Het “Adopt, don’t shop”-principe moedigt mensen aan om een hond uit een asiel of opvang te adopteren in plaats van er een te kopen bij een fokker.
Hoewel dit een goedbedoelde boodschap is, zijn er ook argumenten tegen deze stelling:
1. Gerichte keuze voor een ras en karakter
Als je specifieke wensen hebt qua ras, temperament en werkvermogen (bijvoorbeeld voor jacht, speuren of sport), kan een hond van een betrouwbare fokker een betere keuze zijn. Asielhonden zijn vaak van onbekende afkomst, waardoor karaktereigenschappen minder voorspelbaar zijn.
2. Gezondheid en erfelijke aandoeningen
Verantwoorde fokkers testen hun ouderdieren op erfelijke aandoeningen en selecteren op gezondheid en karakter. Asielhonden hebben vaak een onbekende achtergrond en kunnen verborgen gezondheidsproblemen hebben.
3. Training en socialisatie
Een pup van een goede fokker krijgt in de eerste levensweken al socialisatie en een goede start mee. Asielhonden kunnen gedragsproblemen hebben door slechte ervaringen of gebrek aan socialisatie. Dit kan extra werk en training vereisen, wat niet voor iedereen geschikt is.
4. Geen bijdrage aan broodfok of illegale handel
Sommige mensen denken dat adoptie de broodfok vermindert, maar de meeste asielhonden komen niet direct uit de broodfok. Sterker nog, het adopteren van buitenlandse honden kan de illegale handel juist in stand houden, omdat het de vraag naar importhonden vergroot. Een hond kopen bij een goede Nederlandse stamboomfokker ondersteunt verantwoord fokken.
5. Passend bij je levensstijl
Niet iedereen kan of wil een hond met een onbekend verleden en mogelijke trauma’s opvangen. Een goed gesocialiseerde pup van een betrouwbare fokker kan beter passen bij een huishouden met kinderen of een specifieke levensstijl.
6. Niet alle asielhonden zijn geschikt voor herplaatsing
Veel honden in het asiel zitten daar om een reden, zoals gedragsproblemen, angst of agressie. Niet iedere hond is eenvoudig herplaatsbaar of geschikt voor een nieuw gezin.
7. Stamboomhonden komen niet in de asielen terecht
Je vindt bijna geen stamboomhonden in de asielen. Dat komt omdat verantwoorde fokkers proberen een zo goed mogelijke match te maken met hun pupkopers. Die eerste selectie zorgt er al voor dat bij twijfel de pup niet verkocht wordt. Er kan natuurlijk altijd iets veranderen in je situatie als pupkoper. Een verantwoorde fokker neemt dan vaak de pup terug, ook op latere leeftijd, en zorgt dat deze goed herplaatst wordt. Kan of wil de fokker dat niet, dan kan de rasvereniging vaak helpen bij het herplaatsen van een stamboomhond.
Conclusie
Adoptie kan een geweldige keuze zijn, maar het is niet per se altijd de beste optie. Het hangt af van de situatie, het doel en de voorkeuren van de eigenaar. Een verantwoorde fokkerij zorgt voor gezonde, goed gesocialiseerde honden met een voorspelbaar karakter, wat voor veel mensen belangrijk is.
Adoptie is dus niet altijd de oplossing voor problemen zoals broodfok. De verantwoordelijke fok van stamboomhonden is maar een klein deel van de markt (ongeveer 15–20%). Die fokkers doen het meestal wél goed.