Cão de Agua Português

De Portugese Waterhond is een hond die vroeger aan de Portugese kust veel werd gebruikt aan boord van vissersboten. Door zijn uitstekende zwem- en duikkwaliteiten waren deze honden naast compagnon ook manusje van alles aan boord. In het begin van de twintigste eeuw raakt het ras bijna uitgestorven door de oprukkende modernisering van de scheepvaart. In 1932 is begonnen met het weer terugfokken. Momenteel komt het ras voor in vele landen over de wereld en zijn er duizenden in Amerika.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

De Portugese Waterhond is een goed geportioneerde stoere en gespierde middelgrote hond. Hij heeft een diepe borst met lange en goed gewelfde ribben, brede schoft en korte stevige rug, krachtige gespierde dijen en een elegante buiklijn. De voeten zijn rond en tamelijk plat en de tenen hebben goed met haar bedekte zwemvliezen.

De Portugese Waterhond heeft geen ondervacht. De beharing is wavy of curly en wordt geknipt in de lion-clip (geschoren achterhand) of de retriever-clip (gelijkmatig geschoren).
De toegestane kleuren zijn zwart, wit en verschillende tinten bruin, eveneens combinaties van zwart of bruin met wit.
De schofthoogte van reuen ligt tussen 50 – 57 cm met een gewicht tussen 19 - 25 kilo. De schofthoogte van teven ligt tussen 43 - 47cm met een gewicht tussen 16-22 kilo. De gemiddelde levensverwachting ligt tussen de 10 - 14 jaar.

 

 

Karakter

De Portugese waterhond heeft een grote territoriumdrift, wat inhoudt dat hij waaks en verdedigend is. Om deze neiging tot agressie in de hand te houden is het nodig dat hij streng en consequent wordt opgevoed als pup. Het is een hond die duidelijk moet weten wie de baas is. Mede daarom is het essentieel dat al in het nest wordt begonnen met de socialisatie. Rond 2 tot 3 jaar wordt de hond qua karakter meer stabiel.

De Portugese Waterhond heeft veel beweging nodig en wil graag werken voor zijn baas. Voor hondensporten als behendigheid of gehoorzaamheid is hij zeer geschikt, maar wel met beleid en geduld bijbrengen. Allerlei vormen van waterwerk zijn aan hem goed besteed. Voor zijn “eigen” mensen is het een heerlijke huishond, die graag vertroeteld wil worden.

 

Verzorging 

Voor de Portugese Waterhond geldt dat hij ook hij geschikt is voor mensen die allergisch zijn voor hondenharen, omdat de vacht niet verhaart. De vacht heeft wel onderhoud nodig, omdat deze de neiging heeft te gaan klitten. Regelmatig borstelen (zeker eens per 2 weken) is dan ook een “must”. Om de hond in model te houden van jouw voorkeur zal hij zo'n 4 keer per jaar naar de trimmer moeten voor een knipbeurt. Gemiddeld eens in de drie tot vier maanden moet hij worden ingekort. Dit kan bij de trimmer, maar je kunt natuurlijk ook leren hoe je dit moet doen zodat je zelf jouw Portugese Waterhond kan trimmen.

 

Gezondheid

De rasvereniging; Waterhondenclub Nederland is bezig met de gezondheid van de Cão de agua português. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: ECVO-oogonderzoek en DNA-onderzoek naar PRA, GM 1 en Juveniele Cardiomyopathie.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

FCI groep 8: Retrievers, Spaniels en Waterhonden

Sectie 3

FCI nummer 37

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasvereniging