In memoriam Arie Schram

Nieuwsbericht 21-02-2017


Arie Schram was opgegroeid met Schotse Terriers en Poedels. Zijn liefde voor dieren ging echter verder dan honden. Ook paarden zijn een belangrijk onderdeel van zijn leven geweest. In de dressuursport vond hij zijn beroep als ruiter, africhter, instructeur en tenslotte als jurylid.

Vanaf  1957 fokte Arie Schram onder zijn kennelnaam Wijchcover Middenslag Poedels. Terwijl hij in Engeland was om een poedel te importen viel daar zijn oog op de Prick Ear Norwich Terrier en het was liefde op het eerste gezicht. Hij importeerde in 1960 uit Engeland zijn eerste Norwich teefje. Deze teef werd in korte tijd Nederlands en Internationaal kampioen en werd in 1961 Beste Terrier in Brussel. In 1962 werd de scheiding tussen staande en hangende oren in Engeland definitief. Arie Schram fokte dus al Norwiches in Nederland voordat de beide rassen (Norwich en Norfolk) werden gescheiden!

Zijn Norwich kennel Wijchcover heeft hij op topniveau gebracht. Hij heeft met zijn honden maar liefst 15 keer het BIS op de Kampioensschapsclubmatch op zijn naam geschreven. Diverse keren Beste terrier in de groep en kortgeleden werd hij maar liefst tweemaal Best in Show met een eigen gefokte Wijchcover Norwich.  

In 1994 richtte Arie mede de Nederlandse Norwich Club op. Hij werd vice-voorzitter en heeft tot 2004 deze bestuursfunctie vervuld.
In 2007 kreeg Arie Schram de Gouden Erespeld van de Raad van Beheer. Zijn kennel bestond toen 50 jaar.

Arie heeft een grote invloed gehad op het ras. Zijn oog voor anatomie en goed gangwerk bij paarden heeft hij zeker bij de honden kunnen gebruiken, hetgeen hem in staat stelde de juiste honden te kiezen en voor de fok te gebruiken. Ook zijn steun en toeverlaat, zijn partner Peter Kissen die de Wijchcover Norwiches showt, heeft zeker aan deze glansrijke carrière bijgedragen.

Met zijn heengaan verliezen wij een kynoloog met verstand van zaken, stijl en een groot gevoel voor humor.