geen gezondheidsonderzoeken verplicht.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

FCI groep 6: Lopende honden en zweethonden

Sectie 1.3

FCI nummer 34

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasvereniging