Epagneul Breton

De Epagneul Breton is afkomstig uit Bretagne (Frankrijk) en is ontstaan door combinaties van aldaar levende spanielachtige jachthondjes met Britse staande honden (Pointers en Setters). Engelse jagers lieten bij hun Bretonse gastheren hun eigen honden achter, omdat het terug meenemen van de honden erg lastig was vanwege de quarantaineregels van Groot-Brittannië.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

  

Ras

De Epagneul Breton is met zijn schofthoogte van slechts om en nabij de 50 cm één van de kleinste staande hondenrassen. Hij kan met korte of zelfs geheel ontbrekende staart geboren worden. De Epagneul Breton is kort (“cobby”) en krachtig gebouwd en heeft een vlak aanliggende halflange beharing met goede bevedering. De vachtkleuren zijn “oranje en wit”, ”zwart en wit”, “kastanjebruin en wit” of “driekleur”. De gemiddelde leeftijd van de Epagneul Breton ligt vrij hoog. Honden van 14 jaar en ouder zijn geen uitzondering.

 

 

Karakter

De Epagneul Breton is levendig, energiek en attent van aard. Hij past zich bij een goede socialisering makkelijk aan in velerlei omstandigheden. Hij is zachtaardig en betrouwbaar in zijn gedrag. Door zijn weliswaar vriendelijke, maar pittige temperament, zijn grote jachtpassie en zijn drang naar vrijheid is een degelijke opvoeding en een consequente aanpak vereist. Hoewel de Epagneul Breton zeker ook geschikt is als huishond, heeft de aandacht voor zijn grote jachtkwaliteiten steeds voorop gestaan. Wie de Epagneul Breton niet als jachthond wil opleiden, zal ter compensatie moeten zorgen voor de nodige alternatieve activiteiten, waarbij beweging, gehoorzaamheid en de bereidheid tot samenwerking veel aandacht moeten krijgen.

 

Verzorging 

De verzorging van de Epagneul Breton is vrij eenvoudig. Regelmatig en voldoende intensief bewegen houdt hem zowel geestelijk als lichamelijk in conditie. Ook in het eten is hij niet moeilijk. Hij doet het goed op weloverwogen hoeveelheden van algemeen gangbaar voer. Af en toe een kam- of borstelbeurt is voldoende om de vacht op peil te houden.

  

Gezondheid

De rasvereniging; Epagneul Breton Club Nederland is bezig met de gezondheid van de Epagneul breton. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij het volgende onderzoek verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

FCI groep 7: Voorstaande honden

Sectie 1.2

FCI nummer 95

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

  

Rasvereniging