Raad van Beheer Kennis Tour 2018

De Raad van Beheer Kennis Tour bestaat uit een serie lezingen voor hondenliefhebbers door toonaangevende sprekers, op verschillende locaties door Nederland. De inhoud van de lezingen is niet alleen voor fokkers maar ook voor hondenbezitters, hondenliefhebbers, dierenartsen, paraveterinairen, (aspirant-) keurmeesters, leden van fokadviescommissies, bestuursleden van kynologische verenigingen en overige geïnteresseerden interessant.


Inschrijven voor de Kennis Tour 2018 kan via de volgende link:

 

Inschrijven Kennis Tour 2018

 

Voor 2018 hebben we weer een mooi divers programma aan sprekers en onderwerpen.

Alle sessies zijn avondsessies en starten om 20.00 uur en zijn rond 22.30 uur afgelopen.


De dagsessie(s) van zaterdag 20 oktober 2018 zijn de enige uitzondering hierop. Deze zijn van 10.00-12.30 uur en van 13.00 - 15.30 uur.
 

  

Shelter Medicine en Hygiëne in Kennels

 

Spreker: Drs. Ruth van der Leij

Sinds enkele jaren worden dierenartsen voor gezelschapsdieren ook opgeleid in de veterinaire begeleiding van de bedrijfsmatige houderij, zoals dierenopvangcentra, maar ook honden- en kattenfokkerijen. Dit vakgebied, Shelter Medicine, besteedt aandacht aan huisvesting en bedrijfsvoering, met zorg voor fysiek en mentaal welzijn van de gehouden dieren.

Een hygiënische leefomgeving is belangrijk voor de gezondheid van mens en dier. Wij zijn als houders van gezelschapsdieren verantwoordelijkheid voor een gezonde en schone omgeving. De lezing gaat in op de eigenschappen van verschillende ziektekiemen in de omgeving die onze honden ziek kunnen maken. Dus hoe maak je eigenlijk schoon en hoe/wanneer desinfecteer je?

 

Over de spreker

Drs. Ruth van der Ley is Specialist in Opleiding Shelter Medicine aan de Faculteit Diergeneeskunde, departement Gezelschapsdieren. In 1988 studeerde zij af als bioloog aan de RU Groningen en in 2007 als dierenarts aan de Faculteit Diergeneeskunde. Ze werkte van 1998 tot 2001 als beleidsmedewerker bij verschillende dierenbeschermingsorganisaties in Nederland en in de Verenigde Staten en was van 2007 tot 2009 werkzaam als (asiel)dierenarts.

 

Propriocepsis voor de pup *vol*

 

Spreker: Sam Turner

Propriocepsis is het bewust zijn van waar je lichaam en ledematen zich bevinden en hoe ze bewegen in relatie tot de omgeving en tot elkaar. Door het stimuleren van de proprioceptie ontwikkelen honden goede motorieke vaardigheden, coördinatie, balans en het geeft een hond zelfvertrouwen. Daarnaast verkleint het de kans op blessures, in zowel het gewone leven als de sport. 

Wat kunnen fokkers en eigenaren van pups doen om deze vaardigheid van jongs af aan optimaal te laten ontwikkelen? Wat kun je pups aanbieden, vanaf welke leeftijd, hoe bouw je het op en waar moet je op letten? 

Accreditatiepunten Kynologisch Instructeur
Voor deze sessie worden 15 accreditatiepunten voor Kynologisch Instructeur toegekend. Kynologisch Instructeurs die deze lezing bijwonen dienen zelf het presentieformulier, met daarop ingevuld je naam, én een geldig identiteitsbewijs mee te nemen. Het presentieformulier wordt aan het einde van de sessie afgetekend door een vertegenwoordiger van de Raad van Beheer. Klik hier voor het presentieformulier voor deze sessie


Over de spreker:

Sam Turner (1973) heeft een zeer ruime ervaring op hondengebied. Opgegroeid in een gezin met honden heeft zij de liefde voor deze dieren met de paplepel ingegoten gekregen. 
Na haar studie ethologie aan de Universiteit Wageningen werd haar ervaring uitgebreid met diverse opleidingen. In 2005 is Sam haar eigen hondenschool Paws4Fun begonnen, sinds 2009 is de school haar fulltime bezigheid.

