Raad van Beheer Kennis Tour 2022

De Raad van Beheer Kennis Tour bestaat uit een serie lezingen voor hondenliefhebbers door toonaangevende sprekers, op verschillende locaties door Nederland. De inhoud van de lezingen is niet alleen voor fokkers maar ook voor hondenbezitters, hondenliefhebbers, dierenartsen, paraveterinairen, (aspirant-) keurmeesters, leden van fokadviescommissies, kynologisch instructeurs, bestuursleden van kynologische verenigingen en overige geïnteresseerden interessant.


Inschrijven voor de Kennis Tour sessies kan via de volgende link: Inschrijven Kennis Tour

Kennis Tour Online

Hoe werkt deelnemen aan Kennis Tour Online 

Voor het deelnemen aan de online sessies heb je een stabiele internetverbinding nodig en een computer, laptop of tablet.
Je ontvangt uiterlijk 1 week van tevoren een mail van ons met een registratielink. Na deze verplichte registratie krijg je een unieke link om deel te nemen aan de online sessie. Vervolgens krijg je 24 uur van tevoren en 1 uur van tevoren nog een reminder met de link naar de online sessie.

De sessie start om 20.00 uur. Als je te laat inlogt mis je een gedeelte. Je kunt de sessie niet terugkijken. Net als bij een gewone sessie op locatie eigenlijk. De sessie eindigt rond 21.30 uur, afhankelijk van de vragen en de snelheid van de spreker. Online sessies duren gemiddeld genomen korter dan dezelfde sessies op locatie.

Bij de deelname zie en hoor je de spreker en komt ook de presentatie in beeld. De presentatie is ingedeeld in blokken van ca 15-30 minuten. Je kunt via een chatfunctie vragen stellen. De vragen worden na ieder blok besproken.

Aan het einde van de sessie krijg je de hand-out / samenvatting digitaal toegestuurd (afhankelijk van afspraak met de spreker).
Ook ontvang je aan het einde het certificaat van deelname digitaal. Je dient daarvoor wel aan de sessie te hebben deelgenomen. Tot slot krijg je de link voor het invullen van de evaluatie aan het einde van de sessie.    

 

Voor 2022 hebben we wederom een mooi divers programma aan sprekers en onderwerpen. 

 

Alle sessies zijn avondsessies en starten om 20.00 uur en zijn rond 22.30 uur afgelopen. 

 

De dagsessies zijn van 10.00-12.30 uur en van 13.00 - 15.30 uur.

  

Heupdysplasie, elleboogdysplasie en andere skeletaandoeningen; kreupelheid, erfelijkheid en voorkómen 

  • Woensdag 9 februari 2022 (Woudenberg, Schimmel) *VOL, i.v.m. inhaalsessie*
  • Dinsdag 28 juni 2022, locatie (Den Durpsherd, Berlicum) *VOL, i.v.m. deels-inhaalsessie*

 

Spreker: Herman Hazewinkel

 

Dysplasie van heupen (HD) en ellebogen (ED) komt in verschillende mate, alleen of in combinatie, voor bij verschillende hondenrassen en kan leiden tot meer of minder ernstige kreupelheid. De beoordeling van de aanwezigheid en de gradering van deze dysplasieën wordt in het kader van de door de Raad van Beheer georganiseerde screening, verricht door een beoordelingspanel aan de hand van hoog kwalitatieve röntgenopnamen. Tijdens de lezing zal getoond worden hoe de röntgenopnamen gemaakt worden en wat daarop te zien kan zijn, en worden beelden getoond van honden-patiënten die lijden aan de verschillende soorten dysplasie. 

Patella luxatie (PL) is een aandoening die tot permanente of wisselende kreupelheid kan leiden, waarbij de diagnose níet op de röntgenfoto, maar bij de hond zelf gesteld moet worden door de beoordelend dierenarts, die door de RvB werd geselecteerd. De wijze van onderzoek wordt getoond en de verschillende graderingen worden besproken. 
Enkele minder vaak voorkomende erfelijke skeletaandoeningen bij honden van kleine en van grote rashonden, waarop niet wordt gescreend in Nederland, zoals ‘de ziekte van Calvé-Legg-Perthes, Craniomandibulaire Osteopathie, Erfelijke Elleboogluxatie, Dwerggroei en spondylose worden geïllustreerd en besproken.

 

Over de spreker

Na zijn afstuderen en een korte periode in de praktijk, ging Prof. dr. H.A.W. Hazewinkel werken op de Universiteitskliniek van Gezelschapsdieren in Utrecht. Hij promoveerde op het gebied van de invloed van voedingssamenstelling op de skeletontwikkeling van snelgroeiende, jonge honden. Hij werd specialist Chirurgie van Gezelschapsdieren en ook specialist Veterinaire Voeding bij Gezelschapsdieren en werd hoogleraar op de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren; hij begeleidde onderzoek naar de invloed van voeding op het skelet en diverse researchprojecten op het gebied van erfelijkheid van skeletontwikkelingsstoornissen. 
Hij ging in 2014 met pensioen van de Universiteit, maar blijft sinds 1978 betrokken bij de HD-screening en richtte met anderen de ED-commissie op en verrichtte PL-screeningsonderzoek met zijn voorganger Prof Meutstege, deze ED en PL screening werd later door de RvB voortgezet. Tevens is hij voorzitter van de International Elbow Working Group, een groep dierenartsen die kennis verwerft en verspreidt met betrekking tot elleboogdysplasie bij honden.

