Pointer

Er zijn meerdere theorieën over het ontstaan van de Engelse Pointer. De meest geaccepteerde is de theorie over het in de 18e eeuw naar Engeland halen van de Spaanse Staande Hond Perro de Punta ofwel Navarro-, en mogelijk ook de Pediguero de Burgos. Door kruisingen in Engeland met andere jachthonden is daar de Pointer ontstaan zoals we die in zijn huidige verschijningsvorm kennen. Een Staande Jachthond, die wordt gezien en erkend als de specialist onder de Staande Jachthonden. Het Pointerbloed stond ook aan de basis bij de ontwikkeling van vele rassoorten Staande Honden, die we heden ten dage kennen.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

De Pointer is een goede symmetrisch gebouwde hond welke adel uitstraalt. Vief van aard, krachtig, lenig die met intelligentie als jachthond zijn werk doen. Typerend voor de Pointer is dat de lengte van schedel en voorsnuit gelijk zijn en de belijning convergerend. Met een enigszins holle voorsnuit, waardoor de indruk van een wipneus ontstaat.

De meest voorkomende kleuren zijn wit/zwart, wit/oranje, wit/leverkleurig, geel/wit. Eenkleurige Pointers zijn ook toegestaan.

Reuen hebben een schofthoogte van 64 - 68 cm. Bij teven is de schofthoogte 61 - 66 cm.

 

 

Karakter

De Pointer heeft niet alleen een grote passie ten aanzien van wild, maar ook ten aanzien van andere faunasoorten. Vooral in faunarijke gebieden kan dat voor de nodige problemen bezorgen. Hem af te leren daar achteraan te jagen is tegennatuurlijk voor de Pointer en geen eenvoudige opgave.
Afgezien daarvan heeft de Pointer zeer veel beweging nodig. Het is een atletische hond die niet voor niets als snelste Staande Jachthond bekend staat. Gun je de Pointer deze beweging niet dan kan hij gefrustreerd raken in de ontwikkeling van zijn karaktereigenschappen. Hetgeen tot heel vervelende uitingen van nervositeit en onrust kan leiden. Dus behalve het regelmatig uitlaten is dagelijks een flinke wandeling, waarbij hij ook los van de lijn flink kan uitrennen, een noodzaak. Door deze regelmatige beweging zal hij in huis een rustige huishond zijn. Met een sterke “will to please”. De Pointer is graag in de omgeving van mensen en toont geen enkele neiging tot agressie naar andere honden.

 

Verzorging 

De verzorging van de Pointer is tamelijk eenvoudig. De zeer regelmatige beweging houdt hem in de goede conditie. Ook met eten is hij niet moeilijk. Hij doet het goed op energierijk voer. Zeker tijdens de ruiperiode vind je haren in huis. Het is verstandig hem dan regelmatig te borstelen. Of gewoon met een vochtige hand de lossen haren eruit wrijven.

 

Gezondheid 

De rasvereniging; Nederlandse Pointerclub is bezig met de gezondheid van de Pointer. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij het volgende onderzoek verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

FCI groep 7: Voorstaande honden

Sectie 2

FCI nummer 1

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

   

Rasvereniging