Basset Hound

Een uit Engeland afkomstige laagbenige, substantievolle jachthond, evenwichtig en krachtig van bouw met een groot uithoudingsvermogen. Jaagt op de neus. Kenmerkend is de matig losse huid en het enigszins zorgelijke uiterlijk; is bekend om zijn milde en vriendelijke karakter.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Een kortbenige hond met veel massa en zware botten, de voorbenen staan licht naar binnen gebogen. Opvallend is de lange, diepe romp met vooruitstekend borstbeen; het hoofd heeft een losse huid met rimpelvorming en laag aangezette, lange, dunne oren die naar binnen draaien.

De vacht is kort, dicht en glad; driekleurig: zwart, wit en rood, of tweekleurig: rood en wit, maar in principe is iedere erkende brakkenkleur toegestaan.

De schofthoogte van de Basset Hound ligt tussen de 33 en 38 cm. Het gewicht varieert van 25 tot 35 kilo.

 

 

Karakter

Van oorsprong een meutehond en als zodanig verdraagzaam tegenover andere honden. Beschikt over een uitzonderlijk goede neus, is moedig en vasthoudend in het veld met een groot uithoudingsvermogen, gebruik makend van een diepe melodieuze stem. Is in huis een aanhankelijke en goedmoedige kameraad.

 

Gezondheid

De rasvereniging; Nederlandse basset Hound Club is bezig met de gezondheid van de Basset Hound. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij het volgende onderzoek verplicht voor de mannelijke ouderdieren: Echo-onderzoek naar Persistent Müllerian Duct Syndrome (PMDS).

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging. 

 

FCI informatie

FCI groep 6: Lopende honden en zweethonden

Sectie 1.3

FCI nummer 163

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en). 

 

Rasvereniging