Barbado da Terceira

De Barbado da Terceira, ook wel de herdershond van Terceira genoemd, is afkomstig van het Portugese eiland Terceira. De Barbado is waarschijnlijk ontstaan vanuit de diverse honden die naar het eiland werden gehaald voor het drijven van wild vee in het begin van de vijftiende eeuw. In de eeuwen die volgden hebben de mensen die met hun honden door het eiland reisden de ontwikkeling van de Barbado flink beïnvloed. De Barbado da Terceira wordt tegenwoordig nog als waakhond gebruikt. Er zijn ongeveer 200 honden van dit ras op het eiland Terceira en 80 in Nederland.


Ras

De vachtkleur kan geel, grijs, zwart of wolfsgrijs zijn. De lengte van het lichaam van de Barbado da Terceira is iets langer dan de schofthoogte. Reuen behoren een schofthoogte te hebben van 52 - 58 cm en een gewicht tussen de 25 - 30 kg. Teven hebben een schofthoogte van 48 - 54 cm en een gewicht tussen de 21 - 26 kg. 

(tekst: barbadodaterceira.nl)

Rasstandaard

OORSPRONG

Terceira Island - Azoren - Portugal.

GEBRUIK

Veehoedende hond bij uitstek, waakhond en gezelschapshond.

CLASSIFICATIE

Groep 1 - Herdershonden en veedrijvers
(behalve Zwitserse veedrijvers).
Sectie 2 - Veehonden (behalve Zwitserse veedrijvers)
Zonder werkproef.

KORTE HISTORISCHE SAMENVATTING

Aan het begin van de nederzetting op de Azoren-eilanden was het nodig om verschillende soorten van het nieuw geïntroduceerde vee te controleren en te verzamelen. Verschillende soorten honden, waaronder sommige die op het vasteland werden gebruikt om vee te hanteren, kwamen toen naar de Azoren. De "Barbado" is waarschijnlijk ontstaan ​​uit honden die werden gebruikt bij het verzamelen van wild vee, meegebracht door de kolonisten al in de 15e eeuw.
Het is belangrijk op te merken dat in de loop van de volgende eeuwen veel mensen die met hun hond door de eilanden pendelden een beslissende invloed hebben gehad op het bestaan ​​van de huidige Barbado.

ALGEMEEN VOORKOMEN

Rustiek, met een sterk en goed gespierd lichaam, bedekt met lang, overvloedig en golvend haar.

BELANGRIJKE PROPORTIES

De lengte van het lichaam is iets langer dan de schofthoogte. (Sub-longilineair). De lengte van de schedel is iets langer dan de lengte van de snuit.

GEDRAG / TEMPERAMENT

Loyale metgezel voor de eigenaar, intelligent, gemakkelijk te onderwijzen, vrolijk, volgzaam en eigenzinnig.

HOOFD

Sterk, massief en in verhouding tot het lichaam. De longitudinale superieure cranium-gezichtsassen zijn parallel. De lengte van de schedel is iets langer dan de lengte van de snuit.

HOOFDGEBIED

Schedel: middelgroot, licht gebogen.
De frontale groef begint ongeveer bij het achterste derde deel van de snuit en loopt door tot de helft van de schedel. Niet prominente wenkbrauwbogen. Het achterhoofd wordt uitgesproken.
Stop: licht uitgesproken.

GEZICHTSGEBIED

Neus: Groot, kubusvormig, recht. Goed gepigmenteerd, zwart, bruin toegestaan ​​in gele vachten.
Snuit: Sterk, cilindrisch en recht bij de neusbrug. Het is breed met parallelle zijvlakken.
Goed ontwikkelde kaken.
Lippen: stevig, dik en goed gepigmenteerd. De commissure is niet prominent.
Tanden: sterke, stevige, goed ontwikkelde hoektanden. Schaar of vlakgebit.
Wangen: mager met een strakke huid.
Ogen: middelgroot, semi-frontaal, horizontaal, ovaal van vorm, expressief en intelligent. Honing tot donkerbruin met goed gepigmenteerde deksels.
Oren: Middelmatig tot hoog aangezet, driehoekig, middelgroot.
Hangend, gevouwen en behaard; erg mobiel. Bij aandacht gaan de oren omhoog bij de basis en vouwen ze naar voren.

