Gerda Kuiper-van den Bosch overleden

18-10-2021 In memoriam Gerda Kuiper-van den Bosch


Wij ontvingen het bericht dat beeldhouwster en kunstenares Gerda Kuiper-van den Bosch in de leeftijd van 92 jaar op 13 oktober 2021 is overleden. 


Geboren in 1929 op het eiland Java is zij na de Tweede Wereldoorlog naar Nederland gekomen.

In de kynologie zullen wij ons Gerda voornamelijk herinneren als de kunstenares die prachtige, realistische hondenbeelden in brons vervaardigde.
Haar eerste grote opdracht die haar onder de aandacht van het grote publiek bracht was een bronzen hond, wachtend op zijn eigenaar. Dit beeld werd voor een treinstation geplaatst en trok veel bekijks.

Gerda heeft gedurende haar leven veel met de Raad van Beheer samengewerkt en in opdracht beelden van rashonden vervaardigd.
Ook diverse rasverenigingen hebben dankbaar gebruik gemaakt van haar talent.
Vele prachtige beelden van (Nederlandse) hondenrassen heeft zij het levenslicht laten zien.
Ook de mooie Franse Bulldog, uit zijn erfenis geschonken aan de Raad van Beheer door de bekende kynoloog Martin van de Weijer, was van haar hand.

Haar werk bestond voornamelijk uit beeldhouwwerken van dierfiguren in brons en is te vinden in de publieke ruimten van diverse Nederlandse gemeenten.
Ook in de ontvangsthal van ons kantoor in Amsterdam prijken twee van haar beelden; een prachtig gedetailleerde, op ware grootte afgebeelde bronzen Wetterhoun en een bronzen Ruwharige Hollandse Herder.
Dat haar beelden levensecht zijn, bewijzen de vele honden die het pand van de Raad van Beheer in de loop der jaren hebben betreden en onmiddellijk op de beelden reageren; hetzij door blaffen, hetzij door het beeld uitgebreid te besnuffelen.


Gerda Kuiper-van den Bosch heeft de Nederlandse kynologie met haar beelden een prachtige erfenis nagelaten, waarvoor we haar zeer erkentelijk zijn.

We wensen haar familie veel sterkte toe met het verlies,

Bestuur, directie en medewerkers Raad van Beheer