Barbado da Terceira

De Barbado da Terceira, ook wel de herdershond van Terceira genoemd, is afkomstig van het Portugese eiland Terceira. De Barbado is waarschijnlijk ontstaan vanuit de diverse honden die naar het eiland werden gehaald voor het drijven van wild vee in het begin van de vijftiende eeuw. In de eeuwen die volgden hebben de mensen die met hun honden door het eiland reisden de ontwikkeling van de Barbado flink beïnvloed. De Barbado da Terceira wordt tegenwoordig nog als waakhond gebruikt. Er zijn ongeveer 200 honden van dit ras op het eiland Terceira en 80 in Nederland.


Ras

De vachtkleur kan geel, grijs, zwart of wolfsgrijs zijn. De lengte van het lichaam van de Barbado da Terceira is iets langer dan de schofthoogte. Reuen behoren een schofthoogte te hebben van 52 - 58 cm en een gewicht tussen de 25 - 30 kg. Teven hebben een schofthoogte van 48 - 54 cm en een gewicht tussen de 21 - 26 kg. 

 

Karakter 

De Barbado da Terceira is een veedrijfhond, een waakhond en een gezelschapshond. Hij is loyaal naar zijn eigenaar, intelligent, opgewekt, gehoorzaam, maar soms ook koppig. 

 

Verzorging

De Barbado da Terceira heeft een lange, dichte vacht die licht golft met een overvloedige ondervacht over het hele lichaam. De vacht dient regelmatig geborsteld en gekamd te worden.

 

FCI-informatie

FCI groep 1: Herdershonden en veedrijvers

Sectie 2

Dit ras is (nog) niet erkend door de FCI. 

 

Rasvereniging

Voor dit ras is er (nog) geen vereniging aangesloten bij de Raad van Beheer.