Kosten van je hond

Een hond kost geld. De prijs voor de aanschaf is nog maar het begin. Sommige kosten zijn eenmalig, andere kosten keren regelmatig terug. Hier lees je met welke kosten je rekening moet houden.


Kosten 

  • Mand en/of kooi, riem, halsbanden of tuigen op de groei, etensbakken et cetera: mede afhankelijk van de maat van de volwassen hond bedragen de kosten hiervoor maximaal ongeveer € 300 tot € 400. Het betreffen eenmalige kosten.
  • Voeding: afhankelijk van de grootte van de hond en de keuze van het voer lopen de kosten op van enkele tientjes tot over de € 100 per maand. Hier kunnen nog kosten voor bijvoorbeeld een kluif bij komen. Dit zijn terugkerende kosten.
  • Veiligheidsvoorzieningen in de auto, zoals een hek, kooi of net: de kosten hiervoor kunnen oplopen tot ongeveer € 300 tot € 400. Het betreffen eenmalige kosten.
  • Verzekeringen: het is verstandig een aansprakelijkheidsverzekering voor u zelf en eventueel een ziektekostenverzekering voor de hond af te sluiten. De kosten hiervoor lopen uiteen en keren periodiek terug.
  • Kosten voor de uiterlijke verzorging: voor een kam, borstel, schaar en shampoo betaal je enkele tientjes. Afhankelijk van het ras zijn dit eenmalige of terugkerende kosten.
  • Trimkosten: sommige rassen moet je trimmen. Dit kost tussen de € 50 en € 200 per jaar, afhankelijk van het aantal keren dat je je hond moet trimmen.
  • Dierenartskosten: je moet je hond regelmatig ontwormen en laten inenten. Denk ook aan kosten voor behandelingen tegen vlooien en teken. Daarnaast zijn er kosten als je hond ziek wordt. Vooral bij de oudere hond kan deze kostenpost nogal oplopen. Reken op een bedrag van minimaal € 100 tot € 150 per jaar.
  • Hondenbelasting: niet alle gemeenten heffen hondenbelasting. De hoogte van de hondenbelasting verschilt bovendien sterk per gemeente en varieert van enkele tientjes tot over de € 100 per jaar. Dit zijn terugkerende kosten.
  • Lidmaatschap van de rasvereniging en deelname aan activiteiten: de kosten hiervan variëren van enkele tientjes tot ver over de € 100 per jaar en zijn onder andere afhankelijk van hoe actief je met je hond bent.
  • Lidmaatschap van een regionale vereniging en cursusgeld: het is verstandig een puppycursus of een vervolgcursus voor bijvoorbeeld gehoorzaamheid te volgen. Dit kan bij een regionale vereniging, ook wel kynologenclub genoemd. Hoeveel geld je hieraan kwijt bent, is onder andere afhankelijk van hoe actief je met je hond bent.

Vind je het leuk om lekker actief te zijn met je hond, dan maak je nog meer kosten. Denk aan inschrijfgeld voor wedstrijden of tentoonstellingen en andere eraan verbonden kosten, zoals autokosten en dergelijke.