FAQ Databank Honden

Hier vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over de Databank honden.


Hoe maak ik een account aan?

In dit document vindt u een uitgebreide uitleg.

 

Ik ben vaak met mijn honden in het buitenland. Werkt de Terug Vind Service ook in het buitenland?

Op dit moment kunnen de gegevens van de eigenaar (mits deze dit zelf geactiveerd heeft) via de pagina 'zoek eigenaar' gevonden worden.
 
Ook via de overkoepelende zoekwebsite www.chipnummer.nl is de zoekfunctie geactiveerd voor Databank Honden.

Databank Honden is sinds 2018 ook aangesloten en vindbaar bij de grootste overkoepelende internationale databank Petmaxx (www.petmaxx.com). 

Daardoor kunnen honden ook makkelijk door de instanties in het buitenland gevonden worden. 

Het blijft daarnaast raadzaam de hond van een penning te voorzien met daarop uw (internationale) telefoonnummer. 

 

Is er vanwege de verplichting een vaste prijs voor de registratie? Waarom is registratie niet kosteloos?

Nee, de databanken mogen zelf bepalen welke kosten zij rekenen voor de registratie en het aanpassen van de registratie van uw dier.

Databank Honden is een ANBI gerelateerde activiteit en heeft geen winstoogmerk. Databank Honden moet wel kosten maken voor het opzetten van de registratie, website, databank, telefonische afhandeling van vragen, enz. én er geldt een verplichte afdracht naar het ministerie voor het onderhoud van de centrale database. Deze kosten moeten wij gedeeltelijk doorberekenen aan onze klanten. Wij houden de kosten wel zo laag mogelijk doordat wij geen winstoogmerk hebben.

 

Hoe kan ik controleren of mijn hond goed geregistreerd staat?

De databank waar u zich aanmeldt is verplicht u een digitaal of schriftelijk registratiebewijs te sturen. Hierop staan de registratiegegevens vermeld.

Bij Databank Honden ontvangt u een digitale factuur die als registratiebewijs kan dienen. Bewaar dit goed!

Bij Databank Honden kunt u altijd in uw eigen account inloggen en uw gegevens bekijken en wijzigen. Wijzigen van bestaande gegevens van u en van al door u gemelde honden zijn gratis.

Als u de Terug Vind Service geactiveerd heeft kunt u ook controleren of uw gegevens die u bij uw Terug Vind Service heeft ingevoerd kloppen. U kunt het chipnummer van uw hond invoeren op de pagina 'Zoek eigenaar' en uw gegevens controleren.  

 

Moet ik mijn honden registreren bij de databank waar mijn fokker ze geregistreerd heeft?

Nee, dat is niet verplicht. U kunt uw honden, zowel pups als import, zowel rashond als niet-rashond, altijd bij Databank Honden registreren.

 

Moet ik al mijn honden bij dezelfde databank registreren?

Nee, dat is niet verplicht. U kunt uw honden, zowel pups als import, zowel rashond als niet-rashond, altijd bij Databank Honden registreren.

 

Hoe kan ik aan het chipnummer zien dat een hond een rashond is met een officiële Raad van Beheer-stamboom?

Alle rashondenpups in Nederland worden door de medewerkers van de Raad van Beheer voorzien van een chip bij de fokker. De Raad van Beheer heeft een eigen chipnummerreeks. Deze begint met 52814. Alle honden met deze reeks als beginnummers zijn door de Raad van Beheer gechipt en in het Nederlands Honden Stamboek (NHSB) geregistreerde rashonden. 

 

Een rashond is toch al bij de Raad van Beheer geregistreerd in het stamboek. Waarom moet een rashond dan nog een keer geregistreerd worden?

De extra handelingen voor registratie lijken omslachtig. De Raad van Beheer beschikt immers met het stamboek, het NHSB, al over de chipnummers van alle rashonden en ook over de gegevens van hun eigenaren.
Het ministerie stelt echter aan een databank in het kader van de verplichte registratie specifieke eisen en het stamboek dient een ander doel.
De Databank Honden, www.ienr.databankhonden.nl, is een databank die aan de in het kader van I&R gestelde eisen voldoet en is dus een aparte databank naast het stamboek.

 

Wanneer moet een hond die uit het buitenland komt geregistreerd worden?

Een hond die uit het buitenland komt moet al gechipt zijn omdat hij anders de grens niet over mag. Zodra de hond in Nederland is dient deze binnen 14 dagen geregistreerd te worden bij de overheid. De eerste chipregistratie van een uit het buitenland aangekochte hond kun je niet zelf doen, je dient hiervoor eenmalig naar een dierenarts te gaan.

Zorg vooraf dat je bij de RVO een UBN (niet-bedrijfsmatig) hebt aangevraagd. Dit nummer heeft de dierenarts nodig om de eerste registratie te doen. De dierenarts registreert de import, chip en het paspoort bij een portaal. 

Wordt de hond daarna weer doorverkocht dan moet binnen 14 dagen na verkoop de registratie door de oude eigenaar afgemeld worden en dient de nieuwe eigenaar bij een portaal naar keuze de chip op zijn/haar naam te registreren. Omdat de hond dan al eerder in Nederland is geregistreerd hoeft de nieuwe eigenaar geen UBN op te geven en hoeft de nieuwe eigenaar ook niet meer langs een dierenarts voor de registratie maar, kan dit zelf online regelen.

De registratieplicht geldt niet voor honden van buitenlandse houders die korter dan 3 maanden in Nederland blijven. Hierbij kunt u denken aan houders die in Nederland op vakantie zijn met hun hond. Dit geldt dus niet voor Nederlandse handelaren die honden binnen Nederland brengen en ze vervolgens weer uitvoeren naar andere landen.