Raad van Beheer Kennis Tour 2019

De Raad van Beheer Kennis Tour bestaat uit een serie lezingen voor hondenliefhebbers door toonaangevende sprekers, op verschillende locaties door Nederland. De inhoud van de lezingen is niet alleen voor fokkers maar ook voor hondenbezitters, hondenliefhebbers, dierenartsen, paraveterinairen, (aspirant-) keurmeesters, leden van fokadviescommissies, kynologisch instructeurs, bestuursleden van kynologische verenigingen en overige geïnteresseerden interessant.


Inschrijven voor de Kennis Tour 2019 kan via de volgende link:

 

Inschrijven Kennis Tour 2019

 

Voor 2019 hebben we wederom een mooi divers programma aan sprekers en onderwerpen. 


Alle sessies zijn avondsessies en starten om 20.00 uur en zijn rond 22.30 uur afgelopen. 

De dagsessies van zaterdag 2 november 2019 zijn de enige uitzondering hierop. Deze zijn van 10.00-12.30 uur en van 13.00 - 15.30 uur.

  

De voor(oor)delen van graanvrije voeding en andere fabels en feiten; weet jij hoe het werkelijk zit?

 

  • Donderdag 7 maart 2019 (Ermelo) *VOL*
  • Dinsdag 25 juni 2019 (Berlicum) *VOL*
  • Dinsdag 22 oktober 2019 (Zwolle) *VOL*

 

 Inschrijven 

 

Spreker: Esther Hagen-Plantinga

Goede voeding voor de hond, het houdt ons allemaal bezig. Het internet staat vol met statements en adviezen van zelfverklaarde experts die hun mening verkondigen over de enige juiste manier van voeren van de hond. Graanvrije voeding voor onze hond wordt hierbij veelvuldig aangehaald. Maar wat is nou de zin en de onzin van graanvrij voeren. Is graan nou daadwerkelijk zo slecht voor het dier? Een “loos vulmiddel”? De bron van allergieën en onverklaarde ziektecondities? Zijn er ook risico’s en nadelen verbonden aan het graanvrij voeren? Maar ook gaan we in op andere veel gehoorde fabels en feiten; Is vers nou beter dan brok? Is een geperste brok nou beter dan een geëxtrudeerde brok? Ben jij in staat een voedingslabel op de juiste waarde te schatten? Neem je mobiele telefoon bij de hand, want bij deze voedingssessie van de Kennistour gaan we door middel van stemrondes kijken of jullie weten hoe het werkelijk zit. 

 

Over de spreker

Esther Hagen-Plantinga afgestudeerd als dierenarts aan Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Na enkele jaren praktijkervaring opgedaan te hebben is zij in 2007 begonnen als Universitair Docent-Onderzoeker aan de afdeling Diervoeding van de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht, waar zij tot januari 2019 werkzaam is geweest. Momenteel richt zij zich volledig op haar diervoedingsadviesbureau, op het gebied van honden- en kattenvoeding, genaamd Nutrissues. Haar expertise ligt op het gebied van honden- en kattenvoeding en zij is Europees erkend specialist op het gebied van veterinaire diervoeding.  

Een speciale interesse van Esther ligt op het gebied van de invloed van voeding op nieren en urinewegen. Daarnaast is zij gefascineerd door de mogelijkheden van voeding om ziekten bij dieren te voorkomen. Haar missie is om goed onderbouwde en begrijpbare informatie over te brengen aan eenieder met interesse in de voeding van dieren, om zo bij te dragen aan gezondheid en welzijn. 

 

 

For your eyes only: over ogen, oogafwijkingen en het ECVO-onderzoek 

 

  • Donderdag 18 april 2019 (Zwolle) *VOL*
  • Donderdag 29 augustus 2019 (Berlicum) *VOL*
  • Donderdag 26 september 2019 (Woudenberg) *VOL*

 

Inschrijven 

 

Spreker: Roswitha van de Sandt

 

Gezondheid van de hond is essentieel. Daarbij hoort ook de gezondheid van de ogen. Wanneer ogen aangeboren, erfelijke of verkregen afwijkingen hebben of gaan vertonen, kan dit het welzijn van de hond aantasten.

Om inzicht te krijgen in de wereld ‘door de ogen van de hond’ neemt Roswitha van de Sandt u allereerst mee in de anatomie en functie van het oog. Vragen over hoe de hond ziet (ziet hij kleur of zwart-wit, hoe goed ziet hij op afstand etc.) zullen worden behandeld.

