Campagne 'ontmasker de foute fokker'

Nieuwsbericht 17-02-2016


LICG waarschuwt voor foute puppyfokkers.


Vandaag lanceert het LICG een campagne om mensen te waarschuwen tegen malafide puppyhandelaren. Deze campagne sluit naadloos aan op de campagne van de Raad van Beheer 'zoek de verschillen'. Beiden maken onderdeel uit van het plan 'Fairfok'.

campagne ontmasker de foute fokker

De campagne van het LICG heeft de titel 'ontmakser de foute fokker'. Wie een pup koopt van een foute fokker loopt immers grote kans om een zieke of slecht gesocialiseerde hond in huis te halen, en helpt ongewild om deze akelige handel in stand te houden. 


Er zijn nog steeds veel mensen die impulsief een pup kopen. Op internet wemelt het van de aanbiedingen. Allerlei rassen en kruisingen, de één nog schattiger dan de ander. Natuurlijk zijn ze allemaal ‘zorgvuldig gefokt’, ‘in huis opgegroeid’ en krijgt men ‘garantie’.

Regelmatig gaan achter dergelijke advertenties broodfokkers en malafide handelaren schuil. Pups worden in grote hoeveelheden uit het buitenland gehaald, waar ze vaak in fokschuren onder slechte omstandigheden opgroeien. Hier worden ze verkocht als gelegenheidsnestje, en meestal kan men de pups zo komen ophalen. Eenmaal met zo’n schattige pup in de armen zijn mensen verkocht. De kritische blik is dan verdwenen, of men wil de pup redden. Men beseft niet dat hiermee deze handel juist in stand gehouden wordt.

Met de malafide import van tienduizenden puppy’s worden jaarlijks miljoenen verdiend. De kosten worden zo laag mogelijk gehouden, dus vaccinaties, wormbehandelingen en goede voeding worden vaak overgeslagen. Tijd voor socialisatie is er niet: de pups zijn koopwaar waaraan met zo min mogelijk inspanning zoveel mogelijk geld verdiend moet worden.

Helaas is het voor de puppykoper moeilijk om het onderscheid te maken tussen fokkers die te goeder trouw zijn en de malafide fokkers. De campagne ‘ontmasker de foute fokker’ helpt daarbij. Met cartoons en animaties laat het LICG zien waar het mis kan gaan en op welke zaken men moet letten. Deze worden via social media en online verkoopkanalen verspreid en zijn te zien via www.licg.nl/foutefokker.

Het LICG wil dat mensen zorgvuldiger uitzoeken waar ze hun pup vandaan halen en dat ze bij twijfel verstandig genoeg zijn om niet met foute fokkers in zee te gaan. Als hondenliefhebber kunt u daaraan meehelpen. Deel de facebookberichten van het LICG, zodat zoveel mogelijk mensen de waarschuwingen zien. Want wie weet waar hij op moet letten bij het kopen van een pup, ontmaskert de foute fokker!