Raad van Beheer Kennis Tour

De Raad van Beheer Kennis Tour bestaat uit een serie lezingen door toonaangevende sprekers, op verschillende locaties door Nederland. In 2009 werd het eerste Raad van Beheer Fokkerscongres georganiseerd in Beekse Bergen. In 2012 maakte het Fokkerscongres plaats voor een jaarlijkse Fokkerstour door Nederland. Vanaf 2015 is de naam aangepast naar de Raad van Beheer Kennis Tour.  De inhoud van de lezingen is niet alleen voor fokkers maar ook voor hondenbezitters, hondenliefhebbers, dierenartsen, paraveterinairen, (aspirant-) keurmeesters, leden van fokadviescommisies, bestuursleden van kynologische verenigingen en overige geïnteresseerden interessant. In 2017 worden er diverse sessies van de Kennis Tour gehouden. Is de sessie vol of komt de datum of locatie je niet uit dan kun je je interesse in een vervolgsessie aangeven via het speciale formulier (zier verder op deze pagina). Bij voldoende interesse plannen we in overleg met sprekers een vervolgsessie in.  

 

Alle geplande sessies zijn uitverkocht. Vervolgsessies of nieuwe sessies komen weer in 2018. Planning en inschrijving daarvan volgt eind 2017.
  

Van pup tot pensioen - Een kijkje achter de schermen bij Hulphond Nederland

 

 • woensdag 15 maart 2017 (Herpen, Hulphond Nederland)

Sprekers: Sandra Huisman en Pieter Blickman

Wat doet Hulphond Nederland precies? Hoe werkt hun fokprogramma en hoe worden pups opgeleid tot Hulphond?
Pieter en Sandra vertellen, op de locatie van Hulphond Nederland in Herpen, over de raskeuze, de selectie van fokdieren, eventuele aankoop van fokdieren en de toetsmomenten. Ze gaan dieper in op de verschillende doelgroepen en het trainingstraject van de hulphonden. Daarnaast vertellen ze over fondsenwerving en de communicatie en marketing van Hulphond Nederland.

Een unieke mogelijkheid voor een kijkje achter de schermen!

De volledige opbrengst van deze lezing komt ten goede aan Hulphond Nederland.


Let op: deze lezing start om 19.30!
Locatie is het Centrum van Hulphond, Broekstraat 31, 5373 KD Herpen.

Over de sprekers:

Sandra Huisman is verantwoordelijk voor de inkoop/selectie en evaluaties bij Hulphond Nederland. Sinds 2011 is zij werkzaam bij Hulphond Nederland.

Pieter Blickman, eveneens sinds 2011 in dienst bij Hulphond Nederland, neemt als Accountmanager Fondsenwerving de verantwoordelijkheid voor alle inkomsten vanuit stichtingen/fondsen, serviceclubs en zakelijke sponsorsamenwerkingen. 

  

 

 

Epilepsie: voorkomen, erfelijkheid, behandeling, valkuilen

 

 • Dinsdag 11 april 2017 (Woudenberg) - *VOL*
 • Dinsdag 9 mei 2017 (Nieuwerkerk aan den IJssel) - *VOL*
 • Woensdag 12 juli 2017 (Zwolle) - *VOL*

Spreker: Paul Mandigers

Wat is epilepsie, hoe vererft het en hoe vaak komt het bij de meest populaire rassen voor? Wat weten we van de behandeling en waarom lukt het soms wel en niet. Aan de hand van het meest recente onderzoek zal Paul Mandigers dit onderwerp met ons bespreken.

Over de spreker:

Dr. Paul Mandigers (afgestudeerd in 1992, specialisatie 1996, promotie 2005) is een veterinair specialist in Interne Geneeskunde en Neurologie. Hij is diplomate van het European College of Veterinary Neurology en als zodanig Europees specialist (EBVS). Vanaf zijn specialisatie, werkt hij parttime als specialist in de praktijk (waarvan reeds 17 jaar bij het Veterinair Specialistisch Centrum De Wagenrenk) en part-time bij de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren. Vanaf 2012 is hij hoofd van de afdeling neurologie en heeft een aanstelling als ‘clinical associate-professor’. Hij heeft een nog steeds groeiend aantal peer-reviewed publicaties en meer dan 250 mondelinge presentaties gegeven op (inter-) nationale congressen en meetings. Hij begeleidt momenteel drie PhD-projecten,  meerdere projecten gericht op (erfelijke) neurologische aandoeningen, is ECVN opleider, lid van de International Veterinary Epilepsy Taskforce (www.IVETF.org) en stuurgroep “Fairfok”.

 

 

De wereld van kleuren bij honden - vachtkleuren

 

 • woensdag  7 juni 2017 (Berlicum) - *VOL*

Spreker: Marjolein Roosendaal

Iedere fokker heeft wel een idee over hoe het zit met de kleuren binnen zijn ras. Wie zich verdiept heeft weet dat experts als Little er boeken vol over hebben geschreven. Maar de wetenschap staat niet stil en met grote regelmaat worden er nieuwe dingen ontdekt, juist op het gebied van die kleuren. We weten nu dat Little in veel gelijk had en in veel ook niet. Deze interactieve lezing gaat in op de kleuren die we kennen, de eigenschappen die we ervan kennen en de conclusies die we daaruit kunnen en mogen trekken.

Wat is de zin van selectie op kleur? Waarom zou je dat wel of juist niet moeten doen? En wat is er nou eigenlijk waar van die verhalen over kleurgebonden eigenschappen?

 

Voor deze sessie worden 15 accreditatiepunten voor exterieurkeurmeesters toegekend.  


De wereld van kleuren bij honden - ogen & neuzen en kleurgebonden ziektes

 

 • woensdag 23 augustus 2017 (Berlicum) - *VOL*

Spreker: Marjolein Roosendaal

Deze lezing is een vervolg op 'De wereld van kleuren bij honden - vachtkleuren'. Je hoeft de eerste lezing niet gevolgd te hebben om deze lezing bij te kunnen wonen, basiskennis van kleurgenetica is wel handig. 

We weten dan wel in grote lijnen hoe het zit met de kleuren en vachten van onze honden, maar hoe zit het met neuskleuren? En al die andere afwijkende kleurenzaken in vachten en aan honden? En wat is er waar van die verhalen over oogkleuren en de link met de vachten?
Hoe zit het met ziektes, houden die echt verband met kleur? En hoe dan? Deze lezing gaat in op de vererving van de kleuren en kijkt naar de relatie met andere zaken.

Voor deze sessie worden 15 accreditatiepunten voor exterieurkeurmeesters toegekend.  

 

Over de spreker:
Marjolein Roosendaal is sinds 2002 werkzaam als (wetenschaps)journalist en heeft zich gespecialiseerd in fokkerij en genetica van honden, waarbij de genetica van kleuren en vachten en hun relatie tot gezondheid haar bijzondere belangstelling heeft. Ze is werkzaam bij het maandblad De Hondenwereld sinds 2004 en hiervan hoofdredacteur sinds 2012. Marjolein heeft meermalen meegewerkt aan onderzoeken binnen kleine populaties. Zelf fokt zij sinds 1990, eerst Friese Stabijs en tegenwoordig voornamelijk Wetterhounen en Havanezer. Ze is nauw betrokken bij diverse outcross-projecten.

 


Propriocepsis voor de pup

 

 • Woensdag 13 september (Woudenberg) - *VOL*
 • Woensdag 15 november (Nieuwerkerk aan den IJssel) - *VOL*

Spreker: Sam Turner

Propriocepsis is het bewust zijn van waar je lichaam en ledematen zich bevinden en hoe ze bewegen in relatie tot de omgeving en tot elkaar. Door het stimuleren van de proprioceptie ontwikkelen honden goede motorieke vaardigheden, coördinatie, balans en het geeft een hond zelfvertrouwen. Daarnaast verkleint het de kans op blessures, in zowel het gewone leven als de sport.

Wat kunnen fokkers en eigenaren van pups doen om deze vaardigheid van jongs af aan optimaal te laten ontwikkelen? Wat kun je pups aanbieden, vanaf welke leeftijd, hoe bouw je het op en waar moet je op letten? 

Voor deze sessie worden 15 accreditatiepunten voor Kynologisch Instructeur toegekend.  


Over de spreker:

Sam Turner (1973) heeft een zeer ruime ervaring op hondengebied. Opgegroeid in een gezin met honden heeft zij de liefde voor deze dieren met de paplepel ingegoten gekregen.
Na haar studie ethologie aan de Universiteit Wageningen werd haar ervaring uitgebreid met diverse opleidingen. In 2005 is Sam haar eigen hondenschool Paws4Fun begonnen, sinds 2009 is de school haar fulltime bezigheid.

Sam heeft de cursus Balans en Coördinatie ontwikkeld en geeft sinds 2012 hiervoor ook instructeursopleidingen in binnen- en buitenland. Het belang van beweging van de hond op een verantwoorde manier staat altijd voorop. Jonge honden, sporthonden, oudere honden en honden in een revalidatietraject krijgen hiermee een sterke lichamelijke ondersteuning.
Haar manier van begeleiden van pups dmv puppygym en het puppyparcours is innovatief. Sam werkt graag samen met fokkers om de pups en hun toekomstige eigenaars, al voor ze het nest verlaten, een rugzakje met tips en opvoedkundige handvatten mee te geven.

 

Fokken voor diversiteit – de noodzaak van dek-beperkingen en het nut van inkruisen van andere rassen

 

 • Dinsdag 27 juni 2017 (Woudenberg) - *VOL* 
 • Woensdag 11 oktober 2017 (Zwolle) - *VOL*
 • Woensdag 13 december 2017 (Berlicum) - *VOL*

Spreker: Dr. Ir. Pieter Oliehoek

Het wordt steeds beter bekent dat inteelt voorkomen geen enkele invloed heeft op behoud van diversiteit. Maar andersom helaas wel: het verlies van diversiteit geeft onherroepelijk inteelt. Fokken voor diversiteit kan eigenlijk maar op drie manieren. Op dit moment wordt ingezet op dek-beperkingen en het inkruisen van andere rassen. Maar wanneer wordt dit werkelijk effectief? Dit verhaal zal gaan over hoe diversiteit in de praktijk het best behouden kan worden.

Over de spreker:

Pieter Oliehoek is al van zijn 11de levensjaar bezig met hondenfokkerij. Tijdens zijn studie biologie heeft hij zowel het onderscheiden van hondenrassen met behulp van DNA als het behoud van diversiteit binnen de IJslandse hond onderzocht. Na zijn studie is hij gepromoveerd op het behoud van genetische diversiteit binnen kleine populaties aan de Wageningen University. Deze kennis past hij regelmatig toe in het ondersteunen van fokbeleid bij zowel dierentuin-populaties als op honden. Meer informatie is te vinden op: www.breedingfordiversity.comPlanning / tijden / tarief / certificaat

De Kennis Tour verspreiden we over het jaar met 1 sessie per maand.  Bij voldoende animo plannen we zo mogelijk in overleg met de spreker een vervolgsessie in. Een sessie start stipt om 20.00 uur (ontvangst vanaf 19.30 uur) en is rond 22.15/22.30 uur afgelopen. Er is vooraf koffie, thee en water. Halverwege de sessie wordt een korte pauze ingelast.

Mede dankzij onze partners Proteq Dier & ZorgEukanuba en Bayer kunnen we deze sessies tegen een aantrekkelijk tarief (€19,50 incl. BTW) organiseren. De lezingen worden gegeven door onafhankelijke wetenschappelijke sprekers. De partners hebben geen enkele invloed op de inhoud of de keuze van de sprekers.

