Slovenský Hrubosrstý Stavac

Kwam vanaf het midden van de 19e eeuw tot aan begin van de 20e eeuw tamelijk veel bij jagers voor in Slowakije. Een oud ras dat echter na de Eerste Wereldoorlog bijna uitgestorven was. In de jaren dertig is het door fokkers gereconstrueerd met behulp van andere kortharige staande honden, zoals de Duitse Staande Korthaar en de Weimaraner. Buiten het land van herkomst komt hij weinig voor.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Middelgrote, bijna rechthoekige Staande Hond met een ruwe vacht. Barnsteenkleurige, amandelvormige ogen. De hond moet goed bespierd en een krachtige indruk maken.

De vacht is hard en ruw, circa 4 cm lang dekhaar met ondervacht. De ondervacht moet fijn en dicht zijn, dekhaar grof en ruw. Kortere vacht op het hoofd en oren. Borstelige wenkbrauwen en dito garnituur om de snuit. Kort haar op de benen. De hoofdkleur is grijs met bruine haarpunten, al dan niet met donkere aftekeningen of donkere haarpunten/schimmel.

De schofthoogte van de Slovenský Hrubosrstý Stavac ligt tussen de 55 en 70 cm. Het gewicht varieert van 25 tot 35 kilo.

 

 

Karakter

Een alerte staande jachthond. Hard voor zichzelf, maar met zachte hand te leiden. Ze zijn loyaal en zachtmoedig van aard. Ze gaan niet snel confrontaties aan met hun eigenaar of andere honden. Ze zijn zeer gevoelig voor de stem(ming) en doen hun best conflicten (zowel die met mensen als met andere honden) te vermijden.

 

Gezondheid

De rasvereniging; Vereniging Slowaakse Ruwharige Staande Hond is bezig met de gezondheid van de Slovenský hrubosrtý stavac. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij het volgende onderzoek verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

FCI groep 7: Voorstaande honden

Sectie 1.1

FCI nummer 320

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en). 

  

Rasvereniging