Opgroeien met een hond

Opgroeien met een hond is prachtig. Hoewel iedereen weet dat een hond geen mens is, dat hij menselijk contact niet kan vervangen en dat je een hond niet moet behandelen als een kind, hebben honden wel degelijk menselijke trekjes. Sterker nog: soms lijken het wel kleine mensjes. Waarschijnlijk is het daarom dat honden en kinderen het samen zo goed kunnen vinden: voor een kind is het een heuse verrijking om op te groeien met een hond.


Honden nemen je precies zoals je bent. Ook al ben je niet heel sterk, sportief, mooi of populair: jouw hond vindt jou helemaal top. Voor kinderen kan het gezelschap en de onvoorwaardelijke liefde van een hond mooie dingen doen. Voor hun zelfvertrouwen, hun verantwoordelijkheidsgevoel en hun gevoel van eigenwaarde. Honden hebben geen verwachtingen, oefenen geen druk uit. Van de hond hoef je geen tien te halen voor een proefwerk, of de juiste gymschoenen te dragen. Voor een hond moet je gewoon ‘zijn’. Dat werkt rustgevend en troostrijk.

Als je een hond hebt, maak je gemakkelijk contact met collega-hondenliefhebbers en voel je je wellicht minder eenzaam. Praten over je hond, ervaringen delen, leuke verhalen over hem vertellen of lachen om zijn capriolen: daar worden wij mensen blij van.

Naast het feit dat het prachtig is om op te groeien met een hond, is het wetenschappelijk bewezen dat het houden van honden gezond is:

  • Beweging: Het lijkt een beetje een open deur, maar natuurlijk is het gezond om te wandelen en te spelen met je hond. Lichaamsbeweging: daar vaart zowel kind als hond wel bij.
  • Aaien maakt rustig: Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat als wij een hond aaien of kussen, het hormoon oxytocine vrijkomt. Dit vermindert gevoelens van stress en angst. Uit recent onderzoek bleek ook dat niet alleen de mens die aait oxytocine aanmaakt, hetzelfde geldt voor de hond die geaaid wordt. Hierdoor wordt de kans dat de hond een binding aangaat met de mens, wel erg groot.
  • Afweersysteem: Uit Nederlands en Duits onderzoek is gebleken dat veelvuldig contact met dieren een positief effect heeft op het afweersysteem. De onderzoekers ontdekten dat kinderen die opgroeien op een boerderij beduidend minder last hebben van allergieën en astma dan kinderen die hun jeugd doorbrengen in een meer steriele omgeving.
  • Gelukkiger met een dier: Onderzoek door de American Psychological Association toont aan dat mensen met een huisdier zich gelukkiger voelen en gezonder zijn dan mensen zonder dieren. Huisdieren blijken daadwerkelijk troost te bieden en zijn ook goed voor de gezondheid van de mens.