Daarna zullen oogafwijkingen worden besproken én de impact die dit heeft op de hond.

Uiteraard is voorkomen altijd beter dan genezen en dat is de reden dat bij veel rassen het onderzoek op erfelijke oogafwijkingen, het ECVO-onderzoek, verplicht is. Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan de uitvoering van dit oogonderzoek, waarop wordt gecontroleerd, hoe dit wordt beoordeeld en hoe hiermee oogproblemen te voorkomen zijn. Zowel de fokker als de toekomstige pup-eigenaar kan hiermee zijn voordeel doen.

 

Nascholingspunten exterieurkeurmeester
Voor deze sessie worden 15 nascholingspunten voor exterieurkeurmeesters toegekend. 

 

Over de spreker

Roswitha van de Sandt heeft na haar studie Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht eerst twee en een half jaar in de algemene praktijk gewerkt, waarna zij de 4-jarige opleiding tot Dierenarts Specialist Oogheelkunde aan de Faculteit Diergeneeskunde heeft voltooid. Inmiddels is zij al meer dan 20 jaar als Dierenarts Specialist Oogheelkunde verbonden aan het Diergeneeskundig Specialistisch Centrum “de Wagenrenk”. Daarnaast voert zij reeds 15 jaar het onderzoek op erfelijke oogafwijkingen, het ECVO onderzoek, uit en is sinds 2017 secretaris van het ECVO panel.

In haar werk als oogspecialist kan zij volop haar passie kwijt: honden zijn geweldige dieren, die naast hun fantastische zintuigen ook het vermogen hebben om het beste uit de mens te halen. Zij streeft tijdens haar onderzoek dan ook naar een goede communicatie tussen hond en mens, waarbij zij de tijd neemt voor de hond én baas.

 

Hormonen! De invloed van hormonen op de ontwikkeling van de jonge hond

 

  • Dinsdag 14 mei 2019 (Ermelo) *VOL*
  • Dinsdag 23 juli 2019 (Zwolle) *VOL*
  • Dinsdag 19 november 2019 (Nieuwerkerk a/d IJssel) *VOL*

 

Inschrijven 

 

Spreker: Sam Turner

 

In deze lezing wordt het fysieke en mentale aspect van de puberteit bij honden besproken. Met praktische voorbeelden geeft Sam een duidelijk beeld wat de belevingswereld van puberhonden is. Wat gebeurt er nu eigenlijk allemaal in de puberteit. Wat daar de effecten van zijn en hoe dat invloed heeft op hoe wij met onze jonge honden omgaan. Vragen we te weinig van ze of vragen we misschien teveel van ze? Verwachtingen en realiteit liggen vaak ver uit elkaar en leiden tot frustratie en irritatie met soms verstrekkende gevolgen voor de puberhond. Deze lezing geeft een heleboel inzicht en herkenning om je viervoetige puber te kunnen begeleiden en ook om je cursisten te begeleiden in deze ontwikkelingsfase van de hond.

 

Accreditatiepunten Kynologisch Instructeur
Voor deze sessie worden 15 accreditatiepunten voor Kynologisch Instructeur toegekend. Vul het onderstaande formulier ‘Presentieformulier nascholing KI’ in als je nascholing volgt; dit is je bewijs van deelname aan de nascholingsbijeenkomst.

Presentieformulier nascholing KI

 

Over de spreker

Sam Turner (1973) is afgestudeerd aan de Wageningen Universiteit met als afstudeerrichting ethologie en fysiologie. Binnen Nederland en internationaal verzorgt Sam lezingen, workshops en cursussen voor hondenprofessionals op het gebied van puppyontwikkeling, puberteit bij honden en balans en coördinatie voor verschillende ontwikkelingsfases van honden. Voor kynologisch instructeurs biedt dit meer verdieping krijgen op het gebied van de lichamelijke ontwikkeling van honden en hoe zij daar binnen hun lessen meer gebruik van kunnen maken en hun klanten beter kunnen begeleiden.

Naast deze activiteiten is zij gastdocent bij verschillende opleidingen voor kynologisch instructeur binnen Nederland en België. In de hoedanigheid als gastdocent richt zij zich op balans en coördinatie, de ontwikkeling van pups en clickertraining.

Binnen Nederland en internationaal is Sam actief als spreker op congressen en symposia en wordt ze regelmatig uitgenodigd om meerdaagse seminars te geven.