 

  

Juridische ondersteuning van de niet bedrijfsmatige fokker

  • Donderdag 10 maart 2022 (Woudenberg) 
  • Donderdag 9 juni 2022 (Online)
  • Donderdag 10 november (Berlicum)

 

De juridische aspecten voor fokkers van rashonden. 

 

Spreker: Linda Joosten

juridische aspecten voor fokkers van rashonden

Is het nodig om van je hobby een juridische “rompslomp” te maken, is het zinvol om afspraken met kopers op papier te zetten of kun je dit maar beter achterwege laten, wat zijn nu eigenlijk mijn rechten als fokker en als ik dan een probleem heb met een koper móet ik daar dan op reageren? Het zijn zomaar een aantal vragen die we regelmatig binnenkrijgen en met de opkomende krachtenbundeling van kopers, is het van steeds groter wordend belang om deze vragen vooraf te beantwoorden. Tijdens mijn lezing neem ik jullie graag mee in het wondere wereldje van de juridische (on)werkelijkheid.  

Over de spreker

Linda Joosten is in 2015 afgestudeerd aan de Universiteit in Tilburg. Door persoonlijke interesse heeft zij zich ondermeer gespecialiseerd op dierenrecht, waarbij zijn voornamelijk fokkers van gezelschapsdieren bij staat. Sinds 2017 heeft zij haar eigen juridische dienstverlening.

 

Verantwoord actief  met je hond

  • Donderdag 19 mei 2022 (Schimmel1885 Woudenberg) 
  • Donderdag 25 augustus 2022 (Mercure Zwolle) 

 

Spreker: Ronald Mouwen

Verantwoord actief met je hond; essentieel voor iedereen die op een verantwoorde manier wil sporten met zijn of haar hond. Deze lezing is breed inzetbaar voor alle hondensporten. 

Nascholingspunten Kynologisch Instructeur
A 15

Over de spreker

Ronald Mouwen 

Ronald is dierenarts, chiropractor en sinds begin jaren tachtig actief in agility, als loper, instructeur en keurmeester.
De sporthond heeft in al zijn facetten zijn speciale interesse. Dagelijks is Ronald bezig te kijken hoe je de fitheid van een sporthond kunt verbeteren, dit heeft er toe geleid dat Ronald een sportfitkeuring heeft ontwikkeld. Regelmatig geeft hij lezingen over sportfysiologie en in zijn praktijk begeleidt hij voornamelijk sporthonden in hun revalidatietraject na blessure of operatie.
Ook geeft Ronald les aan de Agility Campus (agility instructeursopleiding) en is hij een van de oprichters en van het online platform voor fitte honden en sporthonden: www.fitdogprogram.com.


In zijn vrije tijd keurt Ronald zowel nationaal als internationale agilitywedstrijden en traint zijn eigen honden voor deelname aan wedstrijden

 

  

Gangwerk in beweging

 

  • Zaterdag 29 oktober 2022, ochtend en middag sessie (Woudenberg - Schimmel1885) *Deels inhaalsessie 2020*  Graag bij inschrijving aangeven of je de ochtendsessie of de middagsessie wil deelnemen.

 

Sprekers: Dick Rutten & Rob Douma

Waar kijkt een keurmeester naar tijdens show en hoe beoordeelt deze in grote lijnen gangwerk – en dan vooral functioneel gangwerk. Welke verschillen zijn er hierbij tussen verschillende rassen en hoe zijn deze te verklaren vanuit het oorspronkelijke doel van dat ras.

Door middel van praktijkvoorbeelden ondersteund met beeldmateriaal zal er tijdens deze lezing een tipje van de sluier worden opgelicht over hoe een keurmeester te werk gaat en de verschillende (rasgebonden) aspecten waarmee hierbij rekening wordt gehouden.

  

Over de sprekers

Dick Rutten

Dick Rutten heeft professioneel met hulphonden gewerkt. Zijn eerste eigen ras was de kortharige Duitse Staande Hond en later dashonden. Na zijn kynologische training werd hij keurmeester van vele rassen in de FCI-groepen 1, 4, 5, 6, 7, 8. Ook is hij gekwalificeerd om de Hollandse Smoushond, ruwharige Foxterriër en Ierse Wolfshond te keuren op gezondheid, gedrag en functionaliteit.
Naast zijn activiteiten als keurmeester is hij manager en organisator van verschillende, kleine tot zeer grote, evenementen en is lid van verschillende commissies.
Als docent Exterieur & Bewegingsleer heeft Dick vele jaren nieuwe keurmeesters opgeleid.

 

Rob Douma

Rob Douma is opgegroeid met Dobermanns en had later ook Tibetaanse Spaniels. Met beide rassen heeft hij in binnen- en buitenland geshowd. Met Dobermanns heeft hij in binnen- en buitenland getraind (SchH/IPO).
In 1995 werd hij keurmeester voor de Dobermanns en was op dat moment de jongste keurmeester in Nederland. In de ruim 20 jaar daarna werd hij keurmeester voor steeds meer rassen, wat er uiteindelijk toe heeft geleid dat hij in december 2019 werd benoemd tot allround keurmeester.