Kromfohrländer

Ras dat per toeval is ontstaan uit een dekking, in 1945, van een Fox Terriër teef door een 'soldatenhond' die werd omschreven als Bretonse Griffon (zeer waarschijnlijk de Franse Griffon Vendéen). De pups bevielen zo goed, dat besloten werd hier een ras van te maken. Na tien jaar doelbewust fokken en streng selecteren werd bij de Duitse Raad van Beheer (VDH) erkenning aangevraagd én verkregen.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Elegante, middelmatig grote, ruwharige hond die er heel natuurlijk en onopgesmukt uitziet. Komt voor in 2 variéteiten, gladhaar en ruwhaar.

De vacht is altijd wit met bruine vlekken waarbij het bruin kan variëren van tarwekleurig licht bruin tot zeer donker bruin. Nooit zwart! De vachtlengte kan variëren van kort tot langhaar.

 

Ruwhaar
Dikke, ruwe vacht met baard. Ideale haarlengte op de schoft en rug niet langer dan 7 cm. Op de zij wat korter, ongeveer 3 cm. Het haar op de rug en voor- en achterhand is harder dan op de zijkanten. Op het gezicht en de wangen wat langer haar. Haar op de oren passend bij beharing. Onderwol aanwezig, kort en zacht

Gladhaar
Zacht vacht zonder baard. Ideale haarlengte op schoft en rug niet langer dan 7 cm. Op de zij wat korter, ongeveer 3 cm. vlak aanliggend. De oren, onderzijde van de hals en de borst zijn langer behaard. Staart met goede vlag. Goede beharing op de achterzijde van de poten is wenselijk. In het gezicht en op de wangen kort behaard. Onderwol aanwezig, kort en zacht. 

Kort, recht en ruw haar, met baardje, aan de achterhand wat langer, wit met bruine vlekken.

 

De schofthoogte van de Kromfohrländer ligt tussen de 40 en 45 cm. Het gewicht varieert van 10 tot 15 kilo.

 

 

Karakter

Aanhankelijk, open, vrolijk, zeer baasgericht en trouw aan het gezin. 

Eenkennig, kan gevoelig zijn. Tolerant naar soortgenoten, maar zeker geen allermansvriend. 
Speels tot op hoge leeftijd. Waaks, niet agressief, maar wel vinnig indien nodig. Heeft geen- tot nauwelijks jachtinstinct.

Gezondheid

De rasvereniging; Eerste Gezelschapshondenclub Nederland is bezig met de gezondheid van de Kromfohrlander. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij het volgende onderzoek verplicht voor de ouderdieren: heupdysplasie.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

FCI groep 9: Gezelschapshonden

Sectie 11

FCI nummer 192

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers).

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

  

Rasvereniging