Braque Français, type Gascogne

Alle Franse Honden hebben waarschijnlijk dezelfde stamvader, de zogenaamde vogelhond, die zich met het wild onder de netten van de jagers liet vangen. Door selectie op uiteenlopende eigenschappen zijn uiteindelijk de verschillende rassen ontstaan. De Braque Français komt in twee typen voor: het iets grotere type van de Gascogne (op de foto) en het kleinere Pyreneese type.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Krachtige en robuuste hond met een krachtig, maar niet te zwaar hoofd, dat weinig stop heeft. Bij het Pyreneese type zijn de oren wat hoger aangezet en iets minder lang dan bij de Gascogne.

De vacht is dicht en fijn. Kleur wit met kastanjebruin gevlekt of bruinschimmel. Zwarte haren zijn niet toegestaan. Aftekeningen van bleek roestbruin boven de ogen, op de lippen en de benen kunnen voorkomen.

De schofthoogte van de Braque Français, type Gascogne ligt tussen de 55 en 65 cm. Het gewicht varieert van 25 tot 35 kilo.

 

 

Karakter

Een gevoelige hond die met zachtheid moet worden behandeld. Bij de juiste opvoeding is het een prima huishond.

 

FCI informatie

FCI groep 7: Voorstaande honden

Sectie 1.1

FCI nummer 133

 

Rasvereniging

Voor dit ras is er geen door de Raad van Beheer erkende rasvereniging in Nederland.