KI VIP


Het belang
Bijtincidenten door honden komen op geregelde basis in het nieuws. Jaarlijks behandelen eerste hulp en huisartsen mensen die gebeten zijn. Ook honden worden veelvuldig bij de dierenarts behandeld na een bijtincident. Honden overlijden zelfs regelmatig als gevolg van een aanval. De politiek en maatschappij roepen al jaren om gerichte actie. Het voorkomen van bijtincidenten is van groot belang voor mensen, honden én de openbare veiligheid. Om deze reden hebben de door de Raad van Beheer erkende opleiders voor Kynologisch Instructeur de handen ineengeslagen.

Kynologisch Instructeur VIP
De opleiding tot Kynologisch Instructeur VIP (veiligheid, interventie & preventie) bestaat uit 11 lesdagen. Deze lesdagen zijn los te volgen als nascholing en worden verspreid aangeboden door de erkende opleidingsinstituten. De reeds gediplomeerde Kynologisch Instructeur die deze opleiding voltooit, is gespecialiseerd in preventie en begeleiding van honden met een verhoogd risico op bijtincidenten. Kynologisch Instructeurs VIP kunnen na deze opleiding eigenaren leren om hun hond op een veilige en verantwoorde manier te houden. Bovendien kunnen zij vraagbaak zijn voor gemeentes en andere overheidsinstellingen over gedrag, training en risico’s van honden. Zij kunnen verantwoord ondersteuning bieden aan gedragstherapeuten, bijvoorbeeld in geval van bijtincidenten.

Rol van de Raad van Beheer
De commissie voor Kynologisch Instructeur heeft de nascholingen van de opleidingsinstituten afzonderlijk geaccrediteerd voor nascholingspunten. Bij het verstrekken van nascholingspunten houdt de commissie voor Kynologisch Instructeur rekening met de achtergrondopleiding en ervaring van de docenten van de erkende opleidingsinstituten die het onderwijs verstrekken.
De commissie voor Kynologisch Instructeur heeft tevens de eindtermen van de opleiding tot Kynologisch Instructeur VIP goedgekeurd. Wanneer Kynologisch Instructeurs, reeds geaccrediteerd door de Raad van Beheer, voldoen aan de nascholingseisen zullen zij vermeld worden op de website van de Raad van Beheer als Kynologisch Instructeur VIP.

Download hier de eindtermen Kynologisch Instructeur 2022