Standpunt Raad van Beheer over bijtincidenten

22-08-2019 Verbod op rassen niet de oplossing voor bijtincidenten


Verbod op rassen niet oplossing bijtincidenten

Door het bijtincident deze week in Rotterdam is de discussie over het verbieden van bepaalde typen honden weer opgelaaid.

Als Raad van Beheer staan wij nog steeds volledig achter ons standpunt en achter het door Minister Schouten ingezette beleid. 

Roelof Nuberg die als bestuurslid en direct betrokkene de pers te woord staat is heel stellig:
"Wij betreuren ieder bijtincident en leven mee met de slachtoffers. Als eigenaar en voormalig fokker van American Staffordshire Terriers kan ik een heel betoog houden over het fantastische karakter van deze honden. Feit is echter dat ik direct akkoord zou gaan met een verbod als ik ook maar enige verwachting had dat het probleem daarmee op is gelost. Zowel de vroegere Regeling Agressieve Dieren in Nederland, als soortgelijke regelingen in het buitenland tonen keer op keer aan dat een verbod op bepaalde rassen niet de oplossing is.

Daarom staan wij een brede reeks aan maatregelen voor gedurende de hele levensloop van een hond om bijtincidenten te voorkomen, aangevuld met adequate maatregelen om de eigenaar op zijn verantwoordelijkheid aan te spreken als het toch mis gaat.

Bij de stamboomhonden tonen de statistieken duidelijk aan dat een zorgvuldige aanpak, dus met zorgvuldige selectie van ouderdieren, met een goede socialisatie van de puppy's en misschien nog wel het belangrijkst, met een goede selectie en training van de kopers, zijn vruchten afwerpt. Wij werken dan ook graag samen met de overheid en andere instanties om deze en andere maatregelen doorgevoerd te krijgen.

Dit is precies de weg die Minister Schouten ook heeft gekozen, kijkend naar individuele combinaties van hond en houder die een risico kunnen vormen. We zijn er van overtuigd dat als we met z'n allen dit beleid omarmen en helpen doorvoeren wij in Nederland een aanpak kunnen neerzetten die effectief en rechtvaardig is en die een voorbeeld kan zijn voor de rest van de wereld."

Zie ook ons standpunt hoogrisico honden

https://www.houdenvanhonden.nl/contentassets/12abf60ac02d4dee8f7314a4a47d8fa7/2018-11-14-reactie-raad-van-beheer-op-kamerbrief-hoogrisicohonden.pdf


De Raad van Beheer en andere organisaties hebben onder ander via onderstaande items gereageerd op de incidenten:  

 

Artikel Telegraaf 22-08-2019

 

Uitzending EenVandaag TV NPO 1 van 22-08-2019 - 18.15 uur

https://www.npostart.nl/eenvandaag/22-08-2019/AT_2115169

 

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/kamerlid-moorlag-is-bijtincidenten-zat-en-wil-agressieve-honden-laten-uitsterven/

 

Algemeen Dagblad

https://www.ad.nl/binnenland/afschuw-bij-politici-na-ernstige-hondenaanval-sommige-rassen-laten-uitsterven~a75dff92/

 

Dogzine item over HR lijst

https://dogzine.eu/nl/nieuwsartikelen/ministerie-lijst-hoogrisicohonden-geldt-niet-meer


NPORadio1 Martin Gaus over hondendiploma

https://www.nporadio1.nl/achtergrond/18238-martin-gaus-als-je-een-kind-verkeerd-opvoedt-dan-krijg-je-ook-een-raar-kindje