Raad van Beheer waarschuwt voor grasaren!

Nieuwsbericht 05-07-2023


Grasaren, ook wel 'kruipers' genoemd, kunnen in de periode juni-augustus vervelende problemen veroorzaken bij je hond. Grasaren hebben weerhaakjes die makkelijk in de vacht, neus, oren en ogen van je dier terechtkomen en zelfs de huid binnendringen. Gezondheidsproblemen kun je zeker voorkomen, maar dan moet je wel alert zijn. 

Grasaar

Grasaren, het is er de tijd van het jaar voor en ze veroorzaken onrust onder hondeneigenaren. “Grasaren groter gevaar voor honden dan ooit” kopt het AD. Het artikel gaat in op de gevaren van het gewas dat steeds vaker woekert nu gemeenten soms minder maaien. Ook andere media komen met alarmerende berichten over dit op het oog onschuldige gewas. Zo brengt Omroep Gelderland het verhaal van hondje Puck, dat onlangs plotseling hard begon te niezen, te schuimbekken en te kwijlen. Uiteindelijk moest het diertje onder narcose worden verlost van een grasaar in haar neus.  

 

Voorkomen 
Grasaren kunnen dus flinke gezondheidsproblemen veroorzaken. Probeer daarom te voorkomen dat je hond op velden met grasaren loopt. Controleer hem meteen na afloop van een wandeling en verwijder eventueel aanwezige grasaren direct uit de vacht of tussen de tenen. Let op dat er geen weerhaakjes (stekels) in de huid blijven zitten. Is dat wel het geval, pak deze weerhaken dan zo dicht mogelijk bij de huid vast en trek ze er voorzichtig uit. Met weerhaakjes die je niet kunt verwijderen, of klachten zoals niezen, knipperen met de ogen, kopschudden of mank lopen kun je sowieso het best meteen naar de dierenarts gaan. Door snel te reageren kan deze de aren vaak relatief makkelijk verwijderen.  

Lees meer over de problemen door grasaren