Polski Spaniel Mysliwski

De Polski Spaniel Mysliwski, of in het Nederlands de Poolse Jachtspaniel, is een ras dat sinds enige tijd in Polen nationaal is erkend en daarna ook in Nederland is geïntroduceerd. Het is een hond die in Polen veelzijdig in de jacht wordt gebruikt. De eerste vermelding over het jagen met Spaniels in de Poolse literatuur stamt uit de 19e eeuw. In de vroege jaren ’80 begon men zich toe te leggen op de jacht met kleinere rassen en de Spaniels waren precies wat men nodig had. In het fokprogramma dat sinds de jaren ’90 is opgezet werden de Poolse Spaniels geselecteerd op werkeigenschappen, temperament, jachtpassie en uiterlijke verschijning.


Ras

De Poolse Jachtspaniel is een middelgrote, compact gebouwde hond. Functionaliteit wordt genoemd als het belangrijkste onderdeel in de rasstandaard. De honden dienen hun oorspronkelijke werk nog steeds te kunnen uitvoeren.
De Poolse Jachtspaniel heeft hangende oren en een vacht met bevedering aan staart, buik en benen.
Uiteraard is de Poolse Jachtspaniel een fijne huishond en worden ze mondjesmaat op tentoonstellingen uitgebracht.
De meest voorkomende kleur is chocolate roan met witte aftekeningen en bruine neus.
Ze worden gebruikt voor de jacht op vogels en klein wild; heel soms ook op (kleine) roofdieren. Het zijn uitstekende speur- en apporterende honden. De honden werken met passie op het land en oevers met riet begroeid, waar ze watervogels jagen.

 

Karakter

Poolse Jachtspaniels hebben een uitgebalanceerd en zelfbewust karakter.
Ze zijn dappere, actieve werkers en zeer intelligent en makkelijk te trainen.
De Poolse Jachtspaniel vertoont geen agressie maar kan wantrouwig zijn tegenover vreemden.
Uitstekende jachthond en een goede begeleider op wandelingen met een alert karakter.

  

Gezondheid

De Poolse Jachtspaniel is een middelgrote, goed gebouwde, rastypische hond zonder overdrijving en is altijd “fit for function”. fci informatie

Dit ras is (nog) niet erkend door de FCI. 

 

Rasvereniging

Voor dit ras is er (nog) geen vereniging aangesloten bij de Raad van Beheer.