Sancties NVWA tegen Shar-Pei fokker

Nieuws 12-06-2024


Recentelijk waren er berichten over een fokker van het hondenras Shar-Pei uit Brabant die berispt is door de NVWA. 

Wij vinden het belangrijk om aan te geven dat wij op basis van signalen en eigen onderzoek de dienstverlening aan deze fokker al eerder hadden stopgezet.

De rasstandaard van de Shar-Pei geeft duidelijk en expliciet aan dat overdreven los vel en elke vorm van overdrijving en zware berimpeling die de normale functie van het oog stoort als niet gewenst wordt gezien.

Het kan natuurlijk voorkomen dat individuele honden problemen hebben waarbij er op advies van een dierenarts wordt gehandeld om verdere welzijnsproblemen te voorkomen. Deze dieren dienen niet te worden ingezet voor de fokkerij. Het uitgangspunt is dat het uiterlijk van de Shar-Pei geen welzijnsbeperkingen of gezondheidsproblemen veroorzaakt bij het individuele dier.

De Raad van Beheer zet zich samen met haar aangesloten verenigingen en verantwoorde fokkers in voor een gezonde en sociale stamboomhond in Nederland. Wij zijn een vereniging van verenigingen met een ANBI-status. Dit betekent dat wij zonder winstoogmerk en met een maatschappelijk belang onze diensten uitvoeren.