Clumber Spaniel

De herkomst van de Clumber Spaniel is niet met zekerheid te achterhalen. De legende wil dat de voorouders een thans uitgestorven Spanielsoort uit de Alpen en een Basset zijn. Het ras ontstond in Frankrijk op het landgoed van de Hertog de Noailles, waar het in de meutes werd gebruikt als drijfhond of apporteur. Bij het uitbreken van de Franse Revolutie (1789) bracht de hertog al zijn honden naar zijn vriend, de Hertog van Newcastle, waar ze werden gehuisvest op het landgoed "Clumber Park". Daar hebben ze hun naam aan te danken.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

De zwaarste van de Spaniel-familie en volgens zijn bewonderaars de aristocraat onder de jachthonden. Opvallend zijn het vierkante, massieve hoofd met het druivenbladvormige oor, de bedachtzame uitdrukking en het lange, laaggebouwde, zware lichaam. Toch is het een levendige hond.

De vacht is lang en overvloedig, dicht, zijdeachtig en recht. Rijke crèmeachtige witte kleur met citroenkleurige aftekeningen.

De schofthoogte van de Clumber Spaniel ligt rond de 45 cm. Het gewicht varieert van 30 tot 35 kilo.

 

 

Karakter

Een stoïcijnse hond, zeer goedhartig, bijzonder intelligent. Hij is standvastig, betrouwbaar en waardig. Iets afstandelijker dan de andere Spaniels, maar altijd vriendelijk en nooit agressief.

 

Gezondheid

De rasvereniging; Clumber Spaniel Club Nederland is bezig met de gezondheid van de Clumber Spaniel. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij het volgende onderzoek verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

FCI groep 8: Retrievers, Spaniels en Waterhonden

Sectie 2

FCI nummer 109

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en). 

 

Rasvereniging