Russian Toy, korthaar

In het begin van de 20e eeuw was de Engelse Toy Terrier één van de meest populaire honden in Rusland. Echter tussen 1920 en 1950 zijn er praktisch geen raszuivere Engelse Toy terriers meer gefokt en daalde het aantal tot een kritiek punt. Midden jaren 50 zijn een aantal Russische hondenfokkers begonnen met het terugfokken van het ras. Bijna alle honden die gebruikt zijn hadden geen stamboom en waren niet raszuiver. De standaard begon drastisch af te wijken van de Engelse Toy Terrier, waardoor er een nieuw ras ontstond. Op 12 oktober 1958 werd er uit een combinatie van twee kortharige honden (de ene had iets langer haar dan de andere) een puppy reu geboren met lange haren aan oren en benen. Er werd besloten dat dit het uiterlijk was waar men naar op zoek was. Deze laatste heeft men weer gekruist met en kortharige hond die iets langer haar had en zo ontstond de langharige variant.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Een kleine, elegante hond. Levendig, in verhouding hoog op de benen met fijn "bone" en goed bespierd. Het hoofd is klein in vergelijking met het lichaam met relatief grote staande oren.

 

Kort, glad, dicht aanliggende glimmende vacht zonder ondervacht. 

De schofthoogte van de Russian Toy ligt tussen de 20 cm en 30 cm. Het gewicht ligt rond de 3 kilo.

 

 

Karakter

Een hondje met karakter, maar mag niet aggressief of overdreven terughoudend zijn.

 

Gezondheid

De rasvereniging; Eerste Gezelschapshondenclub Nederland is bezig met de gezondheid van de Russian Toy korthaar. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij het volgende onderzoek verplicht voor de ouderdieren: Patella Luxatie. De Eerste Gezelschapshondenclub Nederland adviseert hiernaast het ECVO-oogonderzoek.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

FCI groep 9: Gezelschapshonden

Sectie 10

FCI nummer 352

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers).

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasvereniging