Warm weer en je hond

Net als mensen reageren honden allemaal verschillend op warm weer. Waar je op moet letten en wat je kunt doen om te voorkomen dat je hond oververhit raakt lees je hier.


Oververhitting

Houd goed in de gaten of je hond niet oververhit raakt als het buiten warm is. Honden kunnen hun warmte alleen kwijt via hun voetzolen en door te hijgen.

Symptomen van oververhitting zijn te herkennen. Begint je hond erg te hijgen, te kwijlen of wordt hij sloom en loopt hij te strompelen dan kan het zijn dat je hond last heeft van de warmte. Als de lichaamstemperatuur te ver oploopt, kan de hond ernstige gezondheidsproblemen oplopen, in coma raken en sterven.

Extra risicohonden

Let extra op oude honden en honden met zeer korte neuzen of honden met overgewicht, zij lopen meer risico op oververhitting; houd ze goed in de gaten en neem zoveel mogelijk voorzorgsmaatregelen. Je voorkomt oververhitting door je hond niet in de directe zon te laten en niet te actief te laten zijn voor langere periode. 

Actief met je hond

Wandel of fiets niet met je hond op het heetst van de dag, maar doe dit ’s ochtends of ’s avonds, en zorg voor voldoende koel vers water. Fiets bovendien alleen met je hond als hij dit gewend is en het echt noodzakelijk is en houd de afstand beperkt. Houd er rekening mee dat asfalt en zand heel warm kunnen worden en dat lang blijven; op gras loopt dan prettiger voor je hond.
Check ’s na de wandeling of activiteit de voetzolen van je hond, dan spoor je problemen sneller op. 

Rem je hond op tijd af als hij te veel wil rennen of spelen. Teveel activiteit kan ook leiden tot problemen. Symptomen hiervan zijn sloomheid en braken. 
 

Zwemmen

Houd je hond van zwemmen, laat hem dit dan doen. Maar ook hier, overdaad schaad. Laat hem niet overmatig veel zwemmen en van het zwemwater drinken.
Houd er ook rekening mee dat je hond niet overal welkom is of dat er sprake kan zijn van algen of ziektes in (stilstaand) water. Check dit dus van tevoren.
Zorg voor een handdoek waar de hond op kan liggen, een parasol of paraplu voor schaduw en vers water.

  

Hond in de auto 

In de auto kan de temperatuur flink oplopen. Vermijd ritjes met de auto of koop bij de dierenspeciaalzaak of via internet een mat die je hond helpt om koel te blijven. Laat de hond nooit alleen achter in de auto, ook niet met het raam open of in de schaduw. Ook met het raam open kan de temperatuur in de auto snel stijgen. Bovendien kan de auto sneller in de zon komen te staan dan verwacht.

Tref je een hond aan die oververhit dreigt te raken, bel dan direct de politie en de dierenambulance. Dreigt hulp te laat te komen, sla dan een ruitje in om de hond te bevrijden.


Campagne 'hond niet in de auto'

De Raad van Beheer heeft in samenwerking met de Koninklijke Hondenbescherming een gratis waarschuwingsposter ontwikkeld in Nederlandse en Engelse taal. Ook zijn er digitale advertenties en stoppers die te gebruiken zijn om mensen te waarschuwen hun hond niet in de auto te laten tijdens warm weer.
Tijdens de zomermaanden gebruiken we die zelf tijdens onze evenementen. De organisaties hebben een taak om mensen te waarschuwen en controle uit te oefenen.

Wil je meehelpen met de campagne en posters bestellen? Stuur dan een mail naar info@raadvanbeheer.nl met het aantal posters en welke versie (Nederlands of Engels) en je gegevens. De digitale advertenties en stoppers kun je onderaan deze pagina downloaden. 

 

Toch oververhit, wat dan? 

Is je hond oververhit, breng hem dan naar een koele, schaduwrijke plek. Neem zijn temperatuur op en raadpleeg onmiddellijk een dierenarts voor verdere instructies. Koel je hond met (stromend) water probeer de hele hond nat te maken. Gebruik geen ijskoud water. Wanneer er geen (stromend) water in de buurt is kan de hond ook enigszins afkoelen door een ventilator en/of airco van de auto. Probeer de luchtstroom op het hoofd te richten zodat de hond koelere lucht kan inademen en water kan verdampen via de slijmvliezen. Koel een hond niet te lang en neem regelmatig de temperatuur op. Pas op, vooral bij kleine honden, voor onderkoeling.

 

Advertenties / stoppers 'hond niet in de auto'

Ga op de afbeelding staan, klik op de rechtermuisknop en kies 'opslaan als'.  

 

 

 

 

Activiteiten en warmte

De Raad van Beheer heeft een hitteprotocol opgesteld met suggesties voor evenementen die plaatsvinden wanneer de temperatuur hoog oploopt.

Raad van Beheer - Suggesties activiteiten en warmte.pdf