Sam heeft de cursus Balans en Coördinatie ontwikkeld en geeft sinds 2012 hiervoor ook instructeursopleidingen in binnen- en buitenland. Het belang van beweging van de hond op een verantwoorde manier staat altijd voorop. Jonge honden, sporthonden, oudere honden en honden in een revalidatietraject krijgen hiermee een sterke lichamelijke ondersteuning.
Haar manier van begeleiden van pups dmv puppygym en het puppyparcours is innovatief. Sam werkt graag samen met fokkers om de pups en hun toekomstige eigenaars, al voor ze het nest verlaten, een rugzakje met tips en opvoedkundige handvatten mee te geven.

 

Upgrade je kennis over hondengedrag *vol*

 

 • Woensdag 21 maart 2018 (Nieuwerkerk aan den IJssel) *vol*
 • Donderdag 14 juni 2018 (Berlicum) *vol*
 • Woensdag 10 oktober (Zwolle) *vol*

Inschrijven 

Spreker: Eline Teygeler

 

Met welke (honden)emoties hebben we te maken bij het houden van honden en hun training? Het beheersen van emoties is een belangrijke vaardigheid voor hond en eigenaar. Wat is zelfbeheersing/impulscontrole precies en kun je dat een hond leren? Nieuwe inzichten wordenbesproken met betrekking tot socialisatie, het effect van de zorg van de moeder op het gedrag van de pup en de genetische basis van (probleem)gedrag bij de hond. Verder gaat de lezing over sociale vaardigheden die een hond nodig heeft, de vaardigheden die hij kan leren en de kracht en beperking van de genetische aanleg.

 

Accreditatiepunten Kynologisch Instructeur
Voor deze sessie worden 15 accreditatiepunten voor Kynologisch Instructeur toegekend. Kynologisch Instructeurs die deze lezing bijwonen dienen zelf het presentieformulier, met daarop ingevuld je naam, én een geldig identiteitsbewijs mee te nemen. Het presentieformulier wordt aan het einde van de sessie afgetekend door een vertegenwoordiger van de Raad van Beheer. Presentieformulier voor deze sessie 

 

Over de spreker

Eline Teygeler is als gedragstherapeut en mede-eigenaar verbonden aan Tinley Gedragstherapie voor dieren. Ze geeft voorlichting in dierengedrag en adviseert bij het oplossen van probleemgedrag bij honden, katten en konijnen. Als docent bij Tinley Academie is zij mede verantwoordelijk voor de ontwikkeling van lesmateriaal en wordt zij bij verschillende instellingen ingehuurd als docent, zoals DogVision, Helicon Opleidingen en bij Politiekorpsen.

 

 

Kraken en prikken? De toepassing van chiropractie, osteopathie en acupunctuur bij honden.

 

 • Dinsdag 10 april 2018 (Woudenberg) *vol*
 • Dinsdag 10 juli 2018 (Zwolle)

Inschrijven 

Spreker: Irene van Dijl

 

Aan de basis van goed bewegen staat, behalve het bewegingsapparaat, ook een optimaal functionerende wervelkolom van de hond. Chiropractie en osteopathie houden zich met de wervelkolom bezig. Oorzaken en gevolgen van wervelkolomblokkades worden toegelicht en overeenkomsten en verschillen tussen de behandelmethoden komen aan de orde. Acupunctuur is een van oorsprong Chinese behandelwijze die al duizenden jaren met veel succes toegepast wordt, en die zich uitstekend laat combineren met zowel chiropractie als osteopathie. Achtergronden en toepassingen van acupunctuur komen aan bod, zowel theoretisch als aan de hand van praktijkgevallen.

 

Over de spreker

Irene van Dijl studeerde in 2009 af als dierenarts. Daarnaast volgde zij de opleiding voor chiropractie (2012), acupunctuur (2014) en osteopathie (2017). Ze behandelt honden, katten, konijnen en zelfs kippen met deze aanvullende geneeswijzen.
In de reguliere praktijk merkte zij regelmatig dat ze niet voldoende methodes of middelen had om sommige aandoeningen bij dieren goed te kunnen behandelen. Op basis van eigen ervaringen met acupunctuur, osteopathie en chiropractie heeft ze zich daar verder in verdiept voor dieren. Veel chronische aandoeningen en sommige acute aandoeningen blijken volgens Irene uitstekend te behandelen of te ondersteunen met deze aanvullende geneeswijzen. Ze vindt het belangrijk om reguliere en aanvullende geneeswijzen te combineren en zo de gezondheid van dieren te verbeteren en zo lang mogelijk een goede kwaliteit van leven te behouden. 'Uiteindelijk is het belangrijkste dat het dier zich zo snel mogelijk weer goed gaat voelen.'

  

 

Van puppyruis tot echoscreening; Vragen en antwoorden over hartziekte bij rashonden.

 

 • Woensdag 16 mei 2018 (Nieuwerkerk aan den IJssel)
 • Dinsdag 28 augustus (Berlicum)
 • Woensdag 19 december (Ermelo)

Inschrijven 

Spreker: Marjolein den Toom

Wat doe ik als mijn puppy hartruis heeft? Verdwijnt die puppyruis nog, of niet? Welke hartziekte komt binnen mijn ras vaak voor? Moet ik mijn hond laten screenen op hartziekte? Door wie kan ik mijn hond het beste laten screenen? Zijn alle hartziektes erfelijk? Bij mijn hond is een hartziekte vastgesteld, wat nu? Zomaar wat vragen waar hondenliefhebbers mee zitten en waarvan de antwoorden lang niet altijd duidelijk zijn. Cardioloog Marjolein den Toom zal deze en andere vragen aan de hand van praktijkvoorbeelden en wetenschappelijke onderzoeken proberen te beantwoorden.

 

Over de spreker

Dierenarts Marjolein den Toom werkt als specialist cardiologie (EBVS®, Europees Veterinair Specialist cardiologie voor honden en katten) in de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren in Utrecht. Haar onderzoeks- en interessegebied omvat onder andere aangeboren hartziekte bij de hond, zoals persisterende ductus arteriosus (PDA) of afwijkende aanleg van de hartkleppen (pulmonaalstenose en tricuspidaalklepdysplasie). Ook heeft ze onderzoek uitgevoerd  bij katten met hypertrofische cardiomyopathie (HCM).  Tevens is ze erg geïnteresseerd in de epidemiologie en genetica van cardiale aandoeningen bij de hond en de kat en is ze actief in het Expertise Centrum Genetica Gezelschapsdieren (ECGG) van de Faculteit dierengeneeskunde. Naast haar werk op de universiteit verzorgt ze tevens nascholingen en lezingen. 

 

 

Ben ik wel de beste vriend van mijn hond?

 

 • Woensdag 12 september 2018 (Ermelo)
 • Dinsdag 13 November 2018 (Nieuwerkerk aan den IJssel)

Inschrijven 

Spreker: Prof. dr. Frans van Knapen

In de lezing komen aan de orde: infectieziekten die met importhonden meekomen, de vertrouwde parasitaire infecties in Nederland “waar we maar niet aan willen” (‘Mijn hond is gezond en ik zie nooit wormen.’). 
Ook gaat het over (persoonlijke) hygiëne en huisdieren: de hond is een volwaardig lid van het gezin en toch een risico voor de gezondheid van de familie... 
En: moeten we nou kiezen tussen volledig vegetarisch voedsel of volledige rauw vleesvoedsel of is er nog een verstandiger alternatief? Frans van Knapen gaat graag in discussie op dit punt.

 

Accreditatiepunten Kynologisch Instructeur
Voor deze sessie worden 10 accreditatiepunten voor Kynologisch Instructeur toegekend. Kynologisch Instructeurs die deze lezing bijwonen dienen zelf het presentieformulier, met daarop ingevuld je naam, én een geldig identiteitsbewijs mee te nemen. Het presentieformulier wordt aan het einde van de sessie afgetekend door een vertegenwoordiger van de Raad van Beheer. 

Presentieformulier voor deze sessie 

 

Over de spreker

Prof. dr. Frans van Knapen is hoogleraar Levensmiddelenhygiëne en Veterinaire Volksgezondheid aan de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Hij promoveerde in 1984 in de Geneeskunde. Op dit moment is hij voorzitter van de Divisie Veterinary Public Health. Hij was en is lid van veel nationale en internationale commissies, waaronder de Raad voor Dierenaangelegenheden, en verenigingen op het gebied van parasitologie en veterinaire volksgezondheid.

 

 

De wereld van kleuren bij honden - vacht, neus, ogen (2 sessies op 1 dag)

 

 • Zaterdag 20 oktober 2018 (Ermelo)

Inschrijven 

Spreker: Marjoleine Roosendaal

Inhoud ochtendsessie (10.00 - 12.30 uur)

Iedere fokker heeft wel een idee over hoe het zit met de kleuren binnen zijn ras. Wie zich verdiept heeft weet dat experts als Little er boeken vol over hebben geschreven. Maar de wetenschap staat niet stil en met grote regelmaat worden er nieuwe dingen ontdekt, juist op het gebied van die kleuren. We weten nu dat Little in veel gelijk had en in veel ook niet. Deze interactieve lezing gaat in op de kleuren die we kennen, de eigenschappen die we ervan kennen en de conclusies die we daaruit kunnen en mogen trekken.

Wat is de zin van selectie op kleur? Waarom zou je dat wel of juist niet moeten doen? En wat is er nou eigenlijk waar van die verhalen over kleurgebonden eigenschappen?

Inhoud middagsessie (13.00 uur - 15.30 uur):

We weten dan wel in grote lijnen hoe het zit met de kleuren en vachten van onze honden, maar hoe zit het met neuskleuren? En al die andere afwijkende kleurenzaken in vachten en aan honden? En wat is er waar van die verhalen over oogkleuren en de link met de vachten? 
Hoe zit het met ziektes, houden die echt verband met kleur? En hoe dan? Deze lezing gaat in op de vererving van de kleuren en kijkt naar de relatie met andere zaken.

Aan het einde van de middagsessie is er ruimte voor rasspecifieke vragen van deelnemers.  

Let op: deze sessies zijn een herhaling van de sessies van de voorgaande jaren. 
De inschrijving is vanaf 1 december 2017 eerst opengesteld voor deelname aan de hele dag, dus allebei de sessies. Bijdrage voor de hele dag is €39,50, inclusief lunch.

Vanaf nu kunt u zich ook inschrijven voor de losse sessies. Let bij de inschrijving goed op of u de dagsessie, ochtendsessie of middagsessie geselecteerd heeft. Bijdrage voor de losse sessie is €19,50, zonder lunch. 

 

Nascholingspunten exterieurkeurmeester
Voor deze sessie worden 15 nascholingspunten voor exterieurkeurmeesters per dagdeel/sessie toegekend. Voor hele dag totaal 30 punten. Exterieurkeurmeesters die deze lezing bijwonen dienen zelf een ingevuld presentieformulier en een geldig identiteitsbewijs mee te nemen. Het presentieformulier wordt aan het einde van de sessie afgetekend door een vertegenwoordiger van de Raad van Beheer. Presentieformulier exterieurkeurmeester 

 

Over de spreker:

Marjoleine Roosendaal is sinds 2002 werkzaam als (wetenschaps)journalist en heeft zich gespecialiseerd in fokkerij en genetica van honden, waarbij de genetica van kleuren en vachten en hun relatie tot gezondheid haar bijzondere belangstelling heeft. Ze was werkzaam als hoofdredacteur bij het maandblad De Hondenwereld en sinds 2017 bij het magazine Dogzine. Marjoleine heeft meermalen meegewerkt aan onderzoeken binnen kleine populaties. Zelf fokt zij sinds 1990, eerst Friese Stabijs en tegenwoordig voornamelijk Wetterhounen en Havanezer. Ze is nauw betrokken bij diverse outcross-projecten.

 

 

Planning / tijden / tarief / certificaat

De Kennis Tour sessies verspreiden we over het jaar met 1 sessie per maand.  Bij voldoende animo plannen we in overleg met de spreker zo mogelijk een vervolgsessie in voor het jaar daarop.

Tijden avondsessie
Vanaf 19.30 uur  - ontvangst
20.00 uur  - start lezing
21.00 uur - korte pauze
22.15/22.30 uur - einde lezing. Uitloop door vragen is mogelijk. 

Er is vooraf koffie, thee en water. Halverwege de sessie is er een korte pauze ingelast met koffie, thee en fris.


Mede dankzij onze partners Reaal Dier & ZorgRoyal Canin en Bayer Petcare kunnen we deze sessies tegen een aantrekkelijk tarief van €19,50 incl. BTW organiseren. De lezingen worden gegeven door onafhankelijke wetenschappelijke sprekers. De partners hebben geen enkele invloed op de inhoud of de keuze van de sprekers.

Je ontvangt na afloop een certificaat van deelname.

Voor relevante sessies worden accreditatiepunten voor kynologisch instructeurs of nascholingspunten voor exterieurkeurmeesters  toegekend. De verplichte presentieformulieren én identiteitsbewijzen dienen door de deelnemers zelf meegenomen te worden.  

Mocht je nog vragen of suggesties hebben dan kun je contact met ons opnemen via kennistour@raadvanbeheer.nl.

 

Interesse vervolgsessies

Heb je interesse in één of meer van de onderwerpen, maar is de sessie vol of komt de datum en/of locatie je niet uit? Vul dan het formulier in. Bij voldoende interesse worden er mogelijk vervolgsessies ingepland in overleg met de sprekers voor het volgende jaar. 
 

Vul het formulier in 

 

Locaties

De lezingen worden op meerdere locaties verspreid door het land gegeven om zoveel mogelijk geïnteresseerden de kans te bieden om deel te nemen.

De locaties zijn:

Mercure Hotel
Hertsenbergweg 1
8041 BA Zwolle

De Schimmel
Stationsweg Oost 243
3931 EP Woudenberg

Den Durpsherd
Kerkwijk 61
5258 KB Berlicum (bij Den Bosch)

Van der Valk Hotel
Parallelweg-Zuid 185
2914 LE Nieuwerkerk a/d IJssel 

KNHS Centrum
De Beek 125
3852 PL Ermelo

 

Inschrijven

Je kunt je uitsluitend inschrijven voor de sessies van de Kennis Tour via de speciale inschrijfmodule. Inschrijven kan tot circa een week voor aanvang van de sessie (vol=vol). 

Er geldt een maximum aantal deelnemers in verband met de grootte van de locatie. Hiervan kan helaas niet worden afgeweken. Vol = vol. Bij voldoende belangstelling via het formulier wordt in overleg met de spreker mogelijk een vervolgsessie later dit of volgend jaar op een andere locatie ingepland.

Wij willen je erop wijzen dat het meenemen van honden in de locatie zeer beperkt is toegestaan mits de honden geen overlast bezorgen tijdens de sessie. 

De bijdrage in de kosten per deelnemer bedraagt € 19,50.

De bijdrage voor de dagsessies van 20 oktober 2018 is € 39,50 voor de hele dag. Dit is inclusief lunch. Bij aanmelding voor een dagdeel á €19,50 zijn de kosten van de lunch voor de deelnemer zelf.

De overige kosten worden gedragen door de Raad van Beheer en de partners Reaal Dier & ZorgBayer Petcare  en Royal Canin.

Bij inschrijving dien je direct via iDeal te betalen. 
Zorg er voor dat je jouw inschrijving helemaal afrond en betaalt! Als je niet betaalt vervalt jouw inschrijving ook al heb je een bevestiging ontvangen. 

Je ontvangt een automatische bevestiging op het emailadres dat je hebt ingevuld in de inschrijfmodule als besteller. 
Heb je na betaling, binnen 48 uur, geen email ontvangen stuur dan een bericht naar kennistour@raadvanbeheer.nl en vermeld daarbij naam, adresgegevens, datum en zo mogelijk bij benadering tijdstip van inschrijving. Wij kunnen dan kijken of er wellicht een technisch probleem is geweest. Indien je problemen ondervindt met iDeal neem dan contact op met jouw bank.

Bewaar de emailbevestiging van jouw inschrijving goed! Dit is tevens jouw bewijs van inschrijving en jouw toegangsbewijs.

Indien je niet over iDeal beschikt kun je via vrienden, kennissen of familie inschrijven die wel hierover beschikken. Wij kunnen helaas geen inschrijving op andere wijze accepteren. Aanmeldingen via email of per brief worden niet ingeschreven. Houd daar rekening mee.

Inschrijven kennis tour 2018 

Afmelden en restitutie

Gezien de lage kosten van inschrijving is het niet mogelijk om inschrijfgeld te retourneren bij afmelding. Als je door welke oorzaken dan ook zelf verhinderd bent kun je altijd jouw toegangsbewijs aan iemand anders geven. Meld dit dan wel vooraf via kennistour@raadvanbeheer.nl.

 

Wij zien je graag tijdens de Raad van Beheer Kennis Tour.

Irene van Dijl studeerde in 2009 af als dierenarts. Daarnaast volgde zij de opleiding voor chiropractie (2012), acupunctuur (2014) en osteopathie (2017). Ze behandelt honden, katten, konijnen en zelfs kippen met deze aanvullende geneeswijzen. 

In de reguliere praktijk merkte zij regelmatig dat ze niet voldoende methodes of middelen had om sommige aandoeningen bij dieren goed te kunnen behandelen. Op basis van eigen ervaringen met acupunctuur, osteopathie en chiropractie heeft ze zich daar verder in verdiept voor dieren. Veel chronische aandoeningen en sommige acute aandoeningen blijken volgens Irene uitstekend te behandelen of te ondersteunen met deze aanvullende geneeswijzen. Ze vindt het belangrijk om reguliere en aanvullende geneeswijzen te combineren en zo de gezondheid van dieren te verbeteren en zo lang mogelijk een goede kwaliteit van leven te behouden. 'Uiteindelijk is het belangrijkste dat het dier zich zo snel mogelijk weer goed gaat voelen.'