Sam heeft een serie van 4 boeken geschreven ‘Een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans’, waarbij de ontwikkeling van honden van pup tot senior en het voorbereiden op de sport wordt beschreven.

 

De wereld van kleuren bij honden - vacht, neus, ogen (2 sessies op 1 dag)

 

  • Zaterdag 2 november 2019 (Ermelo) *VOL*

 

Inschrijven 

 

Spreker: Marjoleine Roosendaal

Inhoud ochtendsessie (10.00 - 12.30 uur)

Iedere fokker heeft wel een idee over hoe het zit met de kleuren binnen zijn ras. Wie zich verdiept heeft weet dat experts als Little er boeken vol over hebben geschreven. Maar de wetenschap staat niet stil en met grote regelmaat worden er nieuwe dingen ontdekt, juist op het gebied van die kleuren. We weten nu dat Little in veel gelijk had en in veel ook niet. Deze interactieve lezing gaat in op de kleuren die we kennen, de eigenschappen die we ervan kennen en de conclusies die we daaruit kunnen en mogen trekken. Er wordt ingegaan op de juiste benamingen zodat testuitslagen ook correct kunnen worden gelezen. Verder wordt er uitleg gegeven over de allernieuwste ontwikkelingen op het gebied van merle en de variaties daarvan.

 

Inhoud middagsessie (13.00 uur - 15.30 uur):

Wat is de zin van selectie op kleur? Waarom zou je dat wel of juist niet moeten doen? En wat is er nou eigenlijk waar van die verhalen over kleurgebonden eigenschappen?

We weten dan wel in grote lijnen hoe het zit met de kleuren en vachten van onze honden, maar hoe zit het met neuskleuren? En al die andere afwijkende kleurenzaken in vachten en aan honden? En wat is er waar van die verhalen over oogkleuren en de link met de vachten? 

Hoe zit het met ziektes, houden die echt verband met kleur? En hoe dan? Deze lezing geeft uitleg over oog- en neuskleuren en gaat in op de link tussen kleuren en ziektes en legt uit welke dingen fabels zijn en wat er wel klopt.

 

Let op: deze sessies zijn licht gewijzigd, maar wel een herhaling van de sessies van de voorgaande jaren. U kunt zich inschrijven voor ofwel de gehele dag, inclusief lunch (€39,50) of voor de losse sessies (€19,50 per lezing, exclusief lunch). Let bij de inschrijving goed op of u de dagsessie, ochtendsessie of middagsessie geselecteerd heeft. 

 

Nascholingspunten exterieurkeurmeester
Voor deze sessie worden 15 nascholingspunten voor exterieurkeurmeesters per dagdeel/sessie toegekend. Voor hele dag totaal 30 punten. Exterieurkeurmeesters die deze lezing bijwonen dienen zelf een ingevuld presentieformulier en een geldig identiteitsbewijs mee te nemen. Het presentieformulier wordt aan het einde van de sessie afgetekend door een vertegenwoordiger van de Raad van Beheer. Presentieformulier exterieurkeurmeester 

 

Over de spreker:

Marjoleine Roosendaal is sinds 2002 werkzaam als (wetenschaps)journalist en heeft zich gespecialiseerd in fokkerij en genetica van honden, waarbij de genetica van kleuren en vachten en hun relatie tot gezondheid haar bijzondere belangstelling heeft. Ze was werkzaam als hoofdredacteur bij het maandblad De Hondenwereld en sinds 2017 bij het magazine Dogzine. Marjoleine heeft meermalen meegewerkt aan onderzoeken binnen kleine populaties. Zelf fokt zij sinds 1990, eerst Friese Stabijs en tegenwoordig voornamelijk Wetterhounen en Havanezer. Ze is nauw betrokken bij diverse outcross-projecten.

 

 

Planning / tijden / tarief / certificaat


Tijden avondsessie
Vanaf 19.30 uur  - ontvangst
20.00 uur  - start lezing
21.00 uur - korte pauze
22.15/22.30 uur - einde lezing. Uitloop door vragen is mogelijk. 

Er is vooraf koffie, thee, water en iets lekkers. Halverwege de sessie is er een korte pauze ingelast met koffie, thee en fris.


Mede dankzij onze partners Reaal Dier & ZorgRoyal Canin en Bayer Petcare kunnen we deze sessies tegen een aantrekkelijk tarief van €19,50 incl. BTW organiseren. De lezingen worden gegeven door onafhankelijke wetenschappelijke sprekers. De partners hebben geen enkele invloed op de inhoud of de keuze van de sprekers.

Je ontvangt na afloop een certificaat van deelname.

Voor relevante sessies worden accreditatiepunten voor kynologisch instructeurs of nascholingspunten voor exterieurkeurmeesters  toegekend. De nascholingspunten voor 2019 worden binnenkort bekend gemaakt. De verplichte presentieformulieren én identiteitsbewijzen dienen door de deelnemers zelf meegenomen te worden.  

Mocht je nog vragen of suggesties hebben dan kun je contact met ons opnemen via kennistour@raadvanbeheer.nl.

 

Interesse vervolgsessies

Heb je interesse in één of meer van de onderwerpen, maar is de sessie vol of komt de datum en/of locatie je niet uit? Vul dan het formulier in. Bij voldoende interesse worden er mogelijk vervolgsessies ingepland in overleg met de sprekers voor het volgende jaar. 
 

Vul het formulier in 

 

Locaties

De lezingen worden op meerdere locaties verspreid door het land gegeven om zo veel mogelijk geïnteresseerden de kans te bieden om deel te nemen.

De locaties zijn:

Mercure Hotel
Hertsenbergweg 1
8041 BA Zwolle

De Schimmel
Stationsweg Oost 243
3931 EP Woudenberg

Den Durpsherd
Kerkwijk 61
5258 KB Berlicum (bij Den Bosch)

Van der Valk Hotel
Parallelweg-Zuid 185
2914 LE Nieuwerkerk a/d IJssel 

KNHS Centrum
De Beek 125
3852 PL Ermelo

 

Inschrijven

Je kunt je uitsluitend inschrijven voor de sessies van de Kennis Tour via de speciale inschrijfmodule. Inschrijven kan tot circa één week voor aanvang van de sessie (vol=vol). 

Er geldt een maximum aantal deelnemers in verband met de grootte van de locaties. Hiervan kan helaas niet worden afgeweken. Bij voldoende belangstelling via het interesseformulier wordt in overleg met de spreker mogelijk een vervolgsessie op een andere locatie ingepland.

Wij willen je erop wijzen dat het meenemen van honden in de locatie zeer beperkt is toegestaan mits de honden geen overlast bezorgen tijdens de sessie. 

De bijdrage in de kosten per deelnemer bedraagt € 19,50.

De bijdrage voor de dagsessies van 2 november 2019 is € 39,50 voor de hele dag. Dit is inclusief lunch. Bij aanmelding voor een dagdeel à €19,50 zijn de kosten van de lunch voor de deelnemer zelf.

De overige kosten worden gedragen door de Raad van Beheer en de partners Reaal Dier & ZorgBayer Petcare  en Royal Canin.

Bij inschrijving dien je direct via iDeal te betalen. 
Zorg er voor dat je jouw inschrijving helemaal afrondt en betaalt! Als je niet betaalt, vervalt jouw inschrijving ook al heb je een bevestiging ontvangen. 

Je ontvangt een automatische bevestiging op het e-mailadres dat je hebt ingevuld in de inschrijfmodule als besteller. 
Heb je na betaling binnen 48 uur geen e-mail ontvangen, stuur dan een bericht naar kennistour@raadvanbeheer.nl en vermeld daarbij naam, adresgegevens, datum en zo mogelijk bij benadering tijdstip van inschrijving. Wij kunnen dan kijken of er wellicht een technisch probleem is geweest. Indien je problemen ondervindt met iDeal, neem dan contact op met jouw bank.

Bewaar de e-mailbevestiging van jouw inschrijving goed! Dit is tevens jouw bewijs van inschrijving en jouw toegangsbewijs.

Indien je niet over iDeal beschikt, kun je via vrienden, kennissen of familie inschrijven die wel hierover beschikken. Wij kunnen helaas geen inschrijving op andere wijze accepteren. Aanmeldingen via e-mail of per brief worden niet ingeschreven. Houd daar rekening mee.

Inschrijven kennis tour 2019 

Afmelden en restitutie

Gezien de lage kosten van inschrijving is het niet mogelijk om inschrijfgeld te retourneren bij afmelding. Als je door welke oorzaken dan ook zelf verhinderd bent kun je altijd jouw toegangsbewijs aan iemand anders geven. Meld dit dan wel vooraf via kennistour@raadvanbeheer.nl.

 

Wij zien je graag tijdens de Raad van Beheer Kennis Tour.