Je ontvangt na afloop een certificaat van deelname.

Voor relevante sessies worden 15 accreditatiepunten voor exterieurkeurmeesters of kynologisch instructeurs toegekend.  

Mocht je nog vragen of suggesties hebben dan kun je contact met ons opnemen via kennistour@raadvanbeheer.nl.

Interesse vervolgsessies 

Heb je interesse in één of meer van de onderwerpen, maar is de sessie vol of komt de datum en/of locatie je niet uit? Vul dan het formulier in. Bij voldoende interesse worden er vervolgsessies ingepland in overleg met de sprekers.
Let op: in 2017 zullen er geen extra of vervolgsessies meer worden ingepland. Deze volgen dan in 2018, De planning volgt eind 2017.  

Vul het formulier in 

 

Locaties

De lezingen worden op meerdere locaties verspreid door het land gegeven om zo veel mogelijk geïnteresseerden de kans te bieden om deel te nemen.

De locaties zijn:

Mercure Hotel
Hertsenbergweg 1
8041 BA Zwolle

De Schimmel
Stationsweg Oost 243
3931 EP  Woudenberg

Den Durpsherd
Kerkwijk 61
5258 KB Berlicum 
(bij Den Bosch)

Van der Valk Hotel
Parallelweg-Zuid 185
2914 LE Nieuwerkerk a/d IJssel
 

 

Inschrijven

Je kunt je uitsluitend inschrijven voor de sessies van de Kennis Tour via de speciale inschrijfmodule. Inschrijven kan tot een week voor aanvang van de sessie (vol=vol). 

Er geldt een maximum aantal deelnemers in verband met de grootte van de locatie. Hiervan kan helaas niet worden afgeweken. Vol = vol. Indien de belangstelling groter is dan de beschikbare zaalcapaciteit wordt in overleg met de spreker mogelijk een vervolgsessie later dit jaar op een andere locatie ingepland.

 

Wij willen je erop wijzen dat het meenemen van honden in de locatie beperkt is toegestaan mits de honden geen overlast bezorgen tijdens de sessie.

 

De bijdrage in de kosten per deelnemer bedraagt € 19,50.
De overige kosten worden gedragen door de Raad van Beheer en de partners Eukanuba, Proteq Dier & Zorg en Bayer.


Bij inschrijving dien je direct via iDeal te betalen.
Zorg er voor dat je jouw inschrijving helemaal afrond en betaalt! Als je niet betaalt vervalt jouw inschrijving ook al heb je een bevestiging ontvangen. 

Je ontvangt een automatische bevestiging op het emailadres dat je hebt ingevuld in de inschrijfmodule als besteller.
Heb je na betaling, binnen 48 uur, geen email ontvangen stuur dan een bericht naar kennistour@raadvanbeheer.nl en vermeld daarbij naam, adresgegevens, datum en zo mogelijk bij benadering tijdstip van inschrijving. Wij kunnen dan kijken of er wellicht een technisch probleem is geweest. Indien je problemen ondervindt met iDeal neem dan contact op met jouw bank.

Bewaar de emailbevestiging van jouw inschrijving goed! Dit is tevens jouw bewijs van inschrijving en jouw toegangsbewijs.

Indien je niet over iDeal beschikt kun je via vrienden, kennissen of familie inschrijven die wel hierover beschikken. Wij kunnen helaas geen inschrijving op andere wijze accepteren. Aanmeldingen via email of per brief worden niet ingeschreven. Houd daar rekening mee.

 

Afmelden en restitutie

Gezien de lage kosten van inschrijving is het niet mogelijk om inschrijfgeld te retourneren bij afmelding. Als je door welke oorzaken dan ook zelf verhinderd bent kun je altijd jouw toegangsbewijs aan iemand anders geven. Meld dit dan wel vooraf via kennistour@raadvanbeheer.nl.

 

Wij zien je graag tijdens de Raad van Beheer Kennis Tour.