WDS Zero tolerance beleid honden in voertuigen

14-08-2018


Terugblik WDS Zero tolerance beleid honden in voertuigen

Vorige week kwamen 33.500 honden met hun baasjes naar Amsterdam voor de World Dog Show 2018. Met zoveel honden was er helaas toch een klein aantal die verkeerde beslissingen had genomen. Deze beslissingen konden met het warme weer noodlottige gevolgen hebben. Om te garanderen dat alle 33.500 honden weer heelhuids naar huis zouden terugkeren heeft de organisatie een harde lijn neergezet met betrekking tot het alleen achterlaten van honden in voertuigen. In de afgelopen dagen is deze harde lijn in een uitstekende samenwerking tussen het Hondenwelzijnsteam (HWT) van de Raad van Beheer, personeel van de RAI, de (dieren)politie, dierenartsen van de organisatie en attente exposanten succesvol gehandhaafd.

In deze samenwerking kwamen drie benaderingen samen en vulden elkaar aan.

De eerste benadering is de strafrechtelijke benadering van de politie. Deze benadering kan alleen tot ingrijpen en straf leiden op het moment dat er daadwerkelijk reden is om aan te nemen dat het leven van de honden in gevaar is.

De tweede benadering is de medische benadering. Deze is gericht op een ruimere blik op het welzijn van de hond.

De derde benadering is die van de organisatie. De organisatie kan het risico alleen beheersbaar maken door één lijn te treken en maatregelen te nemen op basis van het overtreden van de gestelde regel. Ook als het leven en welzijn van de honden misschien niet eens in gevaar is gekomen.

Met name bij de benadering vanuit de organisatie worden individuele belangen en omstandigheden soms ondergeschikt gemaakt aan het algemene belang van alle 33.500 honden.

Overtredingen werden bestraft met het intrekken van behaalde titels, resultaten, schorsingen en uitsluiting van deelname. De onmiddellijk gehouden hoorzittingen waren in sommige gevallen emotioneel moeilijk voor alle betrokkenen. De zaken zullen op korte termijn allemaal worden voorgelegd aan het Tuchtcollege van de Raad van Beheer.

Hoewel deze zaken tijdrovend waren en een groot team mensen hier vier dagen druk mee bezig is geweest, is het aantal behandelde gevallen uiteindelijk relatief gering geweest. Het doet ons deugd dat vanuit de kynologische gemeenschap veel steun is uitgesproken voor onze aanpak. Deze aanpak wordt gezien als een goed en noodzakelijk statement. Ook is er een duidelijke oproep te zien in de reacties om deze aanpak ook in andere landen te handhaven.

Het allerbelangrijkste was om zondag aan het einde van de dag de stroom van exposanten en hun honden te zien die terugkeerden naar huis na een geslaagd evenement. Dit in de wetenschap dat alle 33.500 honden veilig huiswaarts keerden. Daarom onze dank aan alle betrokken teams en instanties, en aan de tienduizenden hondenbezitters die geen enkel risico namen rond het welzijn van hun geliefde honden.