Shih Tzu

Hondjes uit boeddhistische tempels (kleine 'leeuwen' uitbeeldend, begeleiders van Boeddha), die zeer geliefd waren aan het Chinese hof, waar het fokken op schoonheid op hoog niveau werd beoefend. Daar kreeg het ras de bijnaam 'hond met chrysantengezicht'.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Kleine, ook aan het hoofd overvloedig behaarde hond, langer dan hoog. Uit zijn houding spreekt voornaamheid en arrogantie, uit de ogen warmte en vriendelijkheid. Vloeiend gangwerk met krachtige achterhandbeweging, waarbij de voetzool geheel te zien is.

Ze hebben een lange, dichte, niet gekrulde (eventueel licht gegolfde) bovenvacht en stevige ondervacht. Alle kleuren zijn toegestaan. Bij de bonte is een witte bles en een witte staartpunt zeer gewenst.

De schofthoogte van de Shih Tzu ligt rond de 25 cm. Het gewicht varieert van 4 tot 8 kilo.

 

 

Karakter

Vriendelijk, mensen zeer toegenegen, onafhankelijk, actief en waakzaam.

 

Gezondheid

De rasverenigingen; Eerste Gezelschapshondenclub Nederland en Shih Tzu Club Nederland zijn bezig met de gezondheid van de Shih Tzu. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. 

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasverenigingen.

Convenant 

Voor dit ras gelden aanvullende voorwaarden voor het verkrijgen van stambomen voor de nakomelingen. Wanneer hier niet aan wordt voldaan krijgen de nakomelingen geen stambomen. Bij gebruik van een buitenlandse reu die niet voldoet krijgen de nakomelingen een fokverbod (Limited Registration). Het fokverbod van nakomelingen uit een dergelijke combinatie kan worden opgeheven wanneer de betreffende hond op volwassen leeftijd aan de aanvullende voorwaarden voldoet.

Voor dekkingen vanaf 14 januari 2022 gelden de volgende regels:

 
Verplichte gezondheidsonderzoeken 

 • BOAS RvB Test 
  Het onderzoek mag maximaal 24 maanden oud zijn bij de dekking. 
  Toegestaan: 
  Graad A 
  Graad B
   

 • Patella luxatie 
  Het onderzoek moet eenmaal worden uitgevoerd. 
  Toegestaan zijn de volgende combinaties: 
  Vrij x Vrij  
  Vrij x Graad 1 
  Vrij x Graad 2 
  Graad 1 x Graad 1 

 • Oogonderzoekbrachycephalen 
  Het onderzoek mag maximaal 24 maanden oud zijn bij de dekking. 
  Niet toegestaan is: 
   
  Trichiasis van de neusplooi 
  Distichiasis met irritatie aan het hoornvlies 
  Niet volledig kunnen sluiten van de oogleden

Wanneer een teef twee keer een keizersnede heeft ondergaan mag zij niet meer gedekt worden. Wanneer een potentieel ouderdier een medische ingreep heeft ondergaan aan de ogen, neusplooi of bovenste luchtwegen is hij/zij uitgesloten van de fokkerij. 

Agressieve en/of overmatig angstige honden zijn uitgesloten van de fokkerij 

 

FCI informatie

FCI groep 9: Gezelschapshonden

Sectie 5

FCI nummer 208

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers).

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasverenigingen