Winters weer en je hond

Winter: pas op met antivries en pekel! In de wintermaanden wordt er regelmatig pekel of zout gestrooid tegen gladheid. Ook gebruiken we antivries in het koel- en sproeisysteem van onze auto. Zowel antivries als pekel kan nare gevolgen hebben voor honden. Hier lees je welke gevolgen dat zijn en wat je kunt doen om narigheid te voorkomen.


Antivries

Wat is het probleem?
Antivries bevat meestal ethyleenglycol, voor honden een zeer giftige stof. Omdat antivries een aantrekkelijke zoete geur en smaak heeft, is een hond snel geneigd gemorste antivries op te likken of van zijn poten af te likken. Inname van ethyleenglycol kan ernstige nierbeschadiging veroorzaken, waaraan de hond zelfs kan overlijden. Heeft je hond deze stof binnengekregen, schakel dan direct de dierenarts in!

Hoe herken je deze vergiftiging?
Je herkent deze vergiftiging aan de volgende symptomen:

 • braken
 • veel drinken
 • veel plassen
 • sloomheid
 • ‘dronkemansgang’.

Deze verschijnselen treden snel na inname op.

Wat te doen?
Neem direct contact op met je dierenarts. Is het net gebeurd, dan kan deze je hond de antivries laten uitbraken. Meestal bemerk je de vergiftiging echter pas later. In dat geval kan de dierenarts proberen zo veel mogelijk schade te voorkomen door een tegengif toe te dienen. Hoe dan ook is snel handelen uiterst belangrijk om erger te voorkomen!

Hoe voorkom je vergiftiging?

 • Bewaar antivries veilig buiten bereik van kinderen en dieren.
 • Gebruik liefst ruitensproeiervloeistof en ruitontdooier zonder ethyleenglycol (check de verpakking).
 • Mors je antivries, veeg de vloer dan grondig schoon en spoel na met water.

Lees meer
Meer over de gevaren van antivries en andere vergiftingen lees je op de website van het LICG.
Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren LICG

Pekel

Wat is het probleem?
De pekel (strooizout) waarmee we onze wegen en paden bestrooien tegen gladheid, kan onder meer irritatie van de voetzolen van honden veroorzaken. Er kunnen zelfs pijnlijke wondjes ontstaan. Ook kan je hond bij het aflikken van zijn poten pekel binnenkrijgen, wat maagirritaties, diarree, verminderde eetlust en braken kan veroorzaken. Bij kleine honden kan zout in de ogen terechtkomen bij opspatten.

hondenpoot zout pekel sneeuw

Symptomen zoutvergiftiging
In een enkel ernstig geval kan een hond zichzelf vergiftigen met zout. Pekelvergiftiging bij honden leidt niet alleen tot ‘onschuldige’ symptomen, maar kan zelfs leiden tot neurologische klachten, met in een uiterst geval de dood tot gevolg.

Wees dus altijd alert bij de volgende symptomen:

 • sloomheid of juist heel prikkelbaar,
 • koorts,
 • versnelde ademhaling,
 • rusteloosheid,
 • spastische spierbewegingen,
 • verhoogde hartslag.

Vertrouw je het niet helemaal? Raadpleeg dan altijd je dierenarts!

Voet- of oogproblemen voorkomen
Balsem
Smeer de voetzooltjes van je hond in met vaseline of een speciale balsem/spray (bijv. voetzolenspray van Beaphar). Dit beschermt en zorgt voor het afstoten van vocht en zout.

Afspoelen
Spoel de voeten van je hond na een winterse wandeling af met lauwwarm water. Droog ze daarna goed af. Je doet dit om te voorkomen dat je hond zijn poten zelf aflikt en pekel binnenkrijgt. Spoel gepekelde paden in de winter schoon voordat je hond erover loopt.

Kleine hond? Extra goed opletten!
Kleine honden hebben kortere pootjes en zijn vatbaarder voor opspattend zout. Dit kan in hun ogen terechtkomen en kan zorgen voor een flinke irritatie. Heeft jouw hond zout in zijn ogen gekregen? Spoel zijn ogen dan een kwartier onder een zachte waterstraal.

Hondenschoentjes
Heeft je hond erg veel last, dan zijn er ook speciale hondenschoentjes die bescherming bieden.