Shih Tzu

Hondjes uit boeddhistische tempels (kleine 'leeuwen' uitbeeldend, begeleiders van Boeddha), die zeer geliefd waren aan het Chinese hof, waar het fokken op schoonheid op hoog niveau werd beoefend. Daar kreeg het ras de bijnaam 'hond met chrysantengezicht'.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Kleine, ook aan het hoofd overvloedig behaarde hond, langer dan hoog. Uit zijn houding spreekt voornaamheid en arrogantie, uit de ogen warmte en vriendelijkheid. Vloeiend gangwerk met krachtige achterhandbeweging, waarbij de voetzool geheel te zien is.

Ze hebben een lange, dichte, niet gekrulde (eventueel licht gegolfde) bovenvacht en stevige ondervacht. Alle kleuren zijn toegestaan. Bij de bonte is een witte bles en een witte staartpunt zeer gewenst.

De schofthoogte van de Shih Tzu ligt rond de 25 cm. Het gewicht varieert van 4 tot 8 kilo.

 

 

Karakter

Vriendelijk, mensen zeer toegenegen, onafhankelijk, actief en waakzaam.

 

Gezondheid

De rasverenigingen; Eerste Gezelschapshondenclub Nederland en Shih Tzu Club Nederland zijn bezig met de gezondheid van de Shih Tzu. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. De Eerstegezelschapshondenclub stelt de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Patella Luxatie en ECVO-oogonderzoek. De Shih Tzu Club Nederland stelt geen onderzoeken verplicht voor de ouderdieren.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasverenigingen.

 

FCI informatie

FCI groep 9: Gezelschapshonden

Sectie 5

FCI nummer 208

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers).

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasverenigingen