Spelen met je hond

Spelen met je hond is een essentieel onderdeel van jullie dagelijks leven. Het versterkt de band tussen mens en hond en is voor allebei heel leuk om te doen. Niets is leuker dan als ouder te zien hoe de band tussen je hond en je kind ontstaat. 


Spelletjes voor kinderen en honden

Het is prachtig als kinderen en honden samen kunnen spelen, mits 1) het onder toezicht gebeurt en 2) er regels zijn waar zowel de hond, het kind als de volwassen ‘toezichthouder’ zich aan houden. Hieronder vind je enkele spelletjes die honden en kinderen prima samen kunnen spelen.

 

Apporteren

Veel honden zijn wel te porren voor een apporteerspelletje. Het kind gooit een bal of een speeltje weg, de hond rent er achteraan en haalt het op. Dit op zich is al een leuk spel om te spelen tijdens een wandeling, maar als zowel kind als hond het onder de knie heeft, wordt het op den duur soms wel een beetje saai.

Afhankelijk van de leeftijd van het kind, kun je het apporteren samen uitbouwen tot een gehoorzaamheidsoefening. De hond moet dan even wachten totdat hij achter het speeltje aan mag rennen. Om beide partijen dit aan te leren, begin je gewoon thuis, gezellig op de bank. Geef de hond zijn speeltje en wacht tot hij ermee naar jullie toe komt. Vervolgens vraag je hem te gaan zitten en geef je het commando ‘wacht’. Vraag het kind om de bal een paar meter verderop in de kamer te leggen. Nog niet gooien, dan wordt het enthousiasme bij de hond waarschijnlijk te groot. Vervolgens gaat het kind weer bij de hond staan en beloont hij de hond voor het wachten. Nadat de hond even heeft gewacht, geef je het commando ‘apport’ of ‘pak je bal’ en mag hij de bal gaan halen.

Als de hond de commando’s onder de knie heeft, kun je dit spel ook buiten spelen en het kind de bal echt laten gooien.

Indien je kind oud genoeg is, kan ook hij (onder jouw toezicht) de commando’s ‘wacht’ en ‘apport’ geven.

 

Snoepspeurtocht

Je kunt een speurtocht voor de hond uitzetten door op verschillende plaatsen op je wandelroute hondensnoepjes te verstoppen. Bijvoorbeeld in de struiken, achter een boom of gewoon in het gras. Verstop samen met je kind de snoepjes voordat jullie met de hond gaan wandelen, of laat je kind (terwijl jij de hond aan de lijn hebt) de snoepjes verstoppen tijdens de wandeling. Vervolgens mag de hond op advies van je kind (die weet immers waar de snoepjes liggen) gaan zoeken. Gegarandeerd succes!

 

Zoekspelletjes

Een volwassene houdt de hond vast, terwijl het kind de hond zijn favoriete speeltje laat zien. Vervolgens mag het kind het speeltje gaan verstoppen. Begin met een gemakkelijke plek, bijvoorbeeld gewoon op de bank. Vervolgens laat je de hond los en geef je het commando ‘zoek je speeltje’. Dolle pret als hij het vindt! De tweede keer zoek je een moeilijker verstopplek, bijvoorbeeld onder het bankstel, onder het dekentje in de hondenmand of de deurmat, op een boekenplank of in de lectuurbak. Een leuke tip: loop – terwijl je het speeltje nog in je hand hebt – langs een aantal plaatsen waar de hond zicht op heeft en doe alsof je het speeltje verstopt. Zo maak je het spel nóg spannender en de uitdaging voor de hond nog groter.

Houd goed in de gaten hoe je hond reageert als je kind met zijn favoriete speeltje wegloopt. Sommige honden kunnen denken dat het kind het speeltje af wil pakken en boos reageren. Stop dan onmiddellijk met dit spelletje en probeer een ander spel.

 

Verstoppertje

Laat het kind zichzelf verstoppen voor de hond, terwijl jij de hond vasthoudt. Begin met een gemakkelijke verstopplek (bijvoorbeeld om het hoekje in de keuken). Laat het kind de naam van de hond roepen en laat de hond los. Zodra de hond het kind gevonden heeft (let op: hij mag niet tegen het kind opspringen), krijgt hij iets lekkers.

 

Waar is je snoepje nou?

Leg een hondensnoepje onder een theedoek op de grond terwijl de hond ziet wat je doet. Laat hem even wachten en vraag hem het snoepje te ‘zoeken’. Weet de hond het snoepje onder de theedoek vandaan te krijgen? Verstop het dan onder een badlaken of een deken.

 

Balletje balletje

Zet drie stevige (liefst kunststof) bekers ondersteboven op de grond. Houd de hond vast terwijl het kind, duidelijk zichtbaar voor de hond, een snoepje onder een van de bekers legt. Als het kind vervolgens de bekers verdraait, is het voor de hond een hele uitdaging om de beker met het snoepje te vinden.

 

Auw!

Doet de hond het kind (per ongeluk) pijn tijdens het spelen? Dan is het spel over. Leer het kind – als de hond te hard krabt, bijt of springt – hard ‘auw!’ te roepen en direct te stoppen met spelen. Vertel het kind om, als dit gebeurt, de hond te negeren, hem niet aan te kijken en direct het hondenspeelgoed op te ruimen. Dit is een straf voor je hond en doordat je hem zijn spel ontneemt, zal hij de volgende keer wel even keer nadenken voordat hij te hardhandig speelt.

 

Spelletjes die kinderen beter niet kunnen doen

Sommige spelletjes zijn niet geschikt voor kinderen om met de hond te doen. We noemen er hier een aantal.

 

Rennen en springen

Afhankelijk van het formaat van zowel hond als kind, maar vooral ook van de leeftijd van het kind, kan het onverstandig zijn om toe te staan dat honden en kinderen ‘renspelletjes’ doen. Een hond die al rennend een kind achtervolgt, kan in de verleiding komen een speelse beet te geven in een fladderend kledingstuk of wapperend kinderhandje. Het risico van een hond die al spelend tegen kinderen opspringt, hoeven we niet uit te leggen. Leer het kind dat hij de hond niet mag aanmoedigen om te springen.

 

Stoeien

Vechtend en grommend over de grond rollebollen: je kind ziet het honden samen doen, en misschien rol jij zelf ook weleens al spelend met je hond door de huiskamer. Op zich is dat prima, maar zorg ervoor dat kinderen dit gedrag niet kopiëren als ze spelen met de hond. Het gevaar bestaat dan namelijk dat het kind zich pijn doet als het spel (een beetje) te hard gaat en de hond te enthousiast wordt.

 

Trekspelletjes

Trekspelletjes, bijvoorbeeld met een flostouw, zijn een soort krachtmeting. De mens hangt aan de ene kant, en de hond heeft het andere einde van het touw stevig tussen zijn tanden. Hij gromt en grijpt, en gooit zijn hele lichaam in de strijd om het speeltje te bemachtigen. Leer kleine kinderen dat ze geen trekspelletjes moeten doen met honden. De kans dat de hond ‘de strijd’ wint is namelijk te groot. Het is veel verstandiger om kinderen het flostouw te laten weggooien, zodat de hond het kan apporteren.