Coronapuppies welkom bij Kynologenclubs

19 juli 2021 Persbericht


In veel media is er de laatste tijd sprake van vrees om de opvang van probleemhonden, de zg. coronapuppies. Honden die werden aangeschaft in het heetst van de coronapandemie, omdat men nu veel thuis is en een hond dan reuze gezellig is. Dat laatste is natuurlijk zo, maar het aanschaffen van een hond is iets waar je lang over denkt en waar men zich na lang oriënteren een verantwoorde fokker uitkiest, die jouw favoriete ras met veel zorg heeft grootgebracht. Deze fokker zal zich er zelf ook van vergewissen, dat een puppy uit zijn nestje, bij een verantwoord gezin terecht komt. De meeste puppy’s van rashondenfokkers zullen dus niet de probleemhonden zijn. Bovendien, mocht een puppy echt niet handelbaar zijn, dan zal de fokker graag met raad en daad bijstaan.

 

In coronatijd ging dat anders. Men kocht een puppy op zijn leuke snoet (vaak impulsief) en ging ervoor. Veel ging natuurlijk goed, maar nu komen de probleemgevallen boven. Als een pup een jaar lang geen adequate opvoeding krijgt gaat hij zijn eigen gang en dan kan de eigenaar het erg moeilijk krijgen.

 

De Raad van Beheer adviseert de eigenaren van een ‘probleemhond’ (vaak aangeschaft via Marktplaats bij een niet aangesloten fokker of op een ‘boerderij’ ) contact te zoeken met een Kynologenclub in hun buurt. Op deze webpagina van de raad van Beheer vindt men deze ‘KC-s’ https://www.houdenvanhonden.nl/zoek-een-vereniging/kc/

 

Bij de kynologenclubs weten ze vaak een goede maatwerkoplossing te bieden.