Hondjes uit boeddhistische tempels (kleine 'leeuwen' uitbeeldend, begeleiders van Boeddha), die zeer geliefd waren aan het Chinese hof, waar het fokken op schoonheid op hoog niveau werd beoefend. Daar kreeg het ras de bijnaam 'hond met chrysantengezicht'.
Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'.
Kleine, ook aan het hoofd overvloedig behaarde hond, langer dan hoog. Uit zijn houding spreekt voornaamheid en arrogantie, uit de ogen warmte en vriendelijkheid. Vloeiend gangwerk met krachtige achterhandbeweging, waarbij de voetzool geheel te zien is.
Ze hebben een lange, dichte, niet gekrulde (eventueel licht gegolfde) bovenvacht en stevige ondervacht. Alle kleuren zijn toegestaan. Bij de bonte is een witte bles en een witte staartpunt zeer gewenst.
De schofthoogte van de Shih Tzu ligt rond de 25 cm. Het gewicht varieert van 4 tot 8 kilo.
Vriendelijk, mensen zeer toegenegen, onafhankelijk, actief en waakzaam.
De rasverenigingen; Eerste Gezelschapshondenclub Nederland en Shih Tzu Club Nederland zijn bezig met de gezondheid van de Shih Tzu. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging.
Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasverenigingen.
Nederlandse Wet- en regelgeving bij de fokkerij
Voor dit ras zijn aanvullende criteria opgesteld voor de fokkerij, die door de NVWA worden gehandhaafd. Je moet hierbij in ieder geval rekening houden met de craniofaciale ratio (CFR). Hierbij mag een ouderdier met een CFR kleiner dan 0,3 niet ingezet worden voor de fokkerij. Meer informatie over de zes criteria vind je op de pagina van de NVWA.
Als fokker ben je aansprakelijk voor de keuze van de ouderdieren en het fokken van de pups en juridisch verantwoordelijk in het kader van artikel 3.4 van de wet dieren.
FCI groep 9: Gezelschapshonden
Sectie 5
Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers).
De fokker is aansprakelijk voor de keuze van de ouderdieren en het fokken van de pups en juridisch verantwoordelijk in het kader van artikel 3.4 van de wet dieren.
Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).