NEK

Middelgroot, sterk en goed gespierd. Goed in de schouders geplaatst, het hoofd waardig dragend.

LICHAAM

Bovenlijn: recht en horizontaal.
Schoft: Breed, waardoor een goede verbinding tussen de halslijn en de bovenlijn ontstaat.
Rug: breed, soepel en goed gespierd.
Lende: kort en goed in de croupe geplaatst.
Croupe: robuust en licht hellend.
Borst: breed en diep, reikend tot de ellebogen. Goed gewelfde ribben, met een goede thoracale capaciteit.
Onderbelijning en buik: opstand en lichtjes weggestopt in de buik.

STAART

Middelmatig tot laag aangezet. Gedokt door de derde wervel of natuurlijk van gemiddelde grootte, niet reikend onder het spronggewricht.
In rust hangt het en buigt het aan het onderste uiteinde. Anurieuze honden zijn acceptabel.

LEDEMATEN

Voorhand: Verticaal met brede botten, goed gespierd en rechtopstaand.
Schouder: goed ontwikkeld en schuin.
Hoek schouderblad-opperarmbeen: open.
Opperarm: sterk, met ellebogen dicht tegen het lichaam.
Onderarm: verticaal.
Carpus (kootgewricht): sterk.
Metacarpus (koot): Licht hellend.
Voorvoeten: Groot en ovaal met goed gebogen tenen en dikke en harde voetzolen. Sterke nagels.

ACHTERHAND:

Robuust en goed gespierd. Goede hoekingen, goede voortstuwing.
Dijbeen: goed ontwikkeld en goed gespierd.
Benen: lang. Goed ontwikkeld.
Kniegewricht: gesloten.
Spronggewricht: sterk.

Metatarsus: sterk, bijna verticaal, kort.
Achtervoeten: Ovale, strakke en gewelfde tenen, mogelijk wolfsklauwen.

GANG / BEWEGING

Wendbare beweging met goede drive, waardoor plotselinge richtingsveranderingen en overgang tussen gangen mogelijk zijn.
Loopt met een lichte rugrol, in een elastische draf met goede reikwijdte en vering. De galop is energiek en snel.

HUID

Dun, gepigmenteerd, strak.

VACHT

Lang, dicht, licht golvend, niet recht of gekruld, met een overvloedige ondervacht over het hele lichaam. De werkclip, bestaande uit het gelijkmatig inkorten van de vacht, dient gebruikt te worden bij exterieur hondenshows.
HAAR: sterk, ietwat dik maar niet hard. Dicht in het hele hoofd, de snuit en over de ogen, ze bedekkend.
Overvloedig in de kaken en vormt de baard die het ras zijn naam geeft. Op de ledematen is het haar overvloedig, ook tussen de tenen. Het is ook overvloedig aanwezig op de staart tot aan de punt.
KLEUR: Geel, grijs, zwart, reekalf en wolfsgrijs in bleke, gewone en donkere tinten. Witte aftekeningen zijn acceptabel op de voorvoeten, de achterpoten of beide, borst, buik en staartpunt; kan een witte bles hebben (op het hoofd) en / of een witte kraag.

HOOGTE EN GEWICHT

Schofthoogte:
reuen: 52-58 cm.
teven: 48-54 cm.
Gewicht:
reuen: 25-30 kg.
teven: 21-26 kg.


FOUTEN

Elke afwijking van de voorgaande punten moet als een fout worden beschouwd en de ernst waarmee de fout moet worden beoordeeld, moet in exacte verhouding staan ​​tot de ernst ervan en het effect op de gezondheid en het welzijn van de hond.

