Vuurwerk en je hond

Oud en Nieuw betekent champagne en vuurwerk. Feest dus voor veel mensen, maar niet voor honden, die vaak vreselijk bang zijn. En niet zonder reden, omdat vuurwerk levensgevaarlijk voor hen kan zijn. De Raad van Beheer heeft zich geschaard achter het online vuurwerkmanifest. Op deze pagina lees je hier meer over en vind je veel handige tips.


Hoewel de Raad van Beheer begrip heeft voor het feit dat mensen veel plezier kunnen beleven aan het afsteken van vuurwerk, is zij van mening dat de kosten voor de samenleving en de vele dieren(bezitters) te hoog zijn. Jaarlijks lijden veel dieren onder extreme angst, niet alleen de dag van de jaarwisseling, maar ook de dagen daarvoor en -na, als er al veel knallen te horen zijn.
Bovendien zijn er elk jaar weer slachtoffers door vuurwerk. Niet alleen onder mensen, maar ook onder dieren vallen jaarlijks (ernstige) slachtoffers.

De Raad van Beheer heeft zich daarom geschaard achter het online vuurwerkmanifest. De initiatiefnemers van het manifest zijn voor een verbod op consumentenvuurwerk en zien in plaats daarvan liever professionele vuurwerkshows.

 

Voorkom nare ervaringen

Honden zijn vaak ontzettend bang voor harde knallen, waardoor ze getraumatiseerd kunnen raken of uit paniek kunnen vluchten. Als een hond een nare ervaring opdoet door vuurwerk, kan die angst bij de volgende knallen alleen maar verder toenemen. De hond kan na verloop van tijd ook geluiden gaan generaliseren en bijvoorbeeld niet alleen meer angstig reageren op vuurwerk, maar ook op onweer, een deur die dichtslaat of een brommer die voorbij rijdt.

Het allerbeste is om te voorkomen dat je hond angstig wordt voor vuurwerk door hem tijdig te laten wennen aan diverse (harde) geluiden. Voor je pup is dit een belangrijk onderdeel van de habituatiefase waarin je hem blootstelt aan allerlei soorten prikkels, waaronder geluiden.
Als je jouw hond rustig aan verschillende geluiden laat wennen, zal hij er na verloop van tijd niet of nauwelijks meer op reageren. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van geluidsopnames van vuurwerk en deze geluiden eerst op een laag volume afspelen. Als de hond rustig blijft bij het horen van de knallen, kan het volume steeds iets verhoogd worden. Indien de hond angstig reageert, straf hem dan nooit, maar bied de steun en rust die hij nodig heeft. Beloon je hond wanneer hij gewenst gedrag vertoont tijdens het horen van het vuurwerk.

 

Pas op met medicijngebruik

Soms geven hondenbezitters hun angstige hond kalmerende medicatie rondom oudejaarsavond. Wij willen waarschuwen voor zulke medicijnen die de geluidsgevoeligheid vergroten, terwijl de hond zijn angst niet meer kan uiten omdat het medicijn de spieren verslapt. De hond kan niet meer wegrennen waardoor hij rustig lijkt, maar de angst is er nog steeds en kan hierdoor alleen maar groter worden. Indien je medicatie overweegt, overleg dan eerst met de dierenarts welk medicijn geschikt is om jouw hond te steunen tijdens de vuurwerktijd.

 

Tips en adviezen

Rond de jaarwisseling zal er een hoop geknal zijn. Om de hondenbezitter en zijn hond enigszins op weg te helpen om deze knallende avond door te komen, is er meer informatie over hond en vuurwerk bij het LICG.   

 

Registreer je hond

Zorg dat je hond gechipt en geregistreerd is. Mocht hij van de schrik ontsnappen uit huis, dan kunnen jullie snel weer herenigd worden. Is jouw hond nog niet geregistreerd? Regel dat dan snel via www.databankhonden.nl