Dalmatische Hond

Vermoedelijk afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. Gezien zijn goede speur- en uithoudingsvermogen waarschijnlijk met een jachthondenachtergrond.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Aparte combinatie van een klassiek postuur, een uitzonderlijk vachtpatroon en een levendig en opgewekt karakter. Sterke, gespierde maar nooit grove of lompe verschijning met als uniek kenmerk het vlekkenpatroon in de vacht.

Ze hebben kort, hard, dicht, glad en glanzend haar. Op een zuiver witte grondkleur ronde, goedomlijnde en evenredig verdeelde zwarte of leverkleurige vlekken. Op hoofd, staart en benen van een kleinere maat dan die op het lichaam.

De schofthoogte van de Dalmatische Hond ligt bij de reuen tussen de 56 en 62 cm en bij de teven tussen de 54 en 60 cm. Het gewicht ligt gemiddeld rond de 30 kg.

 

 

Karakter

Een vrolijke, opgewekte, extraverte hond met een redelijk sterke wil, die graag temidden van het gezin leeft.

 

Gezondheid

De rasvereniging; Nederlandse Club Voor Dalmatische Honden is bezig met de gezondheid van de Dalmatische hond. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie en Cochleaire doofheid.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

FCI groep 6: Lopende honden en zweethonden

Sectie 3

FCI nummer 153

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en). 

 

Rasverenigingen