Cesky Fousek

De Cesky Fousek (spreek uit als tsjeskie foosek) is een jachthond behorend tot de familie van de ruwharige continentale staande honden. Hij heeft een rijke geschiedenis en stond waarschijnlijk aan de basis van de ruwharige staande honden. Hoe kwam de Fousek aan zijn naam? ‘Cesky’ geeft aan dat hij uit Tsjechië afkomstig is. ‘Fousek’ is Tsjechisch voor baard en duidt op de duidelijk ontwikkelde snor, baard en wenkbrauwen.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

De Cesky Fousek is een middelgrote ruwharige continentale staande jachthond met aangeboren eigenschappen voor veld-, bos-, en waterwerk. Hierdoor kan de hond veelzijdig, zowel voor als na het schot, in de jacht gebruikt worden.
Ondanks zijn aangeboren passie voor roofwild is hij relatief gemakkelijk te trainen en te leiden. De Fousek hecht zich sterk aan zijn baas en is zeer aanhankelijk ten opzichte van zijn familie. Het is een edele hond met een zachte en vriendelijke expressie, maar zijn algehele verschijning verraadt souplesse en daadkracht.

De Cesky Fousek komt voor in 2 kleurvariëteiten: bruinschimmel (met of zonder bruine platen) en egaal bruin (met of zonder witte aftekening op borst en voeten). Beide kleuren kunnen in één nest aanwezig zijn.

De voorgeschreven schofthoogte bedraagt 60-66 cm, waarbij het gewicht tussen 28-34 kilo ligt. Een Cesky Fousek wordt doorgaans zo’n 12 jaar oud.

 

 

Karakter

In het veld is de Cesky Fousek een harde werker en is daarbij hard voor zichzelf. Door jachtpassie gedreven heeft hij geen problemen met doornstruiken en koud water. Hij kan, schijnbaar onvermoeibaar, de hele dag jagen.

Eenmaal thuis bij zijn baas komt zijn rustige aard naar voren en van een gepassioneerde jager met veel ‘will to please’ verandert de Fousek dan in een rustige hond die zich gemakkelijk voegt naar de regels van het gezin. De Fousek zal bij onraad wel blaffen maar is niet echt waaks. Bezoekers worden in alle vriendelijkheid ontvangen.

Het karakter van de Cesky Fousek is zachter dan van bijvoorbeeld de Duitse Staande Draadhaar. De Cesky Fousek heeft wel een consequente en overtuigende baas nodig die duidelijke regels stelt en deze consequent hanteert zonder fysieke hardhandigheid.

Men hoeft niet in de jachtpraktijk te jagen om veel plezier te hebben van de werkkwaliteiten van de Fousek. In Nederland en daarbuiten zijn vele soorten wedstrijden voor jachthonden. Deelname en training daarvoor is een sport op zich.

 

Verzorging 

Een Cesky Fousek heeft dagelijks een flinke portie beweging nodig. Maar ook mentale stimulatie in de vorm van training en sociaal contact is voor de Fousek erg belangrijk.

De driedelige ruwe vacht beschermt de hond tegen weersomstandigheden en andere invloeden van buitenaf. De goed isolerende vacht maakt dat de Fousek zonder problemen het hele jaar in een buitenkennel kan verblijven. Het is dan wel raadzaam de hond regelmatig naar binnen te halen om een goed sociaal contact met de baas en de rest van het gezin te waarborgen. Kiest u er voor uw hond het hele jaar in huis te laten verblijven, dan zal zijn vacht minder dik zijn.

Bij een regelmatige borstel en trimbeurt zal de hond nauwelijks verharen.

 

Gezondheid

De rasvereniging; Cesky Fousek Vereniging Nederland is bezig met de gezondheid van de Cesky Fousek. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij het volgende onderzoek verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

  

FCI informatie

FCI groep 7: Voorstaande honden

Sectie 1.3

FCI nummer 245

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

  

Rasvereniging