Amerikaanse Water Spaniel

Naar algemeen wordt aangenomen, ontstond dit ras door kruisingen tussen de - nu vrijwel uitgestorven - Engelse Water Spaniel, de Ierse Water Spaniel en de Krulharige Retriever. Het ras werd in 1940 in Amerika erkend, maar er zijn aanwijzingen dat het reeds enkele jaren na de Amerikaanse Burgeroorlog - dus rond 1865 - algemeen voorkwam.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Middelmatig grote hond met de stoere aard en het voorkomen van de Spaniel en met een gekrulde vacht. Hij lijkt op een kleine Retriever, maar is in wezen op en top een Spaniel. Een bedrijvige, gespierde hond.

De vacht is krullend of golvend en dicht genoeg om bescherming te bieden tegen slecht weer, water en dichte, doornige dekking. Het voorhoofd is bedekt met kort, glad haar, zonder kuif. De staart en de benen zijn geheel behaard. Kleur: effen leverkleur of donker chocoladebruin, een weinig wit op borst of tenen is toegestaan.

De schofthoogte van de Amerikaanse Water Spaniel ligt tussen de 35 en 45 cm. Het gewicht varieert van 10 tot 20 kilo.

 

 

Karakter

Een levendige, vriendelijke en intelligente hond.

 

FCI informatie

FCI groep 8: Retrievers, Spaniels en Waterhonden

Sectie 3

FCI nummer 301

 

Rasvereniging

Voor dit ras is er geen door de Raad van Beheer erkende rasvereniging in Nederland.