Franse Krulhaar, meerkleurig

Dit ras is voortgekomen uit de poedel. De standaard voor de Poedel heeft altijd aangegeven dat het ras eenkleurig dient te zijn. Fokkers produceerden bonte honden uit hun Poedels. Deze honden, die qua uiterlijk gelijk zijn aan Poedels, kunnen in geen geval in het stamboek worden geregistreerd als Poedels, omdat bonte aftekening een diskwalificerende fout is in dit ras. Daarom werden deze afwijkende kleuren buiten het Poedelras gefokt en geselecteerd. Het type van deze honden is van gemiddelde verhoudingen, vergelijkbaar met de poedel. Het hoofd is echter iets minder fijn besneden dan dat van de poedel.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Een hond van gemiddelde verhoudingen, met een karakteristieke kroezige, bonte of meerkleurige vacht die gekruld of gekoord is. Krullende vacht: Overvloedig, fijn, wollig van structuur, zeer kroezend, elastisch en bestand tegen druk van de hand. Het haar moet dik en goed ingeplant zijn, van gelijke lengte zijn en gelijkmatige krullen vormen. Koordvacht: Overvloedig, fijn, wollig van structuur en dicht, met karakteristieke koorden die minimaal 20 cm lengte moeten zijn. 

Kleuren: zwart en wit, zwart en tan (de tankleurige aftekeningen moeten duidelijk omlijnd zijn en een zeer heldere beige kleur hebben), driekleur (zwart, wit en tan), bruin en wit, bruin en tan (de tankleurige aftekeningen moeten duidelijk omlijnd zijn en een zeer heldere beige kleur hebben), blauw en wit, fawn en wit, gestroomd.

Grootte: er worden vier subtypes onderscheiden waarbij in alle gevallen het geslachtstype zichtbaar moet zijn.
• Standaard: meer dan 45 cm en tot 60 cm, met een tolerantie van +2 cm.
• Middenslag: meer dan 35 cm en tot 45 cm.
• Dwerg: meer dan 28 cm en tot 35 cm.
• Toy: meer dan 24 cm (met een tolerantie van -1 cm) en tot 28 cm (gezocht ideaal: 25 cm). Elk teken van dwerggroei is uitgesloten; alleen de achterhoofdsknobbel kan minder uitgesproken zijn.

Het uiterlijk straalt intelligentie uit, de hond is constant alert en actief, harmonieus gebouwd en met een indruk van elegantie en trots.

 

Karakter

Een hond die bekend staat om zijn loyaliteit, leert vlot en is makkelijk trainbaar, waardoor het een bijzonder prettige gezelschapshond is.

 

Gezondheid

De rasvereniging Nederlandse Poedelclub is bezig met de gezondheid van de Franse Krulhaar, meerkleurig. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. 

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en). 

Rasvereniging