Perro de Agua Español

Een zeer oud Spaans ras, verwant aan de Franse Barbet. Van oorsprong een jachthond voor waterwild,hulp op de vissersbootjes (boeien ophalen, over boord geslagen vis opduiken), maar tevens gebruikt als herdershond.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Middelmatig grote hond, bijna rechthoekig. Kenmerkend is de gekrulde, lammetjesachtige vacht, die waterafstotend is. Ogen wijd uiteen geplaatst en expressief, oren v-vormig. Lichaam robuust en met rechte rug. Lichtvoetig gangwerk.

De vacht is altijd gekruld en wollig. Vormt draden als ze langer wordt. Kleuren: zwart, bruin of wit in verschillende tinten, of zwart-wit of bruin-wit.

De schofthoogte van de Perro de Agua Español ligt tussen de 40 en 50 cm. Het gewicht is gemiddeld 20 kilo.

 

 

Karakter

Levendig en actief, zeer leergierig.

 

Gezondheid

De rasverenigingen; Perro de Agua Español Club Nederland en Waterhondenclub Nederland zijn bezig met de gezondheid van de Perro de Agua Español. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie, ECVO-oogonderzoek en DNA-onderzoek naar PRA. De Waterhondenclub Nederland stelt verder DNA-onderzoek naar neuroaxonal dystrophia en Hyperuricosurie verplicht.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasverenigingen.

 

FCI informatie

FCI groep 8: Retrievers, Spaniels en Waterhonden

Sectie 3

FCI nummer 336

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en). 

 

Rasvereniging