ERNSTIGE FOUTEN

Gedrag: verlegenheid en agressiviteit.
Neus: gemarmerd.
Snuit: puntig en smal.
Vacht: Zacht en zonder ondervacht. Witte aftekeningen buiten de door de norm gestelde grenzen.
Hoogte: meer dan 60 cm of minder dan 48 cm.
Gangwerk: zonder reikwijdte en kracht.
VOORKOMENDE FOUTEN
Kaken: onderbeet of bovenbeet.
Ogen: geheel of gedeeltelijk blauw.
Vacht: bruin of gevlekt.
Elke hond die duidelijk fysieke of gedragsafwijkingen vertoont, zal worden gediskwalificeerd.
NB: Reuen moeten twee duidelijk normale testikels hebben die volledig in het scrotum zijn ingedaald.
 

Gezondheid

Als relatief recent ras is er weinig bekend over  gezondheidsproblemen die de Barbado kunnen beïnvloeden.  Ze zijn meestal gezonde stevige dieren en meestal vereisen ze weinig veterinaire zorg, naast de reguliere vaccinaties, ontwormen en checkup schema's.  Echter, omdat ze een hoge weerstand tegen pijn laten zien moet elke verandering in hun normale gedrag of eetlust worden gecontroleerd want dit is meestal het enige teken dat er iets mis is. 

Net als bij andere middelgrote en grote rassen is er een neiging tot heupdysplasie. Echter, door hun gemiddelde grootte met een redelijk actief leven lijken de honden hier niet erg door te worden getroffen. Op latere leeftijd kunnen wel wat problemen hierdoor ontstaan.  Wie een Barbado overweegt doet er verstandig aan om de gezondheidsverklaringen en HD-scores van de ouders op te vragen.  Helaas wordt er bij de Barbado-fokkers nog niet altijd getest, hetgeen inmiddels tot enkele vervelende gevolgen heeft geleid. 

Karakter 

De Barbado da Terceira is een veedrijfhond, een waakhond en een gezelschapshond. Hij is loyaal naar zijn eigenaar, intelligent, opgewekt, gehoorzaam, maar soms ook koppig. 

Ondanks zijn vrolijke uiterlijk, vooral te danken aan zijn vacht heeft de Barbado da Terceira een sterke wil en is het een assertieve hond.  Wat kan je anders verwachten van een hond die wordt gebruikt voor het hoeden van wild vee.  Daarom moet hij een eigenaar hebben die weet hoe met honden om te gaan en die uitvoering kan geven aan de regels van gezond kameraadschap.  Bij voorkeur iemand met ervaring met honden.
Het uiterlijk van een teddybeer moet geen excuus zijn om toe te geven aan zijn grillen, dat kan mogelijk leiden tot problematische situaties.  Het is een stevig en sterk dier maar de Barbado is heel gemakkelijk op te voeden.  Hij doet zijn baas graag een plezier en als hij voelt dat zijn baas daar blij mee is zal hij dat gedrag volhouden. Hij is dus een zeer aangename metgezel.

Zijn opleiding en de dagelijkse zorg moet positief opbouwend zijn, dat past bij zijn aard.  Een hard woord van zijn baas is een van de ergste straffen die hij kan krijgen, veel erger dan een tik. Het is fysiek een zeer sterke hond.

Het is heel gemakkelijk om hem op te leiden en te trainen, hij leert snel wat hem is onderwezen.  Dit grote leervermogen kan ook een keerzijde hebben voor de eigenaar omdat hij ongewild dingen kan leren dingen die hij niet zou moeten leren, dus consistentie in het basisonderwijs en de kameraadschapregels zijn belangrijk.

Door zijn grote behoefte aan menselijk contact is het niet een hond die het goed doet in een kennel of wordt verbannen naar een hoek van de tuin. Dit is nog belangrijker in de groeifase wanneer het karakter wordt gevormd.  Gedurende deze tijd moet hij worden blootgesteld aan zo zoveel mogelijk situaties om te voorkomen dat hij een verlegen of angstig dier wordt.

