Oproep onderzoek leeftijdbepaling pups

Nieuwsbericht 25-04-2016


Oproep: Onderzoek naar leeftijdsbepaling pups via gebit

De faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht onderzoekt of bij pups leeftijdsbepaling aan de hand van het gebit mogelijk is. Als men door te kijken naar de wisseling van het hondengebit de leeftijd van pups vast kan stellen, kan dat bijdragen aan een meer efficiënte aanpak van illegale hondenhandel. Illegaal geïmporteerde pups zijn vaak veel jonger dan wettelijk is toegestaan.

Het hoofddoel van de studie is om vast te stellen of er aan de hand van een gebitsinspectie een betrouwbare leeftijdsschatting van een pup kan worden gemaakt door bijvoorbeeld een inspecteur van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Aangezien deze instantie over de controle van de illegale hondenhandel gaat, wordt ze ook bij deze studie betrokken.

Gezocht

Men is op zoek naar: 

  • Fokkers van Chihuahua’s, Franse bulldogs, Engelse bulldogs, Teckels, Golden Retrievers en Labrador Retrievers met hoogdrachtige teven of waar recent pups zijn geboren. Van de fokkers verwacht men een actieve houding bij het motiveren van de nieuwe eigenaren om mee te doen aan de studie, waarvan een deel van de informatie van de nieuwe eigenaar zal moeten komen.
  • Toekomstige eigenaren van een pup van één van deze rassen.
  • Eigenaren die zojuist een pup van één van deze rassen hebben verwelkomd

Met uw medewerking levert u een wezenlijke bijdrage aan een betere bestrijding van de illegale hondenhandel in de toekomst en aan het welzijn van honden.

Wat wordt er van u gevraagd?
Tijdens de studie maakt u, vanaf het moment dat de hond is opgehaald bij de fokker, twee keer per week foto’s en notities over de wisseling van het gebit (in ieder geval doen totdat alle snijtanden gewisseld zijn). U ontvangt hiervoor van de faculteit een invulformulier en een duidelijke instructie.

Aanmelden
Als u wilt deelnemen aan het onderzoek, of als u nog vragen heeft, kunt u een mail sturen naar: leeftijdsbepaling-borren@uu.nl 

Deelnemers aan het onderzoek ontvangen aan het einde een attentie. Uw medewerking wordt zeer gewaardeerd!

Noot: De Raad van Beheer heeft zijn ondersteuning al verleend bij de opzet van het onderzoek en benadering van doelgroepen. Men is nog steeds op zoek naar fokkers en pupkopers.  

Bron: Faculteit Diergeneeskunde