Ierse rood-witte Setter

Oudste inheemse ras van Ierland. Afstammeling van de Setting Spaniëls. Voorstaande Honden die gefokt werden voor de jacht in de tijd dat er nog geen geweren bestonden. De honden dreven het wild in de richting van de jagers, die vervolgens netten over de vogels en de honden heen gooiden. De Ierse Setter ontwikkelde zich op de uitgestrekte vlakke heidevelden en drassige veengronden van Ierland en ontwikkelde zich daardoor tot de snelste van de Setter-variëteiten. De oorspronkelijke Ierse Setters waren wit met rode platen, de eenkleurig roden verschenen pas in de 19e eeuw. De "Red and White" is eigenlijk alleen voor de jacht gefokt en is, ook in zijn uiterlijk, meer werkhond dan showhond.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Een sterk gebouwde, evenredige, goed gevormde jachthond met een lichaam dat is berekend op langdurig zwaar werk en snelheid. Zijdeachtige lange beharing, met name aan de benen, buik en staart. De grondkleur is wit met rode platen (rode eilanden). Vlekjes (eilandjes - geen schimmelpatroon) zijn alleen toegestaan op hoofd en benen.

Schofthoogte van reuen is 62 - 66 cm. Bij teven ligt deze tussen 57 - 61 cm. Het gewicht ligt tussen 25 - 30 kilo.

 

 

Karakter

Oplettend en intelligent. Hij vertoont een vriendelijke, zachte houding, vastbeslotenheid en moed. Vrolijk, aanhankelijk en een levensgenieter. Nog een echte werkhond, die ruim terrein neemt en door voorstaan aangeeft dat hij wild heeft gevonden; vaak in de karakteristieke houding van de Staande Hond met een opgetrokken voorpoot.

 

Verzorging

De lange, zijdeachtige vacht moet regelmatig worden geborsteld en gekamd, en de honden die naar tentoonstellingen gaan, behoren te worden getrimd.

 

Gezondheid

De rasvereniging; Ierse Setter Club is bezig met de gezondheid van de Ierse rood-witte setter. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie en DNA-onderzoek naar Canine Leukocyte Adhesion Deficiency en Von Willebrand Disease.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

FCI groep 7: Voorstaande honden

Sectie 2

FCI nummer 330

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasverenigingen