Raad van Beheer raadt puppy-yoga af!

Nieuwsbericht 13-3-2024


De Raad van Beheer is geschrokken van de reportage in Radar over puppy-yoga. Maandagavond (11 maart) zond het AVRO-TROS-programma een uitgebreide undercover-reportage uit over wat er allemaal mis gaat rond deze nieuwe hype. Hierbij blijkt te weinig aandacht te zijn voor dierenwelzijn en de jonge hondjes vooral gebruikt te worden als verdienmodel.

Yoga met puppy’s wordt steeds populairder. Op sociale media komen veel video’s voorbij van mensen die aan yoga doen, terwijl ze omringd worden door jonge viervoeters. Maar hoe verstandig is dit?

Puur in theorie zou het voor de socialisatie van jonge honden een goed idee kúnnen zijn om een keer (en dan maximaal vijftien minuten tot een half uurtje) een yogalesje te bezoeken. De jonge hond went hiermee namelijk aan nieuwe situaties en doet ervaringen op buiten de deur. Iedereen die puppy's heeft opgevoed weet namelijk: in het socialisatieproces stel je de hond bloot aan nieuwe situaties om de wereld te leren kennen en angst voor nieuwe situaties te voorkomen.

Echter heel belangrijk: socialiseren doe je met beleid! Teveel of verkeerde prikkels of een traumatische ervaring in deze periode kan de rest van zijn hondenleven blijvend beïnvloeden. Puppy's moeten zo´n 18-20 uur per dag slapen om die opgedane ervaringen goed te kunnen verwerken. Honden groeien namelijk tijdens hun slaap, fysiek én emotioneel. Daarbij moeten dit soort activiteiten, zoals yoga met pups, héél goed begeleid worden door experts.

Wij als Raad van Beheer staan dan ook niet achter het concept puppy-yoga in de huidige vorm. Het concept is onvoldoende doordacht en er zijn teveel zaken waar je echt je vraagtekens bij kunt zetten. Voor ons is en blijft dierenwelzijn het allerbelangrijkste! Dat is bij deze opzet van puppy-yoga op dit moment niet gewaarborgd!

 

Bekijk hier het fragment van Radar