In memoriam Jos van Soest

15-04-2019


“een aimabel en vooruitstrevend kynoloog”

Jos van Soest

Op 1 april 2019 overleed op bijna 88-jarige leeftijd een zeer aimabele kynoloog, de Limburger Jos van Soest. Een jachthondenman bij uitstek, keurmeester van alle honden uit de rasgroepen 4, 7 en 8 en oud-bestuurslid van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland. In 1989 ontving hij de Gouden Erespeld van de Nederlandse Kynologie voor zijn verdiensten.

Aimabel en vooruitstrevend met een hart voor alle kynologen en vooral voor alle honden. Jos van Soest kon als geen ander vertellen over zijn passie, honden! En dat wist hij op een heel bijzondere manier over te brengen op de jonge kynologen. Tientallen keurmeesters, fokkers en liefhebbers weten nog van heel dichtbij hoe zij meegezogen werden in de passie van Jos voor het bespreken en keuren van honden. Tot op allerlaatste moment stond hij iedereen die dat wilde met raad en daad bij en ging hij zelfs mee op pad om een mooie maar ook goed werkende jachthond te selecteren. Hij stond voor de jonge kynoloog, of het nu op een rasexamen, een wedstrijd of een keuring was. Hij nam zich alle tijd om je haarfijn uit te leggen hoe een ras was ontstaan, hoe het werkte en hoe je het zou moeten keuren.

Werken met de (jacht)hond stond bij hem voorop. Iets dat velen in die tijd nog al eens vergaten. Hij zocht naar honden zonder overdrijving een prima gangwerk en bovenal de uitstraling van een werkhond.

Jos van Soest, oud bestuurslid van de Raad van Beheer en ook daar drukte hij een stempel met zijn sterke gevoel voor democratisch besluiten. Naast het keuren stond hij ook regelmatig als speaker in de erering en zijn lezingen bij de verenigingen in het land, genaamd “van de hak op de tak” duurden vaak tot bijna middernacht waarbij de luisteraars aan zijn lippen hingen.

Door zijn uitspraak “elke mindere hond heeft nog wel zeven goede punten” gaf hij aan hoe belangrijk hij het vond dat mensen gestimuleerd werden door te gaan met de in zijn ogen mooiste hobby die er is.

Jaren lang kwam hij met het “Limburgse busje” mee naar keurmeesters-bijeenkomsten en nieuwjaarsrecepties van de Raad van Beheer. En hoewel hij toen al langer geen deel meer uit maakte van de actieve kynologie sprak iedereen hem aan en kwam hij woorden tekort om zijn liefde voor de kynologie met iedereen te kunnen blijven delen.

Jos van Soest, in hem verliest de kynologie een aimabele, kundige en vooruitstrevende hondenliefhebber pur sang! Wij wensen zijn kinderen en andere familieleden heel veel sterkte bij het verlies van iemand die je – als je hem eenmaal hebt ontmoet – niet snel zult vergeten.


Raad van Beheer - houden van honden