De FCI rasstandaarden en de Raad van Beheer

17-08-2020


Nadat de minister het fokbegeleidingsplan, dat door de Raad van Beheer samen met de betreffende rasverenigingen is gemaakt, heeft afgewezen is er een veronderstelling ontstaan dat daarmee ook de FCI-rasstandaarden niet meer gerespecteerd zouden worden.

Dit is een onjuiste veronderstelling.  Nederland is een van de medeoprichters van de FCI en zal als volwaardig lid van deze organisatie de rasstandaarden respecteren. Bij de keuring zal de FCI rasstandaard leidend zijn met inachtneming van de FCI-statuten en de “FCI-show judges code of commitment to the welfare of pure bred dogs”.

Artikel 5 van de Keurmeesters code geeft aan dat een keurmeester onder alle omstandigheden rekening moet houden dat geen enkele hond mag lijden onder zijn/haar uiterlijke verschijningsvorm. Wanneer extreme kenmerken leiden tot gezondheids-, gedrags- of bewegingsproblemen dan zal de keurmeester dit zwaar moeten straffen.

Gelukkig stellen ook rasstandaarden eisen met betrekking tot gezondheid gerelateerde kenmerken.

Het FCI-bestuur heeft in haar verklaring van 3 juli jl. met betrekking tot dit onderwerp het navolgende gesteld: “The Raad van Beheer is acting in full compliance with the rules of the FCI and her own statutes and internal regulations. We understand that the Raad van Beheer is now under the obligation to work according to the new Dutch law as far as the registration procedure of brachycephalic breeds is concerned.  The FCI rules cannot be placed above national legislations.”

Volledigheidshalve willen we benadrukken dat het gewijzigde beleid t.a.v. de stamboomafgifte te maken heeft met regel- en wetgeving met betrekking tot het fokken van honden.