Samenwerking Raad met Europese kennelclubs

Nieuwsbericht 08-09-2023


Raad van Beheer werkt samen met Europese collega kennelclubs voor hondenwelzijn

Helsinki was van 6 tot 7 september gastheer van de derde bijeenkomst van acht Europese kennelclubs. De agenda van de bijeenkomst ging over de huidige situatie van de kennelclubs, de impact van de dierenwelzijnswetgeving in de deelnemende landen en samenwerking bij het bevorderen van de gezondheid en het welzijn van honden.

De bijeenkomst van acht kennelclubs bestaat uit de Finse, Deense, Nederlandse, Franse, Duitse, Italiaanse, Noorse en Zweedse kennelclubs. Het doel is om informatie uit te wisselen en samenwerking te ontwikkelen om de gezondheid en het welzijn van rashonden te bevorderen.

Alle aanwezige kennelclubs gaven een overzicht van de huidige situatie van de hondensporten in hun land. Het lijkt erop dat de coronapandemie in sommige landen nog steeds zijn sporen nalaat op de diverse hondensporten. De aantallen deelnemers zijn nog niet terug naar de aantallen van vóór de pandemie.

Gastspreker was het International Partnership for Dogs (IPFD). Het IPFD is een non-profitorganisatie die leiding geeft aan een mondiale inspanning van meerdere belanghebbenden waaronder kennelclubs, dierenartsen, wetenschappers en organisaties uit de sector, om de gezondheid en het welzijn van honden te verbeteren. Zo organiseren zij in 2024 de vijfde internationale Dog Health Workshop om door het delen van informatie en kennis aan dit doel bij te dragen.

De Raad van Beheer werd vertegenwoordigd door voorzitter Hildeward Hoenderken en directeur Rony Doedijns die onder andere de huidige status van de dierenwelzijnswetgeving in Nederland deelden met de andere kennelclubs.

De volgende twee bijeenkomsten zijn gepland voor volgend jaar.