Raad tekent verklaring gebruik BOAS-test

Datum 03-09-2020


Raad van Beheer tekent verklaring voor gebruik BOAS-test met Engelse KC en Cambridge University

De Raad van Beheer heeft op donderdag 3 september 2020 een intentieverklaring getekend met de Engelse Kennel Club.

Partijen hebben de intentie uitgesproken om op korte termijn een licentieovereenkomst af te sluiten met de Engelse kennel club en de Cambridge University om het door Cambridge University ontwikkelde Respiratory Function Grading Scheme (RFG scheme) in gebruik te nemen voor de Mopshond, de Franse Bulldog en de Engelse Bulldog.

Wij zijn verheugd te kunnen melden dat de Raad van Beheer hiermee de internationale primeur heeft om als eerste kennelclub deze licentie in gebruik te nemen.

Het RFG scheme heeft als doel een universele standaard te bieden in het herkennen van BOAS-problemen (luchtweg problemen), maar ook ter bevestiging van honden die geen ademhalingsproblemen hebben.

Het uitvoeren van deze wetenschappelijk onderbouwde en gevalideerde test is voorbehouden aan specifiek getrainde dierenartsen. Alleen wanneer de kennel club en de getrainde dierenartsen aan alle voorwaarden voldoen, mag de naam en het beeldmerk van Cambridge University gebruikt worden.

De Raad van Beheer, vertegenwoordigd door directeur Rony Doedijns en bestuurslid fokkerij en gezondheid Gabri Kolster, heeft deze verklaring ondertekend op 3 september 2020 in het bijzijn van de bestuursleden van de rasverenigingen Commedia en Shih Tzu Club Nederland.

Met de twee laatst genoemde verenigingen gaat de Raad van Beheer als eerste deze licentie uitwerken voor het gebruik in de rasspecifieke convenanten voor de Mopshond en de Shih Tzu.