Meest hondvriendelijke gemeente

De Raad van Beheer en de Hondenbescherming lanceerden in 2022 gezamenlijk een nieuw initiatief: een  jaarlijkse prijs uitreiken aan de meest hondvriendelijke gemeente van Nederland! In Nederland zijn er 1,9 miljoen honden en heeft 1 op de 5 huishoudens een hond.


Voor iedere hondenliefhebber is het van groot belang dat er in zijn/haar gemeente een goed hondenbeleid gehanteerd wordt.

Dit dient minimaal aandacht te hebben voor: 

  • Faciliteiten voor hondenbezitters: losloopgebieden, hondenvelden met poepzakjes en afvalbakken.
  • Dialoog tussen gemeente, hondenbezitters en niet-hondenbezitters.
  • Hondenbelasting: liever niet, maar als er wel belasting is, dan als doelbelasting en niet voor algemene middelen.
  • Beleid voor bijtincidenten. Hoe te voorkomen en hoe te handelen als het toch mis gaat.     

Het hondenbeleid dient niet alleen gericht te zijn op het zorgen voor voldoende faciliteiten, zoals speciale hondenpoepafvalbakken en gratis poepzakjes, maar ook op het creëren van een acceptabel aantal losloop- en uitlaatgebieden. Daarbij moet ook rekening gehouden worden met de overige gebruikers in de gemeente zoals ruiters en mountainbikers. Honden verdienen hun eigen gebied. 

Daarnaast is het van essentieel belang dat er echte dialoog plaatsvindt tussen de gemeente, hondenbezitters en niet-hondenbezitters om voldoende draagvlak te krijgen om eventuele problemen samen op te lossen. 

Gelukkig is in veel gemeentes de hondenbelasting al afgeschaft. De Hondenbescherming en de Raad van Beheer zijn tegen de heffing van hondenbelasting als deze alleen wordt gebruikt voor algemene middelen. 
Als doelbelasting kan de belasting zinvol zijn omdat de opbrengsten dan ten goede komen aan voorzieningen voor honden en hun eigenaren. Helaas wordt de belasting hiervoor maar zelden gebruikt.

Ook is het van belang dat een Gemeente een beleid heeft op het gebied van bijtincidenten. Daar dient zowel preventie aandacht te krijgen, zoals opvoeding (hondenschool, gecertificeerde kynologisch instructeurs) als maatregelen en een meldpunt als het toch mis mocht gaan. 

Verkiezing meest hondvriendelijke gemeente 2022

Meer dan 30.000 mensen is gevraagd gemeentes te nomineren en uiteindelijk is hieruit een top 3 gekozen: Gemeente Dronten, Heemstede en Teylingen.

Een team van beoordelaars en een videoploeg zijn in deze drie gemeentes poolshoogte gaan nemen. Daar kwamen verwachte, maar ook verrassende zaken uit naar voren, waardoor de keuze voor de winnaar duidelijk werd. De video’s uit de 3 gemeentes zijn gepubliceerd op de social media kanalen en websites van beide instanties en de leden en geïnteresseerden konden de video’s ‘liken’.  

De video's zijn terug te vinden op ons youtube-kanaal en onze Facebook pagina

Winnaar Trofee 2022 Gemeente Teylingen

Op 14 oktober 2022 ontving de eerste winnaar de trofee uit handen van de jury: de Gemeente Teylingen!

 

Winnaar meest hondvriendelijke gemeente 2022 Teylingen

De winnende gemeente Teylingen kreeg de bijbehorende trofee uitgereikt uit handen van Daphne Groenendijk, directeur Koninklijke Hondenbescherming, Hildeward Hoenderken, voorzitter van de Raad van Beheer en Rony Doedijns, directeur van de Raad van Beheer. De interviews werden gedaan door Annemarie Bruning en haar jury-hond Syb. 

In Teylingen zijn in verhouding tot het inwonersaantal en oppervlakte de meeste honden-losloopgebieden. De gemeente kent omheinde losloopveldjes en er is op eiland Koudenhorn in Warmond een permanent toegankelijk honden zwemstrand. Er wordt geen hondenbelasting geheven en toch zijn er in de hele gemeente ruim voldoende gratis poepzakjes en afvalbakken om deze in te deponeren. En misschien wel het belangrijkste: er is een bewonersplatform genaamd Stichting Platform Hondenvrienden dat overlegt met de gemeente bij aanleg van nieuwe wijkjes en herinrichtingen om de voorzieningen voor onze geliefde viervoeters te optimaliseren. Dat er geluisterd wordt naar hondenbezitters is werkelijk een zeer positief punt in de beoordeling. Daar kunnen andere gemeentes van leren, zo denkt de jury.

Bekijk hier de video van de winnaar. 

 

De Raad van Beheer en de Hondenbescherming feliciteren gemeente Teylingen van harte met de verkiezing. De verkiezing is een succes gebleken en zal in 2023 herhaald worden. Gemeente Teylingen zal als winnaar van 2022 in de jury voor 2023 plaatsnemen. De organisatie hoopt van harte dat veel andere gemeentes door dit uitstekende hondenbeleid geïnspireerd zullen worden en volgend jaar meedoen met de verkiezing.

Nomineren gemeentes 2023

De verkiezing voor meest hondvriendelijke gemeente vindt jaarlijks plaats. Voor 2023 zijn wij op zoek naar genomineerde gemeentes. Bent u tevreden over en trots op het hondenbeleid van uw gemeente? Nomineer uw gemeente dan!

Stuur een mail naar communicatie@raadvanbeheer.nl en vertel ons waarom u zo tevreden en trots bent. 

Hondvriendelijke gemeente 2023

Wij zullen de genomineerde gemeentes vervolgens benaderen met een uitgebreide vragenlijst over het hondenbeleid. Hierna zal een onafhankelijk jury, bestaande uit vertegenwoordigers van de Raad van Beheer, de Hondenbescherming en de winnaar van 2022 Gemeente Teylingen, de ingevulde vragenlijsten beoordelen en de drie gemeentes selecteren die het beste hondenbeleid hanteren. Deze gemeentes zullen worden bezocht, en na een uitgebreide inspectie en videoregistratie zal een winnaar worden gekozen. 

De uitreiking voor 2023 staat in oktober 2023 gepland.

Nomineer uw gemeente en stuur een mail naar communicatie@raadvanbeheer.nl