Biewer Terrier

Zolang er Yorkshire Terriers in blauw en tan bestaan, bestaan er ook tricolor Yorkshire Terriers. De meldingen over de bonte vachtkleur gaan terug tot 1880. Ook de zussen Gordon en Bennet schreven er in de jaren zeventig over in hun boek The Complete Yorkshire Terriër. De kleuren werden als niet wenselijk gezien bij de Yorkshire Terrier fokkers. In 1984 werd bij het Duitse Yorkshire Terrier fokkersechtpaar Werner en Gertrud Biewer een pup geboren met de kleuren blauw, goud en wit. Deze pup is geboren uit de combinatie van 2 black en tan ouders. Het echtpaar werd enthousiast over de kleuren en besloot op die kleuren te gaan selecteren. Deze allereerste Biewer Terriers werden ook ingeschreven in het officiële Duitse stamboek als Duitse Yorkshire Terrier. Ondanks dat de VDH later besloot de tri-color Yorkies niet meer op te nemen in het stamboek gingen er toegewijde fokkers in verschillende landen door met het fokken van de tri-color Yorkies. De oorspronkelijke naam werd veranderd in Biewer Yorkshire Terrier of Biewer Terrier, vernoemd naar de eerste fokkers. Al snel werd de tri-color Biewer populair en is inmiddels in verschillende landen erkend. In Nederland heeft Raad van Beheer het ras op 25 maart 2019 erkend als nationaal ras.


Ras

Een kleine elegante Terrier met lang haar en uniek kleurpatroon met een scherpe scheiding op de rug en het typische staartje op het hoofd. Het hoofd is klein met mooie symmetrische kleuren (blauw/zwart met goud/tan en wit, toegestaan is ook blauw/zwart met goud/tan of goud/tan met wit). Hij heeft kleine V-vormige staande oortjes. Het lichaam is zwart/wit, poten zijn wit. De rug is recht en hoewel het lichaam vierkant oogt is hij langer dan hoog. De staart is rijk behaard met een wit puntje. Gewicht tot 3,63 kg.

 

  

Karakter

Het zijn intelligente honden die loyaal zijn aan hun mensen-familie. Ze zijn een fijn gezelschap voor jong en oud. Ze maken snel vrienden met andere dieren.

 

Gezondheid

De rasvereniging Yorkshire Terriër Vriendenclub Nederland zet zich in voor de belangen van de Biewer Terrier.  Daarbij monitoren zij de gezondheid binnen het ras. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij het volgende onderzoek verplicht voor de ouderdieren: Patella Luxatie.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

Dit ras is (nog) niet erkend door de FCI.

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

Rasvereniging