Hoewel hij met iedereen in zijn familie goed om zal gaan is hij  een eenpersoons hond. De Barbado zal kiezen voor een familielid met wie hij bij voorkeur betrekking heeft en het is gemakkelijk om te weten wie het is, de persoon die de hond altijd in het oog houdt, die hij zal volgen ongeacht waar andere mensen gaan.  Hij kan goed opschieten met kinderen maar net als bij elke andere hond moeten er altijd volwassenen bij zijn. Geen enkele hond ongeacht zijn ras of de grootte mag ooit alleen gelaten worden met kinderen.

De Barbado kan meestal goed opschieten met andere honden zodra hij gewend is aan hen, maar in het algemeen heeft hij de de neiging om een beetje dominant te zijn,  vooral in het geval van vreemde honden. Daarom moet er speciale aandacht worden besteed bij eerste contacten met andere dieren thuis moet de eigenaar niet overbeschermend zin jegens een van de dieren om zo de relaties niet te verstoren.

Hoewel het een zeer levendig dier is heeft de Barbado niet direct een grote leefruimte nodig,  wat hij nodig heeft is echt nauw contact met zijn baas dus hij kan zelfs in een appartement wonen. Toch moet hij de mogelijkheid hebben om zijn energie regelmatig kwijt te raken door zijn atletische eigenschappen.

Door zijn gehoorzaamheid en de bereidheid om te behagen is de Barbado da Terceira is een uitstekende kandidaat om samen met meerdere honden te sporten zoals bij agilty freestyle etc. Dit versterkt ook de band met zijn baas.

 

Verzorging

De Barbado da Terceira heeft niet veel onderhoud nodig, het grootste deel van de zorg is met betrekking tot de vacht. Het is een stuk minder dan zijn overvloedige vacht zou kunnen suggereren. Het ras is niet onderworpen aan de seizoensgebonden rui, een eigenschap die geldt is voor alle "bearded dogs". Regelmatig borstelen en kammen of op zijn minst wekelijks of om de paar weken is een must om de dode haren en huid te verwijderen en de vacht in goede staat te houden en het thermische isolatie vermogen te handhaven, anders zal het haar verstrengeld raken en gaan klitten.  Dan is het nodig de vacht te scheren om de goede conditie terug te krijgen. 

Aanbevolen materiaal voor een goede vachtverzorging zijn  de borstel en kam scharen voor het knippen en als finishing touch de nagelknipper.

De honden zijn niet bang voor sneeuw, hun ondervacht zorgt voor een goede thermische isolatie. Let er wel op dat deze ondervacht niet vol water wordt gezogen. Een goed verzorgde vacht biedt ook een goede isolatie in de zomer.  Er is de tendens om de vacht knippen vlak voor dit seizoen in de veronderstelling dat de hond het anders te warm krijgt, maar het scheren verwijdert alleen de oppervacht terwijl het de ondervacht is die voor de thermische isolatie zorgt. Scheren in de zomer is dan ook af te raden. 

Als de vacht regelmatig wordt gekamd en geborsteld om knopen te vermijden en te zorgen voor goede ventilatie van de huid is er verder ook zomers geen extra zorg nodig.  Let ook goed op het voedsel.  Hoewel het ras is niet veeleisend is zorgt voer van goede kwaliteit op lange termijn voor een gezondere vacht en minder medische problemen.

Het is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat elke hond regelmatig zijn grote energie flink kwijt kan, bij voorkeur in activiteiten samen met de baas.  De dieren plezieren hun baas graag dus dit verstevigt de onderlinge band net als het fysieke en psychologische welzijn van de hond en de energie wordt niet aan ongewenst gedrag besteed.

 

FCI-informatie

FCI groep 1: Herdershonden en veedrijvers

Sectie 2

Dit ras is (nog) niet erkend door de FCI. 

 

Rasvereniging

Voor dit ras is er (nog) geen vereniging aangesloten bij de Raad van Beheer.