Duitse Staande Hond Stekelhaar

Het ras is rond 1900 ontstaan uit diverse ruwharige rassen met kruisingen met o.a. Brakken en de Duitse Staande Korthaar. Het doel was het ontwikkelen van een all-round jachthond, met een praktische weerbestendige vacht.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Een staande hond met een adellijke verschijning, met een harde beharing die de huid volkomen beschermt en met een attente en energieke expressie. De bewegingen moeten krachtig, ruim, vloeiend en harmonieus zijn.

Draadharig, hard, aanliggend en dicht. Dekhaar ca. 2 tot 4 cm lang; dichte, waterafstotende onderwol. De contouren van het lichaam mogen niet door vrij lang haar worden verdoezeld. Geprononceerde wenkbrauwen en een krachtige, niet te lange maar zo hard mogelijke baard, versterken de energieke gelaatsuitdrukking.

Toegestane Kleuren:
• Bruinschimmel, met of zonder platen
• Zwartschimmel, met of zonder platen
• Helschimmel
• Bruin, met of zonder borstvlek

De schofthoogte van de Duitse Staande Hond Stekelhaar ligt tussen de 55 en 70 cm. Het gewicht varieert van 25 tot 35 kilo.

 

 

Karakter

De Stekelhaar is een intelligente, zelfstandige jachthond. Hij heeft een consequente baas nodig die hem leidt. Ook heeft hij veel beweging en afleiding nodig, anders gaat hij zelf wel op pad. Hij kan als huishond worden gehouden als u hier maar rekening mee houdt. Door met hem te werken, krijgt u het best een band met hem en is hij binnenshuis een vriendelijke hond die het ook goed met kinderen kan vinden, als u maar rekening houdt met zijn onstuimige aard.

 

Gezondheid

Fokdieren worden onderzocht op het voorkomen van heupdysplasie.

 

FCI informatie

FCI groep 7: Voorstaande honden

Sectie 1.1

FCI nummer 232

 

Rasvereniging

Voor dit ras is er geen door de Raad van Beheer erkende rasvereniging in Nederland.