Chongqing Dog

De Chongqing Dog is een zeer oud ras afkomstig uit de Chongqing regio in China.Het ras is nationaal erkend in China en valt daar onder de “Native Breed Conservation Club”


Ras

De historie van het ras kan worden getraceerd tot de Westerse Han Dynastie (BC 202-AD 8) dus meer dan 2000 jaar geleden.
Ze werden ontwikkeld om te dienen als jachthond in het bergachtige gebied van Oost Sichuan. Door de urbanisatie verloor de Chongqing Dog zijn belangrijkste functie en hun populatie daalde zeer snel. De wederopbouw van het ras werd succesvol uitgevoerd, maar niet eerder dan in de jaren ’70 van de vorige eeuw.Sindsdien heeft het ras zich ontwikkeld tot een populaire gebruikshond.
De Chongqing Dog is een sterke, loyale, intelligente, moedige en wendbare hond. Ze zijn van middelbare grootte, vierkant gebouwd met voor de grootte, veel kracht en goed bespierd. Hun lichaam is bedekt met kort en stug haar zonder ondervacht.
De teven kunnen iets gestrekter gebouwd zijn dan de reuen.
De kleuren zijn rood in diverse schakeringen van donker tot licht, en zwart maar dit zonder enige tan aftekening op het lichaam.
De ideale hoogte voor reuen is 40-45 cm en voor teven is de ideale hoogte 35-40 cm.

 

 

Karakter

Bewaker van huis en terrein, onbevreesd, gehard en wendbaar. In het verleden is het ras gebruikt voor de jacht.

 

Gezondheid

Uit onderzoeken is gebleken dat er geen erfelijke afwijkingen of ziekten in dit ras voorkomen.
Het belangrijkste is dat dit ras “fit for function” moet zijn met een goed karakter.
(bovenstaande zijn verklaringen vanuit de CKU)

 

Rasstandaard

CHONGQING DOG

Afkomst: Chongqing, China

PATRONAGE: China

Gebruiksdoel: Gezelschapshond, Gebruikshond.

Beoogde FCI-classificatie: Groep 2

Kort historisch overzicht,

Het verleden gaat terug naar de Westelijke Han Dynasty (202 vChr – 8 nChr) Archeologen vonden een enorme Westelijke Han Dynasty begraafplaats in het Hangbei gebied in Chongqing op 20 April 2000.

Een groot aantal aardewerk hondenbeelden van het ras werden er gevonden. Sommigen dienden als beschermer van God om het graf, ter nagedachtenis van de edele familie, te vergezellen.

Dit eeuwenoude ras was alom aanwezig in Chongqing. De directe voorouders zijn de inheemse rassen van de aangelegen regio’s van Dazhou, Hechuan, Yongchuan, Lingshui en Guanan en worden tesamen ook wel de Chongqing Dog genoemd.

Ze werden ontwikkeld om in de bergen van Oost Sichuan te jagen. Maar de Chongqing Dog verloor zijn oorspronkelijke doel door de verstedelijking en hun aantal daalde snel. Pas in de 70-er jaren werd het ras weer in ere hersteld en sindsdien zijn ze een populaire gebruikshond in Chonqing.

Algemene verschijning,

Het is een loyaal, intelligent, moedig en lenig ras. Middelhoog en bijna vierkant gebouwd, zeer sterk voor hun gestalte en gespierd. Hun lichaam is bedekt met een korte stugge vacht. Van de schoft en ruggengraat tot de croupe is de vacht spaarzaam ingeplant, uitlopend tot 3 cm naar beide kanten van het lichaam over de gehele lengte inclusief de croupe. En bovenop de staart van aanzet tot de punt.

Belangrijke verhoudingen,

De lengte van de schedel en lengte van de voorsnuit is in verhouding 2:1. Hoogte ellenboog is ongeveer halve hoogte schoft. De teef mag iets langer zijn dan de reu.

Gedrag en karakter,

Bewaker van familie en bezittingen, dapper, gespierd, taai en lenig. In het verleden gebruikt om te jagen.

Hoofd,

Voorsnuit moet zo breed en krachtig mogelijk zijn. Masker mag zich alleen op de voorsnuit bevinden en moet in scherp contrast zijn met de kleur van het hoofd.

Schedel,

Schedel, de schedel is vlak tussen de oren, vierkant met natuurlijke rimpels bovenop de schedel.

Stop, goed gedefinieerd.

Voorhoofd, het voorhoofd vormt een uitgesproken stop met de brug van de neus en heeft lichtelijk losse en fijne rimpels zonder overdaad.

Aangezicht,

Neus, zwarte neus met grote neusgaten. In geen geval mag de neus leverkleurig, rood of bruin zijn.

Voorsnuit, sterk, vierkant, zichtbaar korter dan de schedel. Breed van aanzet tot de tip van de neus, niet spits, met matig duidelijke vouwen. De lijn van de voorsnuit vormt een zeer stompe hoek opwaarts.

Wangen, prominent door de sterke ontwikkeling van de spieren.

Lippen, strak sluitend met een goede pigmentatie.

Mond, voor de kleur van de tong, tandvlees, lippen en verhemelte heeft blauwzwart de voorkeur. Een tong met roze vlekken is toelaatbaar. Een geheel roze tong is zeer ongewenst.

Kaken/tanden, kaak sterk ontwikkeld met een ondervoorbeet en tanden die recht in de kaak geplaatst zijn. Ondervoorbeet meer dan 5mm is ongewenst.

Ogen, donkerbruin of hazelnootbruin, redelijk groot, ovaal, mag geen hangende oogleden hebben. Licht uitpuilend maar niet overdreven. Oogranden moeten donker zijn.

Oren, aan de zijkant van de schedel geplaatst, middelgroot, driehoekig, iets voorover hellend en stevig rechtop staand. Niet gecoupeerd.

Lichaam,

Matige rimpels op de schoft. Het lichaam is iets langer dan de schofthoogte.

Hals, middellang, sterk, stevig op de schouder geplaatst.

Bovenbelijning, achter de schouder daalt de ruglijn iets en loop dan licht gerond over de lendenen op.

Lendenen, sterk, breed en lichtelijk opgetrokken.

Borst, breed en prominent, diep tot aan de ellenbogen. Diepte van de borstkas is de halve hoogte van de schoft.

Onderbelijning en buik, zonder sterk oplopende onderbelijning.

Croupe, licht aflopend.

Staart, hoge staartaanzet, rechtop en stijf, hooggedragen. Middellang, rond aan de basis en uitlopend in een fijne punt.

Ledematen,

Voorhand,

Schouder, schuin liggend, niet te sterk ontwikkeld.

Ellenboog, stevig, niet in- of uitdraaiend.

Opperarm, voorbenen sterk en recht onder het lichaam, van goede substantie, rond van bot en niet taps aflopend naar de voeten toe.

Schoft, kort en licht aflopend.

Voorvoeten, compact en sterk, goed gewelfd en opgevuld. Geen hazenvoet. Korte nagels.

Achterhand,

Dijen, goed gebouwd met sterke spieren.

Knieën, goed gebogen.

Spronggewricht, sterk, recht en parallel aan elkaar.

Achtervoeten, compact en sterk, goed gewelfd en opgevuld. Geen hazenvoet. Korte nagels.

Gang en beweging,

Robuust en krachtig. Rug recht zonder te rollen. Kan vrij bewegen zonder belemmering. Grijpt goed uit met lange passen, recht en zonder hoge knieactie. Mag niet nauw lopen in de achterhand en niet peddelen of kruisen in de voorhand.

Vacht,

Het haar, kort en zeer stug zonder ondervacht.

Kleur, zwart en rood (alle variaties van donker tot licht)

Maat,

Ideale schofthoogte reu 40 – 45cm, teef 35 – 40cm.

Fouten,

Elke afwijking van voorgenoemde punten moeten gezien worden als een fout. Bij de zwaarte van de fout moet gekeken worden in welke mate het invloed heeft op de gezondheid en het welzijn van de hond en de mogelijkheid om zijn oorspronkelijke werk te doen.

Fouten, meer dan 5mm ondervoorbeet. Zichtbare ondervoorbeet.

Diskwalificerende fouten, agressief of te schuw gedrag. Elke hond die duidelijk fysieke of gedragsafwijkingen toont moet worden gediskwalificeerd.

NB,

Reuen moeten twee normale testikels hebben die volledig in het scrotum ingedaald zijn.

Alleen functionele en klinisch gezonde honden met rastypische eigenschappen mogen gebruikt worden om mee te fokken. 

Vertaling: Tine Baken 01-2022

 

FCI informatie

Dit ras is (nog) niet erkend door de FCI. 

 

Rasvereniging

Voor dit ras is er (nog) geen vereniging aangesloten bij de Raad van Beheer.