FAQ Databank Honden

Hier vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over de Databank honden.


Databank honden

 

Ik ben vaak met mijn honden in het buitenland. Werkt de Terug Vind Service ook in het buitenland?

Op dit moment kunnen de gegevens van de eigenaar (mits deze dit zelf geactiveerd heeft) via de pagina 'zoek eigenaar' gevonden worden.
 
Ook via de overkoepelende zoekwebsite www.chipnummer.nl is de zoekfunctie geactiveerd voor Databank Honden.

Databank Honden is sinds 2018 ook aangesloten en vindbaar bij de grootste overkoepelende internationale databank Petmaxx (www.petmaxx.com). 

Daardoor kunnen honden ook makkelijk door de instanties in het buitenland gevonden worden. 

Het blijft daarnaast raadzaam de hond van een penning te voorzien met daarop uw (internationale) telefoonnummer. 

 

Is er vanwege de verplichting een vaste prijs voor de registratie? Waarom is registratie niet kosteloos?

Nee, de databanken mogen zelf bepalen welke kosten zij rekenen voor de registratie en het aanpassen van de registratie van uw dier.

Databank Honden is een ANBI gerelateerde activiteit en heeft geen winstoogmerk. Databank Honden moet wel kosten maken voor het opzetten van de registratie, website, databank, telefonische afhandeling van vragen, enz. én er geldt een verplichte afdracht naar het ministerie voor het onderhoud van de centrale database. Deze kosten moeten wij gedeeltelijk doorberekenen aan onze klanten. Wij houden de kosten wel zo laag mogelijk doordat wij geen winstoogmerk hebben.

 

Hoe kan ik controleren of mijn hond goed geregistreerd staat?

De databank waar u zich aanmeldt is verplicht u een digitaal of schriftelijk registratiebewijs te sturen. Hierop staan de registratiegegevens vermeld.

Bij Databank Honden ontvangt u een digitale factuur die als registratiebewijs kan dienen. Bewaar dit goed!

Bij Databank Honden kunt u altijd in uw eigen account inloggen en uw gegevens bekijken en wijzigen. Wijzigen van bestaande gegevens van u en van al door u gemelde honden zijn gratis.

Als u de Terug Vind Service geactiveerd heeft kunt u ook controleren of uw gegevens die u bij uw Terug Vind Service heeft ingevoerd kloppen. U kunt het chipnummer van uw hond invoeren op de pagina 'Zoek eigenaar' en uw gegevens controleren.  

 

Moet ik mijn honden registreren bij de databank waar mijn fokker ze geregistreerd heeft?

Nee, dat is niet verplicht. U kunt uw honden, zowel pups als import, zowel rashond als niet-rashond, altijd bij Databank Honden registreren.

 

Moet ik al mijn honden bij dezelfde databank registreren?

Nee, dat is niet verplicht. U kunt uw honden, zowel pups als import, zowel rashond als niet-rashond, altijd bij Databank Honden registreren.

 

Hoe kan ik aan het chipnummer zien dat een hond een rashond is met een officiële Raad van Beheer-stamboom?

Alle rashondenpups in Nederland worden door de medewerkers van de Raad van Beheer voorzien van een chip bij de fokker. De Raad van Beheer heeft een eigen chipnummerreeks. Deze begint met 52814. Alle honden met deze reeks als beginnummers zijn door de Raad van Beheer gechipt en in het Nederlands Honden Stamboek (NHSB) geregistreerde rashonden. 

 

Een rashond is toch al bij de Raad van Beheer geregistreerd in het stamboek. Waarom moet een rashond dan nog een keer geregistreerd worden?

De extra handelingen voor registratie lijken omslachtig. De Raad van Beheer beschikt immers met het stamboek, het NHSB, al over de chipnummers van alle rashonden en ook over de gegevens van hun eigenaren.
Het ministerie stelt echter aan een databank in het kader van de verplichte registratie specifieke eisen en het stamboek dient een ander doel.
De Databank Honden, www.databankhonden.nl, is een databank die aan de in het kader van I&R gestelde eisen voldoet en is dus een aparte databank naast het stamboek.

 

Wanneer moet een hond die uit het buitenland komt geregistreerd worden?

Een hond die uit het buitenland komt, moet al gechipt zijn omdat hij anders de grens niet over mag. Na binnenkomst in Nederland moet hij (vanaf 1 april 2013) binnen 14 dagen geregistreerd worden bij een aangewezen databank op naam van degene (of de organisatie) die de hond geïmporteerd heeft.

Wordt de hond daarna weer doorverkocht dan moet binnen 14 dagen na verkoop deze registratie gestopt worden en moet de nieuwe koper zijn gegevens binnen 14 dagen bij een aangewezen databank opgeven.

De registratieplicht geldt niet voor honden van buitenlandse houders die korter dan 3 maanden in Nederland blijven. Hierbij kunt u denken aan houders die in Nederland op vakantie zijn met hun hond. Dit geldt dus niet voor Nederlandse handelaren die honden binnen Nederland brengen en ze vervolgens weer uitvoeren naar andere landen.