Duitse Staande Hond Korthaar

De Duitse Staande Korthaar vind zijn oorsprong in de landen rondom het Middellandse zee gebied. Daar werd deze hond ingezet bij de jacht op veerwild en in de valkenjacht. Via Frankrijk, Spanje en Vlaanderen kwam deze voorstaande jachthond terecht bij de Duitse Vorstenhoven. In Duitsland is in 1897 de aanzet gegeven om te komen tot een rasstandaard. Vandaar ook de naam Duitse Staande. De belangrijkste jachteigenschap is het voorstaan van het wild. Tegenwoordig wordt de Duitse Staande Korthaar wereldwijd ingezet als allround jachthond, maar is ook voor vele niet jagende mensen een actieve prettige sociale huishond.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

De Duitse Staande Korthaar is een edele, harmonische hond, waarvan de lichaamsbouw instaat voor kracht, uithoudingsvermogen en snelheid.  Een eerlijke houding, vloeiende belijning, droog hoofd, goed gedragen staart, strakke, glanzende huid en ruim uitgrijpende harmonische bewegingen onderstrepen zijn adel. De Duitse Staande Korthaar is er in meerdere kleurschakeringen. Het meest zie je bruinschimmel met platen, maar ook volledig bruin en zwart en combinaties binnen de kleuren komt voor.  De vacht van de korthaar is kort en dicht, en moet stevig en hard aanvoelen. Gemiddeld wordt de Duitse Staande Korthaar 10-12 jaar, maar ouder is ook zeker geen uitzondering.   

 

 

Karakter

De Duitse Staande Korthaar heeft een vast, evenwichtig, betrouwbaar, ingetoomd temperament, noch zenuwachtig, schuw of agressief. Deze eigenschappen maken hem tot een vriendelijke snel lerende hond met veel energie.  Door zijn passie slimheid en betrouwbaarheid, is de korthaar een wereldwijd zeer geliefde jachthond, die ook nog eens prima functioneert als actieve huishond.    

 

Verzorging

De Duitse Staande korthaar heeft behoefte aan beweging en uitdaging; een actief leven. Of dit nu in de jacht of op een ander terrein is maakt niet uit. De hond voelt zich het prettigst als hij mag werken voor zijn baas. Door de korte dichte vacht behoeft de Duitse Staande Korthaar weinig tot geen uiterlijke verzorging.

De korthaar is een makkelijke eter, en vrijwel ieder voer dat geschikt is voor een actieve hond volstaat.

  

Gezondheid

De rasvereniging; Nederlandse Vereniging de Duitse Staande Korthaar is bezig met de gezondheid van de Duitse staande hond korthaar. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie, en DNA-onderzoek naar Junctional Epidermolysis Bullosa.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

FCI groep 7: Voorstaande honden

Sectie 1.1

FCI nummer 119

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

  

